AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Sabri Erol, Ekotürk TV’de yayınlanan Sanayi ve Ticaret programına katıldı. Ağaç işleme makine sektörü adına 2022 yılını değerlendiren Erol, sektörün 2023 yılı ile ilgili çalışma ve projeleri hakkında bilgi verdi. Erol, 2022 yılının ağaç işleme makine sektörü için hedeflerin üzerine çıkılan bir sene olduğunu ifade etti.

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Sabri Erol, Ekotürk TV’de yayınlanan ve Ahu Orakçıoğlu’nun sunduğu Sanayi ve Ticaret programında, sektörde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Ağaç işleme makine sektörünün 2022 yılını nasıl geçirdiğine ilişkin bilgi veren Mustafa Sabri Erol; “2022 hakikaten hepimiz için enteresan bir yıl oldu. Esasında kendi sektörümüz açısından hedeflerimizi tutturduğumuz hatta hedeflerimizin üzerine çıktığımız bir sene oldu. Özellikle ihracat lokomotif olarak sektörü ileriye taşıdı. Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolarlık bir işlem hacmi sağladık sektörde. Yüzde 25’in üzerinde bir ihracat artışı yakaladık. Bu oranlar ve rakamlar bizi çok sevindirdi. Ağaç işleme makine sektörü olarak biz sadece Avrupa’ya kanalize değiliz. 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu nedenle diğer makine sektörlerindeki ihracat rakamlarındaki düşüşü, kendi sektörümüzde yaşamadık. Tam aksine aylık olarak artış gözlemliyoruz. Tabi ki ihracat anlamından tek bir coğrafyaya bağlı kalmamak, ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmek, ihracat oranlarındaki artışın en büyük ve en önemli nedeni. Amerika ve Kanada ihracatımızın arttığı ülkeler. Enteresan şekilde Rusya pazarı devreye girdi. Ciddi Rus alıcılar olduğunu söyleyebilirim. Bu da aylık bazdaki ihracatın daha da artmasını sağladı. Bunların dışında Latin Amerika’yla yakın temaslarımız oluyor. Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz WoodTech Fuarı’nda ilginç bir şekilde Paraguay’dan, Şili’den daha önce ülkemize gelmemiş ziyaretçilerle bir araya geldik. Çin, Tayvan ve Malezya pazarı ülkemize gelmeye başladı. Bu da bizi sevindiriyor açıkçası. Ülke çeşitliliğimiz artarak devam ediyor” diye konuştu.

“FUARLAR İHRACAT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Fuarların hem ihracat pazarlarını çeşitlendirmede hem de ihracat rakamlarını artırma da çok büyük bir etken olduğuna değinen Erol; “AİMSAD olarak 2022 yılında yerli ve yabancı olmak üzere üye firmalarımızla birlikte 10’un üzerinde fuara katılım sağladık. Bu fuarlar sayesinde farklı ülkelerde çok önemli bağlantılar kurduk. Ülkemizin genel makine ihracatı yüzde 9 gibi bir artış yakalarken, bizim sektörümüz bunun bir hayli üstüne çıktı. Bunda da aile şirketi bazlı firmalar olmamızın etkisi olduğunu düşünüyorum” dedi. 

“FİRMALARIMIZ 2023 YILINDA DA ÇALIŞMAYA VE ÜRETMEYE DEVAM EDECEKLER”

Mustafa Sabri Erol açıklamalarına şöyle devam etti; “Ağaç işleme makine sektörü olarak kilogram bedelimiz yaklaşık 10 doların üzerinde ve bu güzel bir rakam. Burada bir şeye dikkat çekmek isterim; bizim sektörümüzün ihracat oranı, ithalatını geçiyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı oldukça yüksek. Bunun yanı sıra sektördeki firmalarımız en son teknolojiyi üretiyor. Hiçbir şekilde yabancı rakiplerimize karşı bir dezavantajımız yok bu konuda. Sadece üretimini yapmadığımız birkaç ürün kaldı, onda da firmaların Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları devam ediyor. Ben bu konuda firmalarımızı tebrik ediyorum, çok başarılı işlere imza atıyorlar. 2023 yılında da üzerine koyarak çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerine inanıyorum. Genel olarak firmalarımız kendi Ar-Ge ve Ür-Ge’lerini kullanıyorlar. 15’in üzerinde Ar-Ge merkezi olan firmamız var. Bu da makine sektörü için gayet iyi bir oran. Bunlara ek olarak bu denli zor ekonomik şartlara rağmen firmalarımız kapasitelerini artırmak içinde çok yoğun çalışıyorlar.”

Çalışan maliyetlerinin artması ve EYT konusuna da değinen Erol; “Bu konu tüm sektörleri etkilediği gibi bizi de etkiliyor. EYT konusunda üyelerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde herkes kıdem tazminatlarını düşündüğünü belirtiyor. Yaşanan bu son gelişmeler elbette bizim de maliyetlerimize de yansıyor ama sonuç itibariyle özellikle ihracat satış fiyatlarımıza biz bunları yansıtabiliyoruz.  Kilogram bedellerimiz yüksek olduğu için, bu artışlar kaldırılabilir durumda. Şu anda tüm firmalar bütçelerini çalışıyorlar. Maksimum ocak ayı sonu itibariyle bütçelerimizi belirleyip yeni yıla tam gaz girmek istiyoruz açıkçası. 2023’ün bizim için güzel bir yıl olacağına ve ihracat rakamlarımızın artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

“ÇİN İLE BÜYÜK BİR REKABET İÇİNDE OLACAĞIZ ANCAK BUNA DA HAZIRIZ”

Mustafa Sabri Erol; “Enerji maliyetleri anlamında biraz pozitif ayrışıyoruz. Bizim rakiplerimiz ağırlıklı Avrupa firmaları. Bu firmalar çok ciddi enerji girdileriyle karşı karşıya kaldıkları için maliyetleri ciddi anlamda yükseldi. Burada bizim bir avantajımız oldu. Devletimiz bazı çalışmalarla bizim fiyatlarımızı sabit tuttu. Dolayısıyla aramızdaki fiyat farkları açıldı. Zaten ihracatın yüzde 25 artmasını da ben buna bağlıyorum. Bunun yeni yılda da aynen bu şekilde devam edeceğini ve Avrupa’daki fiyatların daha da yükseleceğini ön görüyoruz. Bu bizim için bir avantaj ve bu avantajı iyi değerlendirmemiz lazım. Burada Çin’den de söz etmek gerekiyor. Ağaç işleme makine sektöründe, diğer sektörlerde olduğu gibi Çin pandemi döneminde sektörden hiç çekilmedi, makine imalatını devam ettirdiler. Dolayısıyla biz pandemi döneminde de onlarla bu şekilde rekabet ettiğimiz için şu an Çin’in geri dönmesi gibi bir durum bizim sektörümüz için bir şey ifade etmiyor. Ancak bizim aldığımız son verilere göre Çin’de ciddi bir maliyet artışı var. Özellikle çalışan ve enerji maliyetlerinde bunu daha net görüyoruz. Öncelikle onların 2023 bütçelerini görmemiz gerekiyor. Önce fiyatlarını görüp, ona göre kendi satış stratejilerimizi belirleyeceğiz. Çin ile büyük bir rekabet içinde olacağız ancak buna da hazırız” şeklinde konuştu.