AİMSAD Dergisi’nin önemli serilerinden biri olan “AİMSAD’ın Gençleri”, bu sayıda Fimaksan Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörü İrem Fidancı’yı konuk etti. Fidancı, ağaç işleme makine sektöründeki genç profesyonellerin vizyonlarını ve amaçlarını ele alarak, sektöre dair görüşlerini bizimle paylaştı.

AİMSAD’ın Gençleri serimiz için Fimaksan Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörü İrem Fidancı ile buluştuk. Sektördeki son trendleri değerlendiren ve gelecek vizyonu hakkında bilgiler veren Fidancı; kariyer yolculuğundan kişisel ilham kaynaklarına kadar pek çok konuda düşüncelerini bizimle paylaştı. Sektörel olarak da ihracatı artırma, daha teknolojik makineler üretme ve dünyada tanınan bir marka olma gibi konular hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır profesyonel iş hayatının içerisindesiniz?

Sakarya’da doğdum ve 2014’te üniversite eğitimi için Amerika’ya gittim. University of Houston-Downtown Uluslararası Ticaret bölümünden mezun oldum. 2019’da üç nesildir faaliyet gösteren ve aile işletmemiz olan Fimaksan Ağaç İşleme Makineleri bünyesinde kariyerime başladım. Şu anda beş yıllık profesyonel iş deneyimine sahibim. İşimi büyük bir tutkuyla yapıyorum ve aile şirketinde çalışmanın sunduğu avantajların farkındayım. Aile işletmelerinin; güven, uzun vadeli hedeflerin paylaşımı, maliyetlerin ve harcamaların azaltılması, yeni nesil yaratıcılığı teşvik etme gibi önemli avantajları var. Tüm firmalar için vazgeçilmez olan güven, benzersiz bir olgu olmasıyla beraber çoğu başarılı aile şirketlerinde bu durum çok belirgin. Özgünlük ve güvenin etkili bir şekilde kullanılması, şirketin büyümesine veya genel gelişimine katkıda bulunuyor. Aile tarafından yönetilen işletmelerde, büyük kararlar almak daha kolay olabiliyor.  Örneğin, bürokratik katmandan geçmek zorunda kalmak yerine, bir proje için onaya ihtiyacım olduğunda hızlı karar almam daha kolay oluyor. Ya da finansal kapasitemizi güçlendirirken kendi kontrolümüzde olduğu için maliyetleri ve harcamaları azaltabiliyoruz.

“Türkiye dış ve iç piyasaya kaliteli makineler üretmek zorunda”

Genç bir yönetici olarak ağaç işleme makine sektörünün mevcut durumunu nasıl değerlendirirsiniz? İhracat rakamlarının artması ve pazarların çeşitlenmesi için neler yapılmalı?

Ağaç işleme makine sektörünün mevcut hali oldukça iyi durumda. Her geçen gün makine üreticilerinde artış gözleniyor. Piyasaya yeni firmalar giriş yapıyor, bu da ağaç işleme makinelerine olan talebin oldukça fazla olduğunu gösteriyor. Sektördeki makine imalatçılarının üretim aşamasında kaliteyi çok fazla ön planda tutmaması, bize göre ciddi bir problem. Türkiye hem dış piyasaya hem de iç piyasaya kaliteli makineler üretmek zorunda. Bunun sebebinin; özellikle kereste ve palet üretiminde kullanılan makinelerin, çok ağır şartlarda çalışması olduğunu biliyoruz. Ağır şartlarda çalışan makinelerin de her zaman kaliteli olması gerekiyor. Bu tespitten yola çıkarsak, Türkiye ağaç işleme makineleri sektörü kaliteli makineler üretmeye devam ettikçe ihracatımız da artmaya devam edecek. Yurt dışına katıldığımız ağaç işleme makineleri fuarlarında (Ligna/Almanya, Eurobois/Fransa, Xylexpo/İtalya, IWF/ABD) bunu çok net gözlemledik. Tüm bunlarla beraber ihracat rakamlarının artması için ilk olarak masa başı araştırmaların yapılması ve sonrasında da ülkenin ziyaret edilmesi gerekiyor. İhracat rakamlarının artmasındaki kilit rolün uluslararası fuarlar olduğu çok açık ortada. Uluslararası fuarlarda distribütör bulmak, ihracat rakamlarını artırmak için çok önemli; çünkü nasıl bir Türk ile Türk daha iyi anlaşıyorsa, bir Alman da bir Alman ile daha iyi anlaşıyor. Kaliteden ödün vermeden dış pazara rekabetçi fiyatlar vermek, ihracatı artırmak için bir avantaj olabilir. Yurt dışındaki büyük firmaların distribütörlüğünü yapmak, firmanız için yurt dışındaki potansiyel müşterilere karşı güvenilirliğinizin bir göstergesi haline gelebilir. Pazarların çeşitlenmesi için ilk olarak; ayrıntılı pazar araştırması yapıp, müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz edip ürün geliştirme stratejisinin belirlenmesi gerekiyor. Satış, pazarlama ve tedarik zinciri operasyonları artan taleplerle başa çıkabilmeli. Kaliteden ödün vermeden, üretime hakim olarak makine üretirseniz, müşterinin çeşitli isteklerine çözümler bulabilirsiniz. Bu da zamanla pazarda çeşitlenme fırsatları sağlar.

Gerek şirket yönetiminde gerekse üretimde yeni teknolojilere adapte olmak ve şirketinizi rekabet avantajıyla öne çıkarmak adına uyguladığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Global çapta sektörümüzün fuarlarını takip edip, meslektaşlarımızın yeniliklerini gözlemlememiz gerekiyor. Bu sayede konusunda uzmanlaşmış teknolojik firmalarla çalışıp, şirketimizin rekabet avantajlarını öne çıkarmış olabiliriz. Kaliteden kesinlikle ödün vermeden makine üretmemiz, yurt içi ve yurt dışında da bize ciddi manada rekabet avantajı sağlıyor.

“Ekibimizdeki başarıları takdir etmekonları motive etmenin en etkili yollarından biri”

 Genç bir yönetici olarak, ekibinizi motive etmek ve performanslarını artırmak adına uyguladığınız yönetim stratejileri neler?

Ekibimizdeki başarıları takdir etmek, iyi çalışmaya devam etmeleri için onları motive etmenin en etkili yollarından biri. Ekip çalışanlarına basit bir “teşekkür ederim” veya “aferin” demek, günlük motivasyonlarının artmasına yardımcı oluyor ve çabalarının gözden kaçmadığı konusunda onlara güvence veriyor. Ekibimize her zaman saygılı, dürüst ve destekleyici davranıyoruz. Bir aile olduğumuzu çalışanlarımıza her zaman hissettiriyoruz. Çalışanların performansını artırmak için; uyumlu işveren-çalışan ilişkileri uyguluyoruz ve çalışanların haklarını gözetip her birini üretimin bir parçası olarak görüyoruz. Çalışanların ihtiyaçlarını ise elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz.

“İş hayatımda ilham aldığım lider kesinlikle babam”

İş hayatınızda ilham aldığınız bir lider var mı? Bu liderden öğrendikleriniz nelerdir?

İş hayatımda ilham aldığım lider kesinlikle babam Ali Fidancı. Babam ufku çok açık bir iş insanı, her zaman  yeni teknolojileri takip ederek dünyayla entegre çalışan biri. Müteşebbisliğin önemini babamdan öğrendim diyebilirim. Kendi içimizden birilerinin İngilizce konuşmayı bilmesi gerektiğini öngörüp, bizi Amerika’ya üniversite okumaya yolladı. Babamdan öğrendiğim çok fazla şey var. İş hayatında bize her zaman şeffaf ve dürüst çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Teknik manada çoğu bilgiyi babamdan aldım diyebilirim. Dünyayı takip ederek son teknolojili ve kaliteli makine üretmenin, beraberinde başarıyı getirdiğini de babamdan öğrendim. Bu yüzden kendimi gerçekten çok şanslı hissediyorum.

“İş disiplini veya sorumluluğu ile işleri zamanında yapmak çok önemli”

Yoğun bir iş temposu içinde kariyer ve özel hayat dengesini sağlamak adına nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz?

İşimle özel hayatım arasında uyumlu bir ilişki sürdürmeye çabalıyorum. Sosyal yaşantım, kişisel bakımım ve refahıma öncelik veriyorum. Profesyonel ve kişisel ihtiyaçlarımı karşılamak için zamanım ile enerjimi bilinçli bir şekilde yönetiyorum. Haftalık “to-do” listesi kesinlikle yapıyorum, böylece işlerim çok daha planlı ve programlı ilerliyor. İş disiplini veya sorumluluğu ile işleri zamanında yapmak ve teslim etmek benim için çok önemli. Bu yüzden her zaman planlı ve programlı çalışmayı tercih ediyorum.

Networking konusunda genç profesyonellere önerileriniz nelerdir?

Networking etkinliklerine ya da yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılmak, profesyonel ilişkiler kurma, kişisel ağınızı genişletme ve kaynaklara erişim sağlamak açısından oldukça faydalı. Söz konusu etkinlikler, fikirleri paylaşmak ve en son trendler ile teknik bilgiler hakkında bilgi edinme fırsatları sağlıyor.

Ağaç işleme makine sektörünün üç temel sorunu ve çözüm yolları

Sizce sektörün kalıplaşmış en önemli 3 sorunu nedir? Bu sorunlarla ilgili çözüm önerileriniz var mı?

Temel Sorunlar:

  • Yeterli Ar-Ge desteğinin olmaması,
  • İmalatçılara devletin birimlerinden maddi ve sosyal yardımın yapılmaması,
  • İhracata yönelik çalışan imalatçıların yurt dışına rahatlıkla çıkış yapamaması (vize alma zorluğu), vize alımında iş verenlerin yardımına ticaret bakanlığının yeterli katkısının olmaması.

Çözüm Önerileriniz:

  • Üreticilerin araştırma ve geliştirme yapabilmesi için KOSGEB, TUBİTAK ve Ticaret Odalarının maddi konuda yardımcı olmaları gerekiyor.
  • İmalat sektöründeki firmalara destek olmak amacıyla Sanayi Bakanlığı’nın; imalat, arazi veya organize sanayi bölgeleri kurarak, üreticilere uygun koşullar altında ve uzun vadede satması gerekiyor. Bu, Sanayi Bakanlığının acilen yapması gereken bir görev durumunda.
  • Yurt dışı iş görüşmelerine, fuar ziyaretlerine veya fuarlara katılımcı olarak gitmek isteyen iş insanlarının, önündeki en büyük engelin vize sorunu olduğunu biliyoruz. Vize almak isteyen iş insanlarına, başta Ticaret Bakanlığı sonra yerel yönetimlerdeki birimlerin (Ticaret Odası, İhracatçılar Birliği ve Valilikler) vize konusunda yardımcı olmaları gerekiyor. Maalesef vize alma konusunda işverenlere hiçbir birim yardım etmiyor ve bu da işverenin yurt dışına çıkamaması anlamına geliyor.
5 yılda 5 hedef

İş hayatınızla ilgili gelecek 5 yıl içindeki en önemli beş hedefiniz nedir?

  • İşimizi ve iş yerimizi büyütmek.
  • İhracatımızı artırmak.
  • Daha teknolojik makineler üretmek. (yapay zekayla çalışan)
  • Daha çok personel çalıştırmak.
  • Dünyada tanınan bir marka olmak.