Değerli Sektör Paydaşları,

2024 yılının ilk yarısı geride kaldı ve ekonomik değişimler ile zorlu piyasa koşulları göz önüne alındığında, bu yıl oldukça zorlayıcı bir süreç olarak devam ediyor. AİMSAD olarak, tüm bu zorluklara rağmen Türk ağaç işleme makine sektörünün faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde yürütmeye devam ediyor ve firmalarımızı uluslararası alanda tanıtmak için çaba gösteriyoruz.

6-9 Ağustos tarihlerinde Amerika’da düzenlenecek olan IWF Atlanta Fuarı’nda Türk ağaç işleme makine sektörünü uluslararası platformda temsil etmek için biz de yerimizi alacağız.

AİMSAD Dergisi olarak bu sayımızdaki kapak konumuzda, ekonomik ve teknolojik değişimlerin müşteri ilişkilerine etkilerini inceledik. Firmaların müşteri memnuniyetini artırma çabaları, geri bildirimlerin üretim süreçlerine entegrasyonu ve etkin müşteri ilişkileri yönetimi, yerel ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı yaratıyor. Teknoloji ilerledikçe ve dünya daha bağlantılı hale geldikçe, müşteri beklentileri ve davranışları değişiyor. İşletmeler, dijital araçlar kullanarak müşterilerle etkili iletişim kurmayı, müşteri deneyimini iyileştirmeyi ve kişiye özel hizmetler sunarak müşteri sadakatini artırmayı hedefliyor. Tüm bu konular ile alakalı daha fazla bilgi edinmek isteyenler için, ilgili dernek ve alanında uzman kişilerle özel röportajlar gerçekleştirdik.

Türk ağaç işleme makine sektörü rakamlarına baktığımızda; 2024’ün ilk 5 ayında 61 milyon 389 bin dolarlık ihracat ve 36 milyon 550 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Yıl sonu için belirlenen 180 milyon dolarlık ihracat hedefiyle, sektör istikrarlı büyümesini sürdürüyor. İhracat odaklı bu büyümede Rusya ve Bulgaristan başta olmak üzere, Kosova ve Cezayir gibi yeni pazarlar da dikkat çekiyor. İthalatta ise Çin, İtalya ve Almanya başı çekiyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 168 olup, dış ticaret fazlası 24 milyon 838 bin dolar olarak gerçekleşti. İlk 5 ayda en çok ihracat yapılan makine grupları testere makineleri ve planya, freze veya keserek kalıplama makineleri olurken, ithalatta testere makineleri en çok talep gören ürünler arasında yer aldı.

Türk ağaç işleme makine sektörünün en önemli müşteri grubu olan ve yıllık 12 milyar dolarlık üretim gerçekleştiren mobilya sektörüyle ilgili röportajlarımız devam ediyor. Türk mobilya sektörü hem iç piyasada hem de uluslararası alanda sürekli gelişim gösteriyor ve güçlü bir konuma sahip.  Sektörün dinamikleri ve uluslararası başarıları hakkında daha fazla bilgi edinmek için gerçekleştirdiğimiz röportajlarımıza göz atabilirsiniz.

Yurt dışı dergimiz olan TWM Magazine’den aldığımız olumlu geri dönüşler bizi son derece memnun etti. Uluslararası alanda üye firmalarımızı daha iyi tanıtmayı amaçladığımız bu dergi, sektörel hedeflerimize ulaşmada önemli bir rol oynuyor. Bu süreçte bize olan güveniniz ve katkılarınız, ilerleyen dönemlerde de başarılar elde etmemiz için büyük bir motivasyon kaynağı. Sektörümüzün geleceğine olan inancınız ve verdiğiniz destek için teşekkür ederiz.

12-16 Ekim tarihinde bu yıl 37. kez düzenlenecek olan WoodTech Fuarı’na çok az bir süre kaldı. Fuarda, AİMSAD üyesi 100’ü aşkın firmanın katılımıyla Türk makinelerinin kalitesi sergilenecek. Üyeler, sektördeki yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri sunmak için heyecanla hazırlanıyor. 12 holde gerçekleşecek fuar, genişleyen alanlar sayesinde katılımcılara daha fazla tanıtım fırsatı sunacak ve sektör rekabetini artıracak. Tüm katılımcı ve ziyaretçilere şimdiden başarılı bir fuar dönemi diliyorum.

Sizleri 55. sayımızda yer alan özgün içeriklerle baş başa bırakıyor, keyifli okumalar diliyorum.

Saygılarımla,

Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD)

Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK