TİM’in açıkladığı verilere göre İhracat, yılın ilk yarısında yüzde 2 artışla 125,4 milyar dolara yükselirken, kg başına değer yüzde 11,3 düşüşle 1,57 dolardan 1,42 dolara geriledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artışla 125,4 milyar dolara yükseldi. Ancak, kg başına değer önemli oranda geriledi. Ocak-Haziran döneminde ihracat miktarı geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 11,3 artışla 76 milyon tona çıkarken, ihracatın kg başına değeri ise 1,57 dolardan 1,42 dolara düştü. İhracata konu olan 26 sektörden 10’unda kg başına değer gerilerken, 2’sinde aynı kaldı ve 14 sektörde ise artış yaşandı.

İhracat birim değerini en fazla artıran ilk 3 sektör yüzde 35 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 24 ile kuru meyve ve yüzde 23,9 artış oranı ile süs bitkileri oldu. İhracat birim değeri en yüksek 3 sektör ise 428 dolar ile mücevher, 65,3 dolar ile savunma sanayi ve 15,3 dolar ile hazır giyim olarak sıralandı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, söz konusu gerilemenin sebepleri arasında kur politikası, küresel resesyonun yol açtığı sert rekabet ortamı, pazar kaybetmemek için yapılan fiyat savaşları, mevsimsellik ve ucuz ürünlere yönelme yer alıyor.

Sanayi ürünlerinde yüzde 12,1’lik gerileme yaşandı

Ana kategori bazında incelendiğinde, yılın ilk yarısında serbest bölgelerden yapılan dış satım hariç tutulduğunda, tarımda ihracat miktar bazında yüzde 12,5 artışla 13,4 milyon ton, sanayide yüzde 14,5 artışla 48,1 milyon ton ve madencilikte yüzde 1 artışla 14,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Değer olarak incelendiğinde ise yine serbest bölgeler hariç, ihracatın yüzde 97’sinin gerçekleştiği tarım ve sanayide değer bazında gerileme yaşanırken, madencilikte ise aynı kaldı. TİM verilerine göre, tarım ürünlerinde kg başına ihracat değeri yüzde 6,4 düşüşle 1,30 dolar, sanayi ürünlerinde yüzde 12,1 düşüşle 1,74 dolar ve madencilikte de 0,20 dolar olarak gerçekleşti.

İhracatın kg başına değeri, yılın ilk yarısında düşerek 1,42 dolar olarak gerçekleşti

Genel ihracatın kg başına değerinin seyrinde son yıllarda inişli çıkışlı bir tablo gözleniyor. İhracatın kg başına değeri, toplam ihracat değerinin toplam ihracat miktarına bölünmesiyle hesaplanıyor. TİM verilerinde serbest bölgelerde gerçekleştirilen ihracatın değerine ulaşılabiliyorken, miktarına yönelik kamuoyuna açık bilgi bulunmuyor. Bu durum, kg başına ihracat değerinde farklı ancak birbirine yakın iki rakamın ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu kapsamda TİM’in kamuoyuna açıkladığı verilerden yola çıkarak yapılan hesaplamalara göre, geçen yıl sonunda 1,57 dolar olan ihracatın kg başına değeri, bu yılın ilk yarısında yüzde 10’dan fazla düşüşle 1,42 dolar olarak gerçekleşti.