Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin ortak finansmanıyla yürütülen “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında Adana’da gerçekleştirilen “Standartlara Yön Ver” başlıklı seminere katılan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, Sanayicinin Ayna Komitelerdeki Rolü başlıklı panelde bir sunum yaptı.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin ortak finansmanıyla yürütülen “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında Adana’da sanayici ve iş insanlarının katılımıyla düzenlenen “Standartlara Yön Ver” başlıklı seminere katıldı. Seminerde bir sunum yapan Kaçak, ağaç işleme makine sektörünün ayna komitelerle ilgili beklentilerini paylaştı.

AİMSAD’ın 2014 yılında kurulduğunu ve hemen akabinde Avrupa Ağaç İşleme Makinesi İmalatçıları Federasyonu’na (EUMABOIS) üye olduklarını belirten Arif Onur Kaçak; “EUMABOIS’nın tavsiyesiyle 2016 yılında ayna komitemizi kurmak için TSE ile iletişime geçtik. AİMSAD olarak şu anda 70’i aşkın üyemiz bulunuyor ve bu üyelerin yüzde 95’i üretici konumda. Dolayısıyla bu durumun standart dernek faaliyetlerimizin dışında bize yüklediği bir sorumluluk var. Biz MTC 161 Takım Tezgahlarının altındaki SC4 Ağaç İşleme Makineleri Alt Komitesi’nde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. TSE’de ayna komite kurulması veya üye olunması süreci çok hızlı ilerliyor. Doldurulması gereken birkaç form ve CV ile komite kurulması veya bir komiteye üye olunması mümkün. Biz 22 Ocak 2016’da TSE’ye ilk yazımızı gönderdik, komitenin kurulduğuna dair cevabı da 1 Şubat 2016’da yani sadece sekiz gün sonra aldık” dedi.

“TSE sayesinde biz de standartların belirlenmesinde masadaki yerimizi alıyoruz”

Ayna komite kurulması yönünde neden bir talepte bulunduklarına değinen AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Sadece Almanya’daki bir ağaç işleme makinesi üreten firmanın yıllık cirosu 1 milyar avro, Türkiye’nin toplam ağaç işleme makine sektörünün cirosu ise 500 milyon avro. Sadece bir firma Türkiye’nin toplam cirosunun iki katını gerçekleştiriyor. Bizim normalde bu firmalarla rekabet etmemiz oldukça zor. Biz bir oyunun içindeyiz ve bu oyunun tüm kurallarını uluslararası rekabette masada oturan büyük oyuncular belirliyor. Türkiye’de gelişen ve gelişmekte olan ağaç işleme makine sektörünün bu masada oturması gerekiyordu. Biz de aynı masada TSE aracılığı ile oyumuzu kullanabiliyor ve standartlara yorum yapabiliyoruz. Ayrıca ayna komiteler sayesinde taslak halindeki düzenlemelerden haberdar olup, üyelerimizi bilgilendirme imkanımız oluyor. Biz bir STK olarak böyle bir komitede faaliyet göstermenin gerçekleştirdiğimiz birçok faaliyetten daha önde geldiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Kaçak sözlerine şöyle devam etti; “Ayna komite üyelerini belirlerken, komiteye katkıda bulunabilecek ve yabancı dil yeterliliği olan kişiler olmasına dikkat etmeliyiz. Bununla beraber sektöre hakim sadece komite ile ilgilenebilecek bir profesyonelin veya uzmanın istihdam edilmesi gerektiğini de düşünüyorum. Ayrıca komite üyelerinin gerçekleştirilen toplantılara katılım sağlanması bir diğer önemli konu. Bu toplantılara katılarak, büyük ölçekli firmalarla aynı masaya oturarak onların know-how’larından faydalanmanın çok yerinde olacağını düşünüyorum.” Arif Onur Kaçak, firmaların standartları; duvara asılacak bir yeterlilik belgesi veya ihaleye girmek için gerekli bir unsur olarak görmemeleri gerektiğini, aksine uluslararası rekabetin anahtarı olduğunu, katkıda bulundukları zaman onlara neler sağlayacağını ve büyük oyuncular ile aynı masada yer alınabileceği hususunun iyi anlatılması gerektiğini ifade etti.