Kurumlarda güvenlik hata kaldırmaz bir kavramdır. Ticari ve hassas verilerin sızmaması, hackerler tarafından saldırıya uğramamak adına kurumların veri mahremiyeti için dikkat etmesi gerekenleri sizler için araştırdık.

Bir musibet bin nasihattan hayırlıdır denir. Ancak konu kurumsal verilerin korunması ise, musibeti beklemeden tedbir almak çok daha hayırlıdır. Kuurmlarda güvenlik hata kaldırmaz bir kavramdır.  Çünkü hackerlerin hedefi haline gelecek bir şirket verisinin dışarı sızması, telafisi zor kayıplara neden olabilir. Bu nedenle günümüzün dijitalleşen ve saldırılara açık dünyasında şirketler verilerini gözü gibi korumak zorundadır. Veri merkezinde son teknolojilerle alınan önlemlerin yanı sıra kullanıcıların da veri mahremiyeti ve güvenliği hakkında bilinçlenmesi bu konuda önem taşımaktadır. Veri merkezleri kullanıcıların farkındalığını artırmaya yönelik olarak bir dizi öneride bulunuyor.

İşte Radore Veri Merkezi, Lostar gibi farklı  kaynaklardan sizler için derlediğimiz öneriler:

  • Yazılım ve anti virus programını güncelleyin: Bilgisayarlarda kullanılan tüm yazılımların lisanslı ve güncel olması birçok güvenlik açığını en başından engeller. Ayrıca güncel güvenlik yazılımına sahip olmak web üzerindeki virüs ve diğer tehditlerden kaçınmanın en iyi yöntemidir.
  • Harici cihazlara güvenlik taraması yapın: USB ve benzeri içeriğinden emin olmadığınız harici cihazları PC’nize takmadan önce mutlaka güvenlik yazılımınızla tarayın. 
  • Cihazlarınızı güvenli hale getirin: Güçlü şifreler kullanmanın yanı sıra parmak izi, göz taraması gibi yöntemleri kullanarak fotoğraf, video, konum bilgisi hatta finansal verileriniz için güvenliği artırın. Ayrıca çalışanlarınızı da karmaşık ve eşsiz parola oluşturmaya zorlayın.
  • Uygulama izinlerine dikkat edin: Kullandığınız uygulamaların cihazınızdaki hangi verilere erişmek istediğini gözden geçirin ve gerek olmadığını düşündüğünüz erişimlere izin vermeyin.
  • Gereksizse cihazınızı erişime kapatın: Cihazınız WiFi ya da Bluetooth ile izlenebilir. Bu nedenle gerek olmadığı durumlarda cihazınızda erişim özelliklerini kapatın.
  • Halka açık WiFi noktalarına güvenmeyin: Herkese açık bağlantı noktalarında banka işlemleri gibi kritik işlerinizi yapmaktan kaçının.
  • Siber güvenlik planı oluşturun: Bilgisayarınızdaki ve dosyalarınızdaki kişisel bilgilerinizin ne olduğunu bilmeli ve yalnızca şirketiniz için ihtiyaç duyduklarınızı saklamalısınız. Ayrıca siber güvenlik vakalarına karşı kesinlikle bir plan oluşturmalısınız.
  • Gereksiz verileri saklamayın. Şirketler email şifrelerini ve adreslerini de içeren birçok gereksiz bilgiyi toplar. Bu yüzden öncelikle risk oluşturacak hassas verileri toplamaktan kaçınmak gerekir.
  • Hassas verilere erişimi sınırlandırın: Kişisel verilerin dosyalarda ya da çalışanların ağlarında saklanması kısıtlanmalıdır. Aksi takdirde bir grup çalışan binlerce müşterinin bilgilerini üçüncü parti bileşenlere izinsiz transfer edebilir. Sistemde büyük çaplı değişikliklere yol açabilecek yönetici erişimleri de kısıtlanmalıdır.
  • Ağınızı bölümlere ayırın: Hassas veriyi ağınızda güvenli bir ağda diğer toplu ağlardan ayrı tutarak koruyabilirsiniz. Böylece saldırganların tek bir ağ üzerinden tüm ağdaki hassas verilere erişimini engellersiniz.
  • Ağınızı izleyin: Ağınıza izinsiz girişleri tespit edin ve gerekli önlemleri alın.
  • Şirket çalışanlarını siber güvenlik hakkında bilgilendirin: Bilinmeyen kaynaklardan gelen e-posta eklerini ve linkleri açmamaları konusunda çalışanlarınızı uyarın. Unutmayın ki, bir şirket ancak en zayıf halkası kadar güvendedir.