AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu “Makinanın Gündemi” programı, her hafta sektörün önemli konularını masaya yatırıyor ve makine sektörünün gündemini belirliyor.

105.8 frekansından yaklaşık 6 aydır İstanbul’da karasal yayın yapan ST Endüstri Radyo, İzmir’de 102.8 ve Bursa’da 106.7 frekanslarından da yayına başladı. Endüstri Medya bünyesinde bulunan ST Endüstri Radyo, karasal yayın ağını genişletiyor. Yıl sonuna kadar 4 ilde daha karasal yayına başlamayı hedefleyen radyo, şu anda tüm dijital platformlardan dinlenebiliyor. ST Endüstri Radyo’nun yılsonuna kadar sanayinin yoğun olduğu diğer illerde de karasal yayına başlaması planlanıyor.

Türkiye’de tek ve dünyada çok az sayıda örnekleri olan şirketlerin radyosu ST Endüstri Radyo’da hiç müzik yayını olmadan 24 saat sadece iş dünyasına yönelik konular konuşuluyor. Karasal yayında İstanbul’da 105.8, İzmir’de 102.8 ve Bursa’da ise 106.7 frekanslarından yayın yapan radyo, web adresinin yanı sıra dijital platformdan, IOS ve Android uygulamalarından da dinlenebiliyor.

Radyonun kurulduğu günden bu yana yayınlanan ve AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın her Çarşamba saat 08.00-09.00  ve 16.00-17:00 saatleri arasında ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu Makinanın Gündemi, sektörün önde gelen isimlerini ağırlamaya devam ediyor.

Programa katılan Makina İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır, makine sektöründeki son gelişmeleri ST Endüstri Radyo dinleyenleri için değerlendirdi. İkinci kez programa konuk olan Bakır, haziran ayında gerçekleşen ve ST Endüstri Medya’nın da basın sponsorluğunu üstlendiği Makine Zirvesi kapsamında; makina imalat sektörünü ilgili kurumlar ve paydaşlarla yılda bir kez üst düzeyde bir araya getirerek sektörün öncelikleri doğrultusunda değerlendirmelerde bulunmayı, politikalar geliştirmeyi ve bunları gerçekleştirecek altyapı ve araçların oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Zühtü Bakır ile MAKFED’in güncel faaliyetleri, makina sektörünün 4 aylık dış ticaret rakamları ve makina imalat sanayisinin de yer aldığı ivme destek paketine yönelik keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Makinanın Gündemi’ne başka bir hafta konuk olan Onplus Teknoloji Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Öncü ile de talaşlı imalat makineleri ve yazılımlar ile ilgili son gelişmeleri konuştuk. Onplus olarak standart makinalar yerine özel makinalar ve dişli yazılımıyla müşterilerine hizmet verdiğini dile getiren Öncü, bu çerçevede satışını gerçekleştirdikleri ürünler ile beyaz eşya, savunma, makina, traktör, rüzgar türbinleri, otomotiv vb. sektörlere hizmet verdiklerini ifade etti. Yavuz Öncü ağır iş makineleri, seri üretim makineleri, dişli üretim makineleri, dişli, rulman ve kasnak tasarım ve hesaplama yazılımlarını hakkında detaylı bilgiler verdi.

Programın konuklarından Penta Teknoloji Firması İş Geliştirme Grup Yöneticisi Selim Ertuğ Tuğran, Penta bünyesinde 150’ye yakın yazılım satışı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Tuğran, endüstrinin her alanına uygun gerek tekil, gerekse de paket şeklinde sunabildikleri yazılımları ile ürün tasarımından üretimine kadar olan süreçte ‘anahtar teslim’ şeklinde hizmet verdiklerini belirtti. Autodesk ve Penta’nın gelişimini, endüstri ve yazılım sektörünün geleceği, yazılımlardaki bulut uygulamaları ve makina sektörüne sağladıkları avantajlar da Selim Ertuğ Turan ile sohbetimizin birer parçası oldu.

RAINMAKER İş Çözümleri Kurucu Ortağı Bahtile Tokdemir’in konuk olduğu programda ise konu bir fikrin ürüne dönüşümü ve pazarlaması için gerekli olan finansal kaynaklara ulaşılabilmenin yolları ve detayları oldu. RAINMAKER’ın 2007 yılında kurulduğunu ve o dönemlerde çok yaygın olmayan TÜBİTAK desteklerine danışmanlık vermeye başladığını dile getiren Tokdemir, makine imalatçısı firmaların özellikle TÜBİTAK Ar-Ge desteklerine başvurusu yapması gerekliliğini ifade etti. Bahtile Tokdemir dijital dönüşümün vizyonu, bu çerçevede firmaların yararlanabileceği TÜBİTAK, Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Ajanslar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşvik, destek ve fonlarına yönelik detaylı bilgiler aktardı.

BSA Yazılım Firması Genel Müdürü Hakan Altun ile kapı, pencere, mobilya, alüminyum, mermer ve sac metal sektörlerinde satışını gerçekleştirdikleri yazılımlara değindik. BSA Yazılım’ın yazılım geliştirmek üzerine 1995 yılında kurulduğunu, kapı pencere sektörüyle başlayıp, mobilya ve diğer sektörlere uzanan hikâyesini anlatan Altun, sadece satış ve servis hizmeti vermediklerini, yanı sıra müşterilerinin ihtiyacı olan yazılımları da kendi bünyelerinde hazırladıklarını ifade etti. Hakan Altun ile ağaç işleme makinesi üreticilerinin yıllar içerisindeki gelişimi, Türkiye’de yazılım ve makine sektörünün Endüstri 4.0 süreçleri ve yazılım kiralama hususlarına ilişkin detaylı bir sohbet gerçekleştirme fırsatımız oldu.

Törk Makine Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl Baran Erdoğan da programa konuk olan isimler arasındaydı. Erdoğan, firmanın 60 yıllık serüveni, tarihçesi ve üretimini gerçekleştirdikleri ürünleri paylaştı. Törk makinenin 1954 yılında kurulduktan sonra öncelikle planya, kalınlık gibi ahşap ürünlere yönelik makineler ürettiğini söyleyen Erdoğan, 1980’lerin ortasında modanın panel mobilyaya dönmesiyle birlikte panel mobilya makineleri üretimine başladıklarını ve bir kısım üretimlerini de İtalyan bir firma ile ortak gerçekleştirdiklerini ifade etti. Fazıl Baran Erdoğan ile ağaç işleme sektörünün son 20 yıldaki gelişimi, sektörün problemlerini ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdik.

Makinanın Gündemi, sektörün nabzını tutmaya her hafta devam ediyor. Programda önümüzdeki dönemde ağaç işleme makineleri, yıkama makineleri, presler, fuarlar ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere sektöre dair her şey konuşulmaya devam edecek.