Gerek makine yatırımlarıyla olsun gerekse farklı iş geliştirme yatırımlarıyla olsun AİM sektörünün pandemi sürecini kendi lehine çevirmeyi başardığını ifade eden KRC CNC Genel Müdürü Kazım Korcan Aloğlu; “Sektörün makineleşmesi aynı zamanda söz konusu bu makinelerle üretilen ürünlerin ithalatının da önünü kesiyor. Dolayısıyla ülkeye de büyük bir getirisi oluyor” diye konuştu.

KRC CNC Genel Müdürü Kazım Korcan Aloğlu, sektörde yaşanan son gelişmeleri AİMSAD Dergisi’ne değerlendirdi. AİM sektörü için teknolojinin her geçen gün öneminin artığını belirten Aloğlu, makinelerin artık çok daha müşteri odaklı olduğunu hatırlattı. Verimliliği daha da arttırmaya yönelik sistemleri makinelere entegre ettiklerini söyleyen Kazım Korcan Aloğlu; “Sektör olarak güne ayak uydurmamız gerekiyor. Yeniliklere ayak uydurabilen firmalar devam edebilecekler. Elbette geleneksel yöntemlerimiz hala mevcut ama sektörde de izlediğimiz kadarıyla firmalarımız artık teknolojinin öneminin farkındalar. Bu nedenle tüm firmalar bu mücadelenin peşindeler” diye konuştu.

  • Sektörün üretim faaliyetlerini genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Neler yapılmasını öngörüyorsunuz?

Sektörümüz üretim faaliyetleri konusunda her geçen gün kendini geliştirmeye ve yeniliklere ayak uydurmaya devam ediyor. Bu doğrultuda, sektörümüzün güzel bir ivme yakaladığına inanıyorum. Özellikle sektöre olan talep de bu yönde. Bu hızla gidersek çok daha iyi sonuçlar elde edeceğimize ve dünya da önemli noktalara geleceğimize inancım tam.

“Makineler artık çok daha müşteri odaklı”

  • Sektörün teknoloji odaklı faaliyetleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Dijital dünyaya ayak uydurmak anlamında neler yapılmalı?

Teknolojiyi takip etmek kadar, bunu üretmiş olduğumuz makinelerde uygulamamız da çok önemli. Kendi üretmiş olduğumuz makinelerde, teknoloji altyapısını çok daha iyi kullanır hale geldik. Artık makineler eskisi gibi değil, çok daha müşteri odaklı. Kendi kendine birtakım şeylerle ilgili kararlar verebilen bir otomasyon alt yapısına sahip makineleri üretir hale geldik. Bir yılı aşkın süredir endüstri 4.0 altyapısının entegre edilmesiyle ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kendi içimizde bu sistemi de oturttuk diyebilirim. Artık makinelerimiz bu alt yapıya kavuştu. Böylece, üretimimizi teknolojiyle birlikte daha kolay, daha hızlı ve daha ekonomik hale getiriyoruz. Montaj hatlarımıza da yüksek oranda teknolojiyi entegre etmeye başladık diyebiliriz. Bu da daha kaliteli, daha düzenli, daha çok adette ürün üretimi yapmamızı sağlıyor. Tüm sektörler için olduğu gibi, bizim sektörümüz içinde teknoloji teknolojiyi kullanmak ve hayata geçirmek çok önemli. Biz kendi içimizde bunu tasarım aşamasından, faaliyete geçirebildik. Makinelerin, operatörleri yönlendirebildiği hale geldik. Ürettiğimiz ürünler, bazı yükleri müşterilerimizin üzerinden alır durumda artık. Verimliliği daha da arttırmaya yönelik sistemleri makinelerimize entegre ettik. Şu anda da sürekli olarak üzerine yeni bir şeyler inşa ediyoruz. Güne ayak uydurmamız gerekiyor. Yeniliklere ayak uydurabilen firmalar devam edebilecekler. Elbette üretim hatlarımızda geleneksel yöntemlerimiz hala mevcut ama sektörde izlediğimiz kadarıyla firmalarımız artık teknolojinin öneminin farkındalar. Bu nedenle tüm firmalar bu mücadelenin ciddi anlamda peşindeler.

  • Sizce sektör bu dönemde iç pazara mı, ihracata mı, yoksa her ikisine de mi odaklanmalı? Neden? En önemlisi sizce hangisi?

Bence iç pazar, ihracat kadar önemli. İç pazarı göz ardı etmek beraberinde başka sorunları da getirir. Eğer ki iç pazarın taleplerine karşılık vermezseniz, bu taleplerin ithalatla karşılanması sorunu ortaya çıkar. Sektör oyuncuları olarak bizler, iç pazara ürün ve hizmet vererek ithalatın da bir miktar önünü kesmiş oluyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz hep iç pazar olmuştur. Yoğun olarak iç pazara hizmet veriyoruz.

“Yeni teşvik destek sistemleri devreye sokulmalı”

  • Sektör olarak devletten beklentileriniz neler?

Malum pandemi sürecindeyiz. Bu sürecin başında devlet, ucuz faiz oranlı kredi teşvikleri sunmuştu, o dönem bu çalışma sektöre iyi geldi. Şu anda sektörümüz oldukça hızlı. Pandemi bir hız kesmiş değil bizim sektörümüz için. Pandeminin başından beri çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hatta zaman zaman gelen talebi karşılamakta zorlandığımız oluyor. Bu hız, büyümemizde de önemli bir etki sağladı. Ama başta da söylediğim gibi bu tip teşvikler biz üreticilerin işlerini kolaylaştırdığı gibi kullanıcıların ve mobilya sektörünün özellikle makineleşmesine vesile oluyor. Bundan dolayı yeni bir teşvik destek sistemlerinin devreye sokulması gerektiğini düşünüyorum.

“Kalifiye eleman tüm sektörler için önemli bir sorun”

  • AİM üreticileri için son derece önemli olan kalifiye eleman sorunu için düşünceleriniz nelerdir?

Maalesef sadece bizim sektörümüz için değil, tüm sektörler için kalifiye eleman önemli bir sorun. Nitelikli personel yetiştirme konusunda biraz geriden geliyoruz diyebilirim. Bu sorunun çözümü için meslek liseleri ve sanayinin biraz daha etkileşim içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Yetenekli, bir yerlere gelmiş kalifiye eleman dediğimiz kişilerin hep sahada yetişmiş kişiler olduğunuzu görüyoruz. Kalifiye eleman sorununun çözümü için meslek liselerinde okuyan kişilerin sahada yetiştirilmesini sağlamamız lazım. Elbette meslek lisesinde okuyan kişiler belirli dönemlerde sahada, belirli dönemlerde de okulda eğitim alıyorlar ama buradaki entegrasyonun biraz daha kuvvetlendirilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca lise eğitimi devam ederken, kişinin yönlendirilmesi oldukça önemli. Genç yaşta bu kişileri mesleki anlamda teşvik edebilirsek, sektöre daha hızlı adapte olabileceklerine inanıyorum. Biz kendi firmamız için gençlerimizi kendimiz yetiştiriyoruz ama kendimiz yetiştirmediğimiz durumda, biz de hazır yetişmiş personel bulmakta zorlanacağız. Yeni mezun gençlerimizi, işe alıp, kendi işimizin gerekliliklerine göre yetiştiriyoruz. Bu nedenle çok büyük bir sıkıntı çeker durumda değiliz. Ama sonuçta firmalar olarak, sanayi sektörü olarak bizim bu çabayı göstermemiz gerekiyor.

“AİMSAD gerekli adımları hızlı bir şekilde attı”

AİMSAD’a önerileriniz var mı?

  • AİMSAD Yönetim Kurulunun yeni üyelerindenim, henüz alışma sürecindeyim diyebiliriz. Öncelikle hedefimiz tabi ki derneğimize katkı sağlamak. Öneri verir durumdan, öneri toplar durumdayız artık. Elbette yapılacak çok şey var ama bu zaman kadar derneğimizin çok iyi hareket ettiğini düşünüyorum. Gerekli adımları düşünerek, hızlı bir şekilde attı. Daha önceki faaliyetlerini takdir ediyorduk, şimdi yeni faaliyetlere katkımızın olması tek temennimiz. AİMSAD’ın sektör için birleştirici bir rolü var. Birbirini tanımayan birçok firma bu sayede birbirini daha iyi tanır, ilişki kurar oldu. Bu ilişkiler de elbette ticarete dönüşüyor. Dolayısıyla ben birlikten kuvvet doğacağına inanıyorum. Daha çok iletişimle, birlikte ortak hareket ederek, daha olumlu sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum. Bazı durumlarda birbirimize rakip olsak da birbirimize ihtiyacımız var.

“Gerekiyorsa değişikliklere gitmemiz lazım”

  • Pandemiye rağmen makineye yatırım yapan firmalar sizce kazançlı oldular mı?

Gerek makine yatırımlarıyla olsun gerekse farklı iş geliştirme yatırımlarıyla olsun sektörümüz pandemi sürecini kendi lehine çevirmeyi başardı. Müşterilerimizin de pandemiye hızlı ayak uydurduklarını düşünüyorum. Özellikle sürecin başındaki bu destekler birçok firmanın yol çizmesine yardımcı oldu. Sektörün makineleşmesi aynı zamanda söz konusu bu makinelerle üretilen ürünlerin ithalatının da önünü kesiyor. Dolayısıyla ülkeye de büyük bir getirisi oluyor. Ayrıca bu dönemde internet satışları çok önemli bir hale geldi. Birçok müşterimiz mevcut üretimlerini bu yönde değiştirdiler. Halihazırda, iş yapan, proje yapan müşterilerimiz de işlerine devam ediyorlar. Hatta işler yoğunlaşınca, müşterilerimiz malzeme tedariğinde sorun yaşamaya başladılar. Zorlu bir sürecin içinde olduğumuz kesin, bu nedenle biraz daha kontrollü gidilmesi lazım. Çalışmalarımızın üstüne eklemeler yapmamız, gerekirse değişikliklere gitmemiz lazım.