Türk mobilya sektörü, üretim kapasitesi ve ihracat performansıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Konfor Mobilya Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Akın Can mobilya sektörünün güncel durumu hakkında konuşurken, başlıca ihracat pazarlarıyla alakalı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin, mobilya imalatı konusunda 45 binden fazla işletme ve 250 bin çalışanıyla oldukça büyük bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Akın Can; “Sektör, imalat sanayi işletmelerinin yüzde 9,7’sini oluşturuyor ve üretim hacmi 12 milyar doları aşarken, ihracatı ise 5 milyar dolar seviyesinde” dedi. Özellikle Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri gibi yeni pazarlarda Türk mobilyasının etkisini artırmaya yönelik çalışmalar sürdürüldüğüne de değinen Akın Can, sektörde teknoloji entegrasyonu ve çevreci üretim yöntemleri gibi yenilikçi adımlar atılarak tüketici taleplerine hızlı bir şekilde adapte olunduğunu belirtti.
Türk mobilya sektörü, imalat ve ihracat alanlarında elde ettiği başarılarla ön plana çıkmaya devam ediyor. Türk mobilyalarının yurt dışında tercih edilme nedenlerinin tasarım, fiyat ve kalite üçgeni olduğunu belirten Konfor Mobilya Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Akın Can, mobilya sektörünün güncel durumu ve geleceği hakkında bilgi verdi. Her sektörde olduğu gibi mobilya ihracatının temel belirleyicisindeki en önemli faktörün dış talep olduğunu belirten Akın Can, küresel talep artışı, 2024’te önceki yıldan çok farklı olmayacağını ve bununla birlikte Avrupa ülkelerindeki talebin yılın ikinci yarısında yavaş yavaş hareketlenmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.
- Türk mobilya sektörünün güncel durumu ile ilgili rakamsal verileri bizimle paylaşır mısınız?
Resmi verilere göre; mobilya sektörün sadece imalat tarafında 45 binden fazla işletme ve 250 bin civarında çalışanıyla faaliyet gösterirken, sektörümüz istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Mobilya, tüm imalat sanayi işletmelerinin yüzde 9,7’sini oluşturuyor. Bir önceki yıla göre sektördeki imalatçı firma sayısı bin 849 adet (yüzde 4,2) artış kaydetti. İmalat sanayinde çalışanların yüzde 5’i mobilya sektörü tarafından istihdam ediliyor. Sektörün üretim hacmi 12 milyar dolar ve ihracatı ise 5 milyar doların üstünde. Bu rakamlar şimdiye kadar sektörün ulaştığı en yüksek üretim düzeyi durumunda.
“Bu yıl ve 2025’te uzak ülkeler pazarındaki varlığımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz”
- Türk mobilya sektörünün en önemli ihracat pazarları hangileri? Türkiye’nin bu pazarlardaki performansı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye mobilya sektörü olarak bizim en büyük pazarımız Avrupa ve Ortadoğu olmakla birlikte, son yıllarda ABD pazarındaki varlığımızı da hızla güçlendiriyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan ülkelerle bağlantılarımızı artırmak adına çalışmalarımız mevcut. Bu yıl ve 2025’te uzak ülkeler pazarındaki konumumuzu daha da pekiştirmeyi hedefliyoruz. ABD tarafında ise önümüz açık ancak yolumuz uzun diyebiliriz.
“Mobilya ihracatının temel belirleyicisi dış talep”
- Türkiye güçlü olduğu pazarlarda rekabet avantajını sürdürmek için ne tür çalışmalara imza atıyor?
Her sektörde olduğu gibi mobilya ihracatının temel belirleyicisinin dış talep olduğunu biliyoruz. Küresel talep artışı, 2024’te bir önceki yıldan çok farklı olmayacak. Bununla birlikte Avrupa ülkelerindeki talebin yılın ikinci yarısında yavaş yavaş hareketlenmesi muhtemel görünüyor. 2025 yılı ise beklenmedik bir küresel gelişme olmazsa, ihracat adına çok daha iyi bir yıl olacak. Sektör olarak güç kazanmak istediğimiz ülkelerle bağlarımızı güçlü kılmak adına etkinlik ve fuarlara katılım sağlıyoruz, düzenli ziyaretler gerçekleştiriyoruz.
- Uluslararası mobilya pazarlarında gözlemlediğiniz son trendler nelerdir?
Küresel mobilya sektöründe pazarı şekillendiren dinamiklerin başında demografik etmenler geliyor. Bu demografik etmenler, küresel düzeyde harcanabilir gelirin artması, artan popülasyon ve nüfus yoğunlukları, değişen yaşam tarzları. Özellikle pandemi sonrası uzaktan ve hibrit çalışma sistemleri giderek arttığı için evler artık ofis görevi üstlenir hale geldi. Bu nedenle mobilyada, tarzın yanı sıra çok işlevlilik de önem kazandı. Yanı sıra içinde bulunduğumuz dijital çağda iç mekanlarda kullanılan mobilyaların bu dijital teknolojiyle entegre olup kullanıcı dostu çözümler sunması önem taşıyor.
- Türk mobilya sektörünün uluslararası arenada hangi tasarım ve stil özellikleriyle öne çıktığını düşünüyorsunuz?
Türk mobilyasının yurt dışında tercih edilme nedenlerini; tasarım, fiyat ve kalite üçgeni olarak nitelendirebiliriz. Aynı zamanda coğrafi olarak konumlandığımız alan, bize lojistik avantajı sağlıyor. Zira mobilya taşınması meşakkatli ve yüksek maliyetli bir ürün.
“Üretim tarafında robotik teknoloji ve yapay zeka entegrasyonunu gerçekleştirdik”
- Tüketici taleplerindeki değişikliklere uyum sağlamak için tasarım ve üretim süreçlerinizi nasıl adapte ediyorsunuz?
Teknolojiyi üretim ve tasarım süreçlerimize çok daha hızlı entegre ediyoruz. Üretim tarafında robotik teknoloji ve yapay zeka entegrasyonunu gerçekleştirdik. Çok kısa bir süre önce tüm üretimimizi taşıdığımız Konfor Park Üretim ve Yaşam Kampüsü; çevreci akıllı binalardan robotik teknolojiye, Ar-Ge Merkezi’nden lojistik sistemine her detayıyla Türkiye’de ve globalde daha hızlı adımlarla büyümemize ve tüketici beklentilerini karşılamamızda elimizi çok kuvvetlendirmiş durumda.
- Türk mobilya sektörünün en önemli rakipleri hangi ülkeler?
2023 yılında ihracatta lider ülkeler Çin, Almanya, ABD, Kanada, Çek Cumhuriyeti oldu.