Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı uygulama esasları belirlendi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerini kapsayan program dahilinde, yeni yatırım projeleri ile yatırım süreci devam eden ya da yarım kalmış imalat sanayi tesisleri, çağrı ve veri merkezi yeni yatırım projeleri desteklenecek.

Hangi yatırımlar kapsam dışı?

Bölgede, un, irmik, entegre olmayan et, süt ve kanatlı işleme tesisleri ve yem yatırımları, tuğla ve kiremit üretimine yönelik modernizasyon cinsi dışındaki yatırımlar, kütlü pamuk, iplik ve dokuma işleme yatırımları, demir, çelik üretimine yönelik yatırımlar, sentetik elyaf üretimine yönelik yatırımlar desteklenmeyecek veya zaruri ihtiyaç olması halinde Cazibe Merkezleri Programı Yönlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecek.

İmalatta en az 30, çağrı merkezinde en az 200 kişilik istihdam şart

Desteklemeden yaralanabilmek için imalat sanayinde 2 milyon TL asgari sabit yatırım tutarı ile en az 30 kişilik istihdam, çağrı merkezlerinde en az 200 kişilik istihdam, veri merkezleri yeni yatırımları için ise en az 5 bin metrekare beyaz alanı bulunması şartı aranacak.

Program dahilindeki destek unsurları; yatırım ve üretim, üretim tesisi taşıma, çağrı merkezi, veri merkezi, yatırım ve üretim, danışmanlık, yatırım yeri tahsisi, bina yapım, faizsiz yatırım kredisi ve faiz indirimli işletme kredisinden oluşuyor.

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ, program dahilindeki illerde kurulacak şirketlere iştirak ve şirket kuruluşlarına öncülük edebilecek.