Avrupa Yeşil Mutabakatından en çok etkilenmesi öngörülen sektörlerin teknik uzmanları ve karar alıcılarından oluşan Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) Çalışma Grubu, Ticaret Bakanlığı ve İklim Değişikliği Başkanlığından temsilcilerin katılımıyla toplandı.​

Tüm sektörleri yakından ilgilendiren Avrupa Yeşil Mutabakatı Çalışma Grubu, düzenlenen online toplantıda bir araya geldi. Toplantının açılış konuşması TOBB Sektörler ve Girişimcilik Dairesi Başkanı A. Saygın Baban tarafından gerçekleştirildi. Son toplantıdan bu yana AYM ve iklim krizi konusunda pek çok gelişme olduğunu belirten Baban, Paris iklim Anlaşmasının onaylanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak konumlanması, bakanlık bünyesinde İklim Değişikliği Başkanlığının kurulması, Yeşil Mutabakat Eylem planının açıklanması,  İklim kanunu ve emisyon ticaret sisteminin kurulması çalışmalarının başlatılmasının önemli gelişmeler olduğunu vurgulayarak, şubat ayında gerçekleştirilecek olan İklim Şurası çalışmalarının öneminden söz etti.

SON GELİŞMELER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Ticaret Bakanlığından toplantıya katılan Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü ise AYM konusundaki son gelişmeler ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmalar konusunda bilgilendirme sunumu yaptı. AYM ve 55’e uyum paketi kapsamında Avrupa Birliği’ndeki son gelişmeleri kısaca özetleyen Güçlü, özellikle sınırda karbon düzenleme mekanizması taslağı (SKDM) konusundaki gelişmelere değinerek önümüzdeki dönemde taslağın kapsamının hangi yönde genişleyebileceğine ve bunun sektörleri nasıl etkileyebileceğine dair bilgi verdi. AYM kapsamında açıklanan yeni sanayi stratejisi, döngüsel ekonomi eylem planı, temiz enerji dönüşümü, sürdürülebilir ve akıllı ulaştırma stratejisi gibi diğer politika belgelerinin kapsamını da anlatan Güçlü, önümüzdeki dönemde sektörlerin karşılaşabilecekleri risklere ve fırsatlar ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Piyasası Daire Başkanlığından E. Kaan Moralı ise İklim Değişikliği Başkanlığının yeni organizasyon yapısını tanıttı ve başkanlığın iklim krizi ve AYM konusundaki çalışmalarını ve faaliyetlerini anlattı. Dünya Bankası Mutabakat Zaptı, iklim kanunu, ulusal katkı beyanının güncellenmesi, emisyon ticaret sistemine ilişkin karbon piyasası ortaklık projesi konularındaki gelişmelere değinen Moralı, Başkanlığın Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı, İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, İklim Değişikliği Platformu gibi çalışmaları olduğundan da bahsetti. İklim şurası sürecine ilişkin detaylı açıklamalarda bulunan Moralı, Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Başkanlığın sorumlu olduğu faaliyetleri de anlattı.