İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda önceki aya göre yatay bir seyirle 51,0 düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Endeks, haziranda önceki aya göre yatay bir seyirle 51,0 düzeyinde gerçekleşti ve Türk imalatçılarının ihracat pazarlarında talep koşullarının ılımlı bir şekilde güçlenmeyi sürdürdüğüne işaret etti. Bu son veri ile birlikte ihracat iklimindeki iyileşme eğilimi 18 aya ulaştı.
Haziran ayında Türk imalat sanayiinin en güçlü ekonomik büyümeyi kaydettiği ihracat pazarı yine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. BAE’deki ekonomik aktivite, mayıs ayına kıyasla daha da hız kazanarak dikkat çekti. Orta Doğu’nun diğer ülkelerine bakıldığında ise Suudi Arabistan ve Kuveyt’te kayda değer bir canlanma yaşanırken, Katar’da da ekonomik faaliyetler yeniden büyüme sürecine girdi. Buna karşılık, Lübnan ve Mısır’daki daralma eğilimi devam etti.
Birçok Avrupa ülkesinde ekonomik aktivite arttı
Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 6’sının yöneldiği ABD’de, haziran ayında üretim hacmi bir önceki aya benzer bir hızla artışını sürdürerek güçlü seyrini korudu. Avrupa’nın pek çok ülkesinde de ekonomik faaliyetler haziranda yukarı yönlü bir ivme gösterdi. Almanya ve Birleşik Krallık yeniden genişleme bölgesine geçerken; İtalya, İspanya ve Hollanda’da büyüme eğilimi devam etti. Ancak anket sonuçlarında dikkat çeken olumsuz gelişme, Türk imalat sanayiinin en büyük 10 ihracat pazarından olan Fransa ve Romanya’da üretimin haziran ayında da gerilemesini sürdürmesiydi.
Tüm ekonomilerdeki en güçlü üretim artışı Hindistan’da oldu
Rusya’da ekonomik aktivite, son dört ay içinde üçüncü kez zayıflama gösterdi. Haziran ayında kaydedilen düşüş, son iki buçuk yılın en yüksek oranı olarak dikkat çekti. Aynı dönemde, anket kapsamında takip edilen tüm ekonomiler arasında en güçlü üretim artışı Hindistan’da gerçekleşti. Hindistan’da büyüme, güçlü seyrini koruyarak Nisan 2024’ten bu yana en hızlı artışını kaydetti. Öte yandan, en sert bozulma ise imalat sanayi üretiminin Kasım 2022’den bu yana en yüksek oranda daraldığı Polonya’da yaşandı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:“Ticaret gerilimleri küresel ekonominin bir kısmını olumsuz şekilde etkilerken Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarının çoğunda iktisadi faaliyetin iyileşmeye devam etmesi, firmalara şimdilik yeni iş temin etme fırsatları sunuyor. Diğer yandan, ABD’nin genişletilmiş gümrük vergileri için belirlediği 90 günlük erteleme süresinin sonuna doğru gelinirken, dinamiklerin nasıl değişebileceğini görmek açısından temmuz verileri oldukça kritik olacak.”