Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayımladığı yeni talimatına göre; ihracat bedelinin yüzde 25’i, düzenlendiği tarihteki kur üzerinden TCMB’ye satılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, İhracat Genelgesine “İhracat bedellerinin Merkez Bankasına Satışı” başlıklı madde eklendi. Buna ilişkin olarak, TCMB tarafından “İhracat Genelgesinin Ek 1 İnci Maddesi Kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatı” yayımlandı.

Yayımlanan talimata göre; 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren, İBKB’ye veya DAB’a bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 25’i İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılacak. Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılacak ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılacak. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenecek.

SAAT 17:00’YE KADAR MERKEZ BANKASINA BİLDİRİM YAPILACAK

Banka nezdinde Merkez Bankası adına ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini hesapları açılacak ve bankanın bu uygulama talimatı kapsamında satın aldığı dövizler saat 17:00’ye kadar Merkez Bankasına bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak. Merkez Bankasının hesabına aktarılan dövizlere ilişkin dekont, ekstre ve benzeri belgeler ile bilgiler ve döviz alışı yapılan tutarlara ait bilgiler bankalarca uygulama talimatı Ek-1’de yer alan bildirim formuna uygun olarak Merkez Bankasına aynı gün elektronik ortamda bildirilecek. Banka tarafından Merkez Bankasının hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankasınca işlem kuru üzerinden satın alınacak.

Döviz alış işlemleri karşılığı Türk lirası tutarları Merkez Bankasınca bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilecek. Saat 17:30’a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise Türk lirası tutarlar bankanın Merkez Bankası nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.