45 ülkeye 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan ve ekonomik hacmi 500 milyon dolara ulaşan ağaç işleme makineleri sektörü, Türkiye’nin toplam ihracatına katkı sunmaya devam ediyor. 2022’yi 152 milyon dolar ihracatla kapatan, 2023’te ise 200 milyon dolar ihracat hedefi koyan sektörün çatı STK’si AİMSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş hem ağaç işleme makine sektöründeki son gelişmelere hem de sektörün en önemli müşteri kitlesini oluşturan mobilya sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Sektör için ihracatın çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Toktaş; “Türk ağaç işleme makine sektörü uzun yıllar taşıdığı ithalatçı kimliğinden uzaklaşarak, üretici kimliğini kazandı. Artık sektörün ihtiyaç duyduğu makinelerin çok büyük bir bölümü, Türk makinecileri tarafından üretiliyor. Yerli mobilya üreticilerimizin fabrikaları yüzde 80-85 oranında yerli makinelerle dolu. Dünyaya açılan bir sektörün üretiminde yerli makinelerin ve dolayısıyla yerli makinecilerin imzası olması bizler için gurur verici” ifadelerini kullandı.

Her yıl yeni bir ihracat rekoru kırarak, küresel mobilya sektöründeki yerini daha da güçlendiren Türk ağaç işleme makine sektörünü AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş ile konuştuk. 2023 yılı sonu için kendilerine 200 milyon dolar ihracat hedefi belirlediklerini söyleyen Toktaş; “Hedefimiz her ne kadar ihracat rakamlarımızı artırmak, ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmek olsa da yurt içi pazarı da ağaç işleme makine üreticileri için çok önemli. Önümüzdeki dönemde de yine yurt içindeki varlığımızı koruyarak, ülkeye giren ithal makine sayısını azaltmaya çalışacağız” dedi.

  • İlk olarak, Türk ağaç işleme makine sektörünün güncel durumu ile ilgili bilgi almak isterim. Sektörün güncel durumu nedir?

Türk ağaç işleme makine sektörü her yıl kırdığı ihracat rekorları ile başarısını kanıtlayan bir sektör. Özellikle son 10 yıl içerisinde geçirmiş olduğu değişim gerek iç piyasada gerekse yurt dışı piyasalarında hızla karşılık buluyor. Küresel pazarda artan payımız ve çeşitlenen ihracat pazarlarımız bunun en net örneği. Sektör olarak 2022 yılı sonunda yeniden ihracat rekoru kırarak, bir kez daha kendi rekorumuzu egale ettik. Ağaç işleme makine sektörü 2022 yılı sonunda, ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 20 artırarak toplam 152 milyon dolarlık bir ihracata imza attı. Yıl boyunca toplam 150 ülkeye ihracat yapıldı. Ayrıca 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapılan ülke sayısı 45’e yükseldi. Söz konusu yıl içinde ihracat yaptığımız ülkeler de çeşitlendi. 13 milyon dolarla en fazla ihracat yaptığımız ülke Rusya olurken, Rusya’yı sırasıyla, Irak, Kosova, Bulgaristan, İtalya, ABD, Gürcistan, İspanya, Polonya ve Romanya takip etti. Üretim kapasitelerini her yıl artıran sektörümüzün yurt içi satışları da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 300 milyon dolar seviyesine yükseldi. Söz konusu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 188’e yükseldi. Üretim verilerine bakıldığında ise ağaç işleme makine sektörünün 2022 yılı sonunda toplam 372 milyon dolarlık üretim hacmine sahip olduğu görüldü. Böylece geçtiğimiz yıla göre üretimde de yüzde 23 oranında artış yaşandı. İthalat verilerine baktığımız da ise Türkiye’de yıl boyunca toplam 81 milyon dolarlık makine ithalatı yapıldı. En fazla makinenin alındığı ülke ise Çin oldu. 2018-2022 yıllarını baz aldığımızda ise üretimimiz yüzde 56, ihracatımız yüzde 52, ithalatımız ise yüzde 32 oranında artış gösterdi. Tüm veriler ışığında Türk ağaç işleme makine sektörü olarak bu yıl ihracatta 200 milyon dolar hedefi koyduk. Bu hedefe ulaşmak için tüm sektör paydaşları olarak var gücümüzle katma değeri yüksek, son teknoloji ile donatılmış makinelerimizi üretmeye, fabrikalarımıza ve insan gücümüze yatırım yapmaya, yurt dışı fuar ve organizasyonlarında yer almaya devam edeceğiz.

“HEDEF PAZARLARIMIZI BELİRLERKEN ABD’Yİ İLK SIRAYA KOYUYORUZ”

  • Türk ağaç işleme makine sektörü için en önemli hedef pazarlar hangileri? Bu pazarların çeşitlendirilmesi için üreticiler ne tür çalışmalar yapıyor?

Türk ağaç işleme makinelerinin kullanılmadığı coğrafya kalmadı diyebiliriz ama bu elbette bir doyum noktası değil. Küresel sektördeki payımızı hem artırmamız hem de buralarda kalıcı olmamız gerekiyor. Bu bağlamda yapılan çalışmalar bize; ABD, Almanya, Rusya, Fransa ve İngiltere’nin en önemli potansiyel pazarlar olduğunu gösteriyor. Saymış olduğum bu ülkelerin bazılarında önemli bir paya sahip olmakla birlikte, bazıların da henüz istenilen aşamaya gelmiş değiliz. Ama önümüzdeki dönemlerde söz konusu bu potansiyel pazarlarda kendimizi çok daha net göstereceğimizden eminim. 2022 yılında ihracat yaptığımız ilk 10 ülkenin toplam ithalat oranı 3 milyar dolar seviyesindeydi. Bunların ithalatından aldığımız pay ise sadece yüzde 2, bu oranda 62 milyon dolara denk geliyor. ABD’nin ağaç işleme makine ithalatı oranına baktığımızda ise tek başına gerçekleştirdiği ithalatın 1,8 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla hedef pazarlarımızı belirlerken ABD’yi ilk sıraya koyuyoruz. Elbette süreç sadece hedef pazarlarınızı belirlemek değil, bu hedef pazarlara ulaşabilmek için doğru stratejileri kurgulamak gerekiyor. Burada da yurt dışı fuarlarının önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor. Ağaç işleme makine sektörü ve bu sektörün çatı kuruluşu AİMSAD olarak, her senenin başında sektörümüzü ilgilendiren potansiyel fuarların listesini çıkarıyor ve üyelerimize duyuruyoruz. Amerika, Rusya, Cezayir, Fransa, Almanya, İtalya, Dubai, Hindistan, Ukrayna, Sırbistan, Yunanistan, Polonya, İran, Mısır olmak üzere 2015 yılından bu yana yaklaşık 45 yurt dışı fuarına katılım sağladık. Çünkü yurt dışı fuarları ürünlerinizi tanıtacağınız en önemli alanlar. Geçtiğimiz ay dört yıl aradan sonra yeniden organize edilen LIGNA 2023 Fuarı bunun en güzel örneği. 37 üye firmamızla katılım sağladığımız fuarda tam anlamıyla gövde gösterisi yaptık. Farklı coğrafyalardan gelen ziyaretçilerimizle çok önemli görüşmeler gerçekleştirip, bayilik sözleşmeleri imzaladık. Bildiğiniz üzere bayilik sistemi özellikle makine sektörü için çok önemli, dolayısıyla hedef pazarlarımıza ulaşma noktasında farklı ülkelerde bayiliklerimizin olmasına çok önem veriyoruz. Bunun yanında yine farklı coğrafyalarda açtığımız showroomlarımızla hem sektörümüzü hem de makinelerimizi tanıtıyor, hedef pazarlarımıza bir adım daha yaklaşıyoruz.

“TÜRK AĞAÇ İŞLEME MAKİNE SEKTÖRÜ ÜRETİCİ KİMLİĞİNİ KAZANDI”

  • Yurt içi satışlarla ilgili ne söylemek isterseniz?

Hedefimiz her ne kadar ihracat rakamlarımızı artırmak, ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmek olsa da yurt içi pazarı da ağaç işleme makine üreticileri için çok önemli. 2022 yılı verilerine baktığımızda, Türkiye’de ağaç işleme makineleri ithalatının düştüğünü, buna karşı biz makinecilerin yurt içi satışlarının arttığını gördük. Önümüzdeki dönemde de yine yurt içindeki varlığımızı koruyarak, ülkeye giren ithal makine sayısını azaltmaya çalışacağız. Çünkü Türk ağaç işleme makine sektörü uzun yıllar taşıdığı ithalatçı kimliğinden uzaklaşarak, üretici kimliğini kazandı. Artık sektörün ihtiyaç duyduğu makinelerin çok büyük bir bölümü, Türk makinecileri tarafından üretiliyor. Pazara sunduğu makineleri gören, inceleyen, alıp fabrikasında, üretimde kullananlar da makinelerimizin, Avrupa menşeli makinelerden farkı olmadığını rahatlıkla deneyimleyebiliyor. 

“TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜ, DÜNYADA OLUŞAN BOŞLUĞU DOLDURDU”

  • Mobilya sektörü, ağaç işleme makine sektörünün ana müşteri kitlesini oluşturuyor. Tıpkı makine sektörü gibi mobilya sektörü de küresel pazarda önemli başarılara imza atıyor. Mobilya sektörünün bu başarısıyla ilgili değerlendirmeleriniz nedir?

Sizin de ifade ettiğiniz gibi mobilya sektörü bizim sektörümüzün en önemli hedef müşteri kitlesi. Bu iki sektörü birbirinden ayrı düşünmemiz imkansız. Türk mobilya sektörü özellikle pandemi döneminde tasarımlarıyla ve üretim hızıyla kendini tüm dünyaya kanıtladı. Birçok ülkede üretimler dururken, Türk mobilya sektörü sürekli üretimine devam etti ve dünya piyasalarında oluşan boşluğun doldurulmasında çok büyük emek harcadı. Her geçen yıl artan ihracat rakamları, dünyanın neresine giderseniz gidin karşılaştığınız Türk mobilya mağazaları da bu başarının önemli birer kanıtı. İşimiz nedeniyle birçok mobilya üreticisiyle yıl boyunca birebir temas içindeyiz. Gerek onlar bizlerden, gerekse biz onlardan sektörle ilgili önemli bilgiler alıyor ve birbirimize yol gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de Türk mobilya sektörünün yeni başarılara imza atacağını düşünüyoruz.

  • Her iki sektörün daha da büyüyebilmesi için ortak ne tarz çalışmalar yürütülebilir?

Öncelikle her iki sektörün de menfaatine neler yapabileceğimizi iki sektörün tarafları olarak oturup, görüşmemiz gerekir. Biz AİMSAD olarak bu doğrultuda mobilya sektörünün nabzının tutulduğu IFF Mobilya Fuarı’nda stant açarak, gerek dernek çalışmalarımızın gerek firmalarımızın gerekse ağaç işleme makine sektörünün tanıtımını yapıyoruz. Bunun dışında bildiğiniz gibi derneğimiz iş birliği ile Tüyap tarafından düzenlenen Türk ağaç işleme makine sektörünün buluşma noktası WoodTech Fuarı’nı bu yıl ilk kez tek başına organize edeceğiz. Birçok yeniliğin sergileneceği fuar 19-23 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacak. Tüm mobilya sektörü paydaşlarını fuarımıza şimdiden davet ediyoruz.

“MOBİLYA ÜRETİCİLERİMİZİN FABRİKALARI YÜZDE 80-85 ORANINDA YERLİ MAKİNELERLE DOLU”

  • Türk mobilya sektörünün, yerli ağaç işleme makine sektörüne bakış açısı hakkında neler söylemek istersiniz?

Bu konuda içimiz çok rahat, ürünlerimizin kalitesinden şüphemiz yok. Yerli mobilya üreticilerimizin fabrikaları yüzde 80-85 oranında yerli makinelerle dolu. Dünyada marka haline gelmiş lüks segment ürün grubuna hizmet veren üretici de, modüler mobilya üretimi yapan üretici de yerli marka ağaç işleme makinelerini tercih ediyor. Dünyaya açılan bir sektörün üretiminde yerli makinelerin ve dolayısıyla yerli makinecilerin imzasının olması bizler için gurur verici. Mobilya sektörü temsilcileri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde makinelerimizle ilgili hep övgü dolu cümleler duyuyoruz ama bunun yanında vermiş olduğumuz satış sonrası hizmetler de takdir topluyor. Bakın bir makine hattında yaşanacak bir sorun tüm üretimi baştan sona etkiler. Büyük bir başarıdır ki, makinelerimizde öyle büyük sorunlarla kimse karşı karşıya kalmıyor ancak kalmaları durumunda bile sorunlarını çok hızlı bir şekilde çözebiliyoruz.