Ormanlık alanlara ve bu alanların sağladığı ekonomik kalkınmaya en fazla değer veren ülkelerin başında Finlandiya geliyor. Uyguladığı ormancılık politikaları sayesinde ormanlarından yıllık 50 milyar dolar gelir elde eden Finlandiya ile ilgili sorularımızı Türkiye–Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk’a yönelttik. Finlandiya’da, doğadan aldığından daha fazlasını vermenin taşıdığı öneme değinen Kulluk; “Bir ağaç keserken üç ağaç dikme kuralı ile başlayan bu sanayi Finlandiya’da hızlı bir şekilde gelişmiş ve bir milli kaynak haline gelmiş” dedi.

Ormanlık alan hacmi olarak Finlandiya ile Türkiye arasında bulunan fark sadece bir milyon hektarlık bir alan. Finlandiya da bulunan orman miktarı 23 milyon hektarken Türkiye’de bulunan ormanlık alan 22 milyon hektar. Ancak Türkiye’nin orman sektörünün büyüklüğü bir milyar dolarken Finlandiya’da bu rakam 50 milyar dolar. Finlandiya’nın ormancılık konusunda yürüttüğü politikalar hakkında bilgi veren Türkiye–Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk; “Finlandiya ormanlarının yüzde 62’si özel şahıslara, yüzde 24’ü devlete, yüzde 9’u orman ürünleri üreten firmalara ve yüzde 5’i de muhtelif kurumlara ait. Devletin sahip olduğu bölgelerde herhangi bir ağaç kesmek kesinlikle yasak” diye konuştu.

  • Finlandiya’nın ormancılık politikası, ekonomisindeki yeri ve sanayi ormanları ile ilgili stratejisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dünyanın yeşil mutabakatı konuştuğu bir dönemde Finlandiya’nın ormanlarına verdiği önem ve izlediği politikaları takip etmek son derece önemli. Finlandiya ormancılık politikası sayesinde ormanlarından yıllık 50 milyar dolar bir gelir elde ediyor. Finlandiya ormanlarının yüzde 62’si özel şahıslara, yüzde 24’ü devlete, yüzde 9’u orman ürünleri üreten firmalara ve yüzde 5’i de muhtelif kurumlara ait. Devletin sahip olduğu bölgelerde herhangi bir ağaç kesmek kesinlikle yasak. Finlandiya tüm bu ormancılık sanayisine girerken aslında doğaya aldığından daha fazlasını vererek başlamış… Bir ağaç keserken üç ağaç dikme kuralı ile başlayan bu sanayi Finlandiya’da hızlı bir şekilde gelişmiş ve bir milli kaynak haline gelmiş. Finlandiya ekonomisi pastadaki payının büyük bir kısmını yürüttükleri son derece düzenli ve inovatif ormancılık stratejilerinden alıyor.

“Odun kabukları ve ağaç atıklarından dahi yararlanarak bio enerji üretiyor”

  • Finlandiya ve Türkiye ortalama aynı ormanlık alan hacmine sahipler. Ancak Finlandiya orman ürünleri ekonominin başını çekiyor? Bu farkın sebebi neler? Türkiye’de bu anlamda neler yapılmalı?

Ormanlık alan hacmi olarak Finlandiya ile ülkemiz arasında bulunan fark sadece bir milyon hektarlık bir alan. Finlandiya’da bulunan orman miktarı 23 milyon hektarken Türkiye’de bulunan ormanlık alan 22 milyon hektar. Ancak Türkiye’nin orman sektörünün büyüklüğü bir milyar dolarken Finlandiya’da bu rakam 50 milyar dolar. Tabii ki bu bilgi orman yangınlarından önceki bir veri. Finlandiya’nın yıllardır takip ettiği bir ormancılık stratejisi var. Bu konuda artık önemli ölçüde bir yol kat etmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Bunun dışında önemli bir nokta var ki; o da şu, Finlandiya ormanları, ülkemizdeki ormanlara kıyasla daha düz bir yapıya sahip. Bu sebeple Finlandiya ormanlarını düzenlemekte, bakımını sağlamakta kısacası ormanlarından verim alırken Türkiye kadar zorlanmıyor. Aynı zamanda Finlandiya atık olarak sınıflandırılan odun kabukları ve ağaç atıklarından dahi yararlanarak bio enerji üretiyor. Türkiye’de de son senelerde hız kazanan yeşil enerji hareketi ile doğru stratejiler ve politikalar izlenerek Finlandiya’nın başardığı bu başarılı değer katma sürecini ülkemize de entegre edebileceğimizi düşünüyorum. Sadece sanayiciler, üreticiler olarak değil toplumsal bir bilinçlenme ile gerekli projelere yapılacak yatırımlar ile ormanları zenginleştirirken milli gelirimizi de arttırabiliriz.

“Ormanı ayakta tutmak için her türlü teknoloji, ekipman ve eğitimli çalışanlar var”

  • Geçtiğimiz ay ülkemizde binlerce hektarlık ormanın kül olmasına neden olan yangınlar meydana geldi? Orman yangınları sadece Türkiye’ye özel bir durum değil ama müdahale konusunda ülkelerin farklı çaba ve girişimleri oluyor? Finlandiya’da bir orman yangınına müdahalede nelere dikkat ediliyor? Prosedürler neler?

Maalesef geçtiğimiz ay ülkemizde çok üzücü olaylar yaşadık. Yüreklerimize dokunan orman yangınlarını an be an takip ettik. Tekrardan ülkemize büyük geçmiş olsun; hayatlarını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır diliyorum… Biraz önce bahsettiğim bir unsur burada inanılmaz önemli bir nokta. Orman yangınlarını söndürmekte arazinin yapısı çok önemli ve Finlandiya bu konuda çok hızlı müdahale edebiliyor çünkü araziye ulaşımı kurulan yollar ile araziyi tanıyarak oldukça basit hale getirmiş durumdalar. Tabii ki bunun dışında da çok önemli unsurlar var. Finlandiya ormanlarının sürekli kontrollü olarak budanması, ağaçların bulunduğu yüzeyin temiz tutulması ve ağaçların büyürken konumlandırılması gibi aldığı önlemler ve izlediği prosedürler var. Aynı zamanda ormanı ayakta tutmak için her türlü teknoloji, ekipman ve iyi yetiştirilmiş eğitimli çalışanlar var. Ayrıca ülkedeki çok büyük bir endüstrinin hammaddesi ormanlardan karşılanıyor. Dolayısıyla ağaç sanayi firmaları hammadde kaynaklarını korumak için her türlü önemi veriyor ve bu kaynaklarını sürdürülebilir kılmak için gerekli tedbirleri alıyor. Tüm unsurlar ve bilinçli bireyler bir araya geldiğinde büyük yangınlarda Finlandiya sorunu daha büyümeden sonlandırabiliyor.

  • Yangınlar sonrası, tahrip olan ormanlık alanlarla ilgili yürütülen süreçler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yangınlar sonrasında tahrip olan ormanlık alanlarda büyük çaplı bir temizlik yapıldıktan sonra, orman yüzeyinin iyileştirilmesi, çürüyen ve yanan tüm ağaçların kaldırılması ilk adımlardan birisi. Toprakta yeni dikilecek ağaçların sağlıklı büyümesini sağlayacak iyileştirmeler yapıldıktan sonra tekrar ağaçlandırma tabii ki de yangınlardan sonra izlenen en bilindik adımlardan… Bazı uzmanlar ise ormanların kendi haline bırakılması ve doğal olarak yeniden yapılanmasını savunuyorlar… Yangınlarda öğrenilen bilgiler doğrultusunda olası bir yangın tekrarı yaşanırsa diye ağaçlandırmanın da bölgenin arazi yapısına uygun bir şekilde konumlandırılması da izlenen adımlar arasında.

“Türkiye ve Finlandiya arasında karşılıklı faydalar sağlayacak projeler yapılabilir”

  • Ağaç işleme sektörü açısından baktığınız zaman Türkiye ve Finlandiya ortak ne işler yapabilir? Nasıl bir potansiyel var? Gerek yatırım olarak gerekse iş birlikleri olarak firmalara neler önerirsiniz?

İki ülke arasında kurulacak iş birlikleri kesinlikle güzel sonuçlar doğuracaktır, buna gerçekten inanıyorum. Bana kalırsa iş potansiyeli olarak bakacak olursak çok verimli ve karşılıklı faydalar sağlayacak projeler olacaktır. Finlandiya’nın bugüne kadar geliştirdiği sistemler, edindikleri kazanımlar ile Türkiye’ye verebileceği orman alanında büyük destekler bulunurken öte yandan Türkiye’nin iş gücü, sanayi ve mühendislik alanında son yıllarda hızla gelişen yönleri, yenilikçi ve girişimci fikirleri ile Finlandiya’ya, dünyaya açılan yeni projelerde önemli bir yol arkadaşı olabilir. Finlandiya ile iş birlikleri yapacak firmalara öncelikli önerim sıcakkanlı ve dürüst bir bağlantı kurmaları olacaktır. Finlandiya halkı dürüstlüğe, karşılıklı güvene, etik değerlere gerçekten önem veren bir halk. Pazar hacmi küçük bir ülke olmasına rağmen güçlü olan kurumsal yapısı ve ekonomik olarak istikrarlı bir ülke olması yapılacak yatırımlarda ve iş birliklerinde önemli bir rol oynuyor.