Rus-Türkiye Diyalog Derneği Çevrimiçi Toplantısına katılım sağlayan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, hem derneğin kurulduğu günden itibaren sürdürdüğü çalışmalarla ilgili hem de Türk ağaç işleme makine sektörü ile ilgili bilgi verdi.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, Türkiye’nin en çok ağaç işleme makine ithalatı gerçekleştirdiği ülke olan Rusya’da, Rus-Türkiye Diyalog Derneği tarafından online olarak organize edilen toplantıda bir sunum gerçekleştirdi.

AİMSAD’ın 2014 yılında kurulan genç bir dernek olmasına karşılık, günümüze kadar birçok önemli proje ve çalışmaya imza attığını ifade eden Kaçak; “2014 yılında 28 üye ile yola çıkmıştık, 2023 yılı itibariyle üye sayımız 109’e yükselmiş durumda. Bu 109 üyenin 100’ü üretici konumda” dedi. AİMSAD olarak yurt dışı fuarlara çok büyük önem verdiklerini ifade eden Arif Onur Kaçak; “2015 yılından bu yana 15 farklı ülkede 40’tan fazla yurt dışı fuarına katılım sağladık. Rusya’da Lesdrevmash ve Woodex Fuarlarına katılım sağlıyoruz. Ayrıca Rusya’dan da yoğun ziyaretçinin geldiği, WoodTech Fuarı’nın ana partneriyiz. Bununla birlikte bu sene ilk defa Balkanlar’da ALL4WOOD adında Tüyap’la birlikte yeni bir fuar organize etmeye başladık. Bu fuar önümüzdeki yıllarda farklı ülkelerde de organize edilecek” diye konuştu.

“2018’DEN 2022’YE BAKTIĞIMIZDA İHRACATIMIZ YÜZDE 50 ARTTI”

Sektörle ilgili bilgi veren Kaçak; “Türkiye’de ağaç işleme makineleri sektörü son beş yılda ciddi bir gelişim gösterdi. Bu noktada 2018’den 2022 yılına baktığımızda üretimimiz yüzde 56, ihracatımız yüzde 50, ithalatımız da yüzde 32 artış göstermiş durumda. 2021 yılında 6.6 milyon dolar ile Rusya en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke konumundayken, 2022 yılının sonunda neredeyse iki katı daha fazla ihracat yaparak, en çok ihracat yaptığımız ülke konumuna geldi. 2022 yılı sonunda Rusya’ya toplam 13.6 milyon dolarlık ağaç işleme makineleri ihracatı gerçekleştirdik. 2022 yılında Rusya’ya 5 milyon dolar ile en fazla diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatını gerçekleştirdik. İkinci sırada 3 milyon dolar ile testere makineleri, üçüncü sırada ise 1.5 milyon dolar ile delik açma veya zıvanalama makineleri yer aldı” dedi.

“RUSYA 3.8 MİLYAR DOLARLIK MOBİLYA ÜRETİMİNE SAHİP”

Rusya’nın aynı zamanda üretici konumda olduğuna değinen AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Mobilyada 3.8 milyar dolar üretimi olan Rusya, bunun 606 milyon dolarını ihraç, 2.4 milyar dolarını da ithal ediyor. Toplamda da 5.6 milyar dolarlık bir mobilya tüketimi gözüküyor 2021 yılının sonunda. Mobilya ithalatı yaptığı ülkelere baktığımızda ise Türkiye yüzde 2 pay alıyor. Yani yaklaşık 50 milyon dolarlık bir mobilya ticaretimiz var Rusya ile. 2021 yılı sonu dünyadaki ağaç işleme makine ithalatına baktığımızda, tüm dünyada yaklaşık 9 milyar dolarlık bir ithalat olduğunu görüyoruz. Bunun 456 milyon dolarını Rusya gerçekleştiriyor ve en çok ithalat yapan üçüncü ülke konumunda. Ayrıca toplam ithalattan da yüzde 5 pay alıyor. Rusya’nın nerelerden ithalat yaptığına baktığımızda ise; en fazla ithalat yaptığı ülke Çin, arkasından Almanya ve Finlandiya geliyor. Yine 2021 yılı sonu verilerine göre; Türkiye, Rusya’nın ağaç işleme makinesi ithalatı yaptığı dokuzuncu ülke konumunda ve aldığımız pay da yüzde 1.5 civarında” şeklinde konuştu.