Koronavirüs salgını ile birlikte iş yapış şekilleri değişti, B2B görüşmeler dijitale taşındı. Tam bu noktada imalat sektörünün imdadına yetişen parkurda.com ise yerli sanayicilerin hayatını kurtaracak. Peki, parkurda.com ile neler yapılabiliyor? Pandemide proje alamayan KOBİ’lere nasıl yarar sağlayacak? İşte tüm bu soruların cevabını Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu anlattı. Parkurda.com’un güçlü network ağı ile başta KOBİ’ler olmak üzere tüm Türkiye’yi birbirine bağladığını belirtti. Aydoğdu, projenin ikinci fazında parkurda.com’un sektörün nitelikli ara eleman talebine cevap vereceğini söyledi.

Pandeminin yarattığı olağanüstü dönem iş yapış şekillerini değiştirdi, B2B görüşmeler dijitale taşındı. Ancak bu dijital dönüşüm sürecinde bugün için 40 bin KOBİ’nin 28 binin web sayfası bulunmuyor. Bu farkındalıkla Tezmaksan, imalat sektörünün imdadına yetişen parkurda.com’u tasarladı. Parkurda.com, fason iş yaptırmak isteyenler ile fason iş almak isteyenleri buluşturan, internet üzerinden B2B görüşmelere imkan tanıyan, firmalara kendilerini tanıtmaları için önemli bir platform olarak öne çıkıyor. Parkurda.com’un güçlü network ağı ile başta KOBİ’ler olmak üzere tüm Türkiye’yi birbirine bağlayacağını belirten Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “parkurda.com ile neler yapılabiliyor? Pandemide proje alamayan KOBİ’lere nasıl yarar sağlayacak?” sorularını yanıtladı.

Pandemi nedeniyle pek çok işletmenin zor durumda olduğunu söyleyen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, 3 yıldır üzerinde yoğun olarak çalıştıkları parkurda.com’un işte tam bu noktada proje alamayan KOBİ’lere büyük fayda sağlayacağını belirtti. Aydoğdu, projenin imalatçı firmalara birbirlerini tanıma fırsatı sunacağını, yanı sıra sürdürülebilir ekonomi için çarkların dönmesini sağlayacağını açıkladı.

Parkurda.com ile makine kiralama arttı

Haziran itibariyle başlayan yeni normal süreç sanayide çarkların tekrar dönmesini sağladı. Ancak Kovid-19’un seyri KOBİ’leri etkilenmeye devam ediyor. Bu noktada devreye alınan parkurda.com’un önemli başarılar yakaladığını aktaran Aydoğdu, parkurda.com’a ilan yükleyip iş alan firmaların artan iş hacimlerini eksiksiz yerine getirmek için makine kiralamaya yöneldiklerini söyledi. Pandemi dolayısıyla önünü tam olarak göremeyen ama süreci daha temkinli yürütmek isteyen markaların makine kiralamaya yöneldiklerini aktaran Aydoğdu, burada yaşanan talebin dört kat arttığına işaret etti. Aynı zamanda parkurda.com’un ikinci faz çalışmalarında yine sanayicilerinin en çok şikayet ettiği nitelikli ara eleman problemine çare olacağının altını çizen Hakan Aydoğdu, “İkinci faz sonunda operatörler, parkurda.com üzerinden kendi ikametine en yakın işleri görüntüleyebilecekler. Firmalar da ihtiyaç duydukları operatörleri görüntüleyebilecekler” açıklamasında bulundu.

“Talaşlı imalattaki gücümüz parkurda.com sayesinde yurt dışında da değerlenecek“

Türkiye’nin talaşlı imalattaki üretim gücünü parkurda.com ile yurt dışına açmayı planladıklarını da belirten Aydoğdu, parkurda.com’un ihracata yapacağı katkıyı şu şekilde anlattı; “Parkurda.com’un dil entegrasyonu bitmek üzere. Ocak itibariyle Amerika ve Avrupa’da platformu açacağız. Bu da Türkiye’ye avantaj sağlayacak. Özellikle otomotiv ve savunma sanayinde çok tecrübe kazanmış Kobilerimiz var ve fiyat olarak Avrupalı rakiplerine göre çok daha avantajlılar. Kobilerimiz parkurda.com üzerinden yurt dışındaki firmalarla buluşturacağız. En azından Türkiye’nin ihracatına da bu şekilde bir katkı sağlamayı planlıyoruz.”

Aydoğdu: Avrupalı firmalar rotayı Türkiye’ye çevirdi

Pademinin tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi de etkilediğini belirten Aydoğdu, ancak Türkiye’nin bu süreci pozitif yönlü yönettiğini ve krizi fırsata çevirdiğini kaydetti. Özellikle otomotiv yan sanayii ve savunma sanayinde birçok Avrupalı firmanın Uzakdoğu’dan yaptığı tedariki Türkiye’ye kaydırdığının altını çizen Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de bir önceki yıla göre dolar bazında yatırımlar yüzde 35 arttı. Yatırımlardaki bu artış aslına bakarsanız iyi bir fotoğraf… Önümüzdeki dönemde bu artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Sadece otomotiv ve savunma sanayii değil kalıpçılık, genel makine imalatı gibi işlerde de Türkiye’ye bir kayma var. Ancak Türkiye sanayisinin çok hızlı bir şekilde otomasyona ve robota geçmesi, dönüşmesi gerekiyor. Çünkü Avrupa ve Amerika’da bu dönüşüm çok hızlı başladı. Önümüzdeki yıldan itibaren de KOBİ’lerin hızlıca robotlaşmaya ve otomasyona dönmesi lazım.”

Robotlu otomasyon hizmetlerimizi dünyaya açacağız

Yurt içi hedeflerini 40 bin sanayiciye ulaşmak olarak açıklayan Aydoğdu, konuşmasına şöyle devam etti: “Biliyorsunuz pandemi dolayısıyla tedarik zincirinde değişiklikler söz konusu, aynı anda hem ülke içinde hem globalde olmak istemimin nedeni Türkiye’ye yönelen iş miktarını arttırmak. Bunu yapabilirsek Türkiye’nin talaşlı imalat sanayisi e-b2b görüşmelerle yabancı sanayiciden iş alabilecek. 2021 yılında sınırları aşan yapısı, talep ve beklentilerdeki çeşitlenmenin fazlalaşmasıyla parkurda.com’un ciddi bir ekonomik değer oluşturmasını beklemekteyiz.”