Türk ağaç işleme makine sektörünün çatı kuruluşu AİMSAD, yurt dışı fuar katılımlarına ara vermeden devam ediyor. 20’ye yakın üyesi ile 6-9 Ağustos 2024 tarihlerinde Amerika’nın Atlanta eyaletinde düzenlenen IWF Fuarı’na katılım sağlayan AİMSAD, bu önemli pazarda Türk ağaç işleme makine sektörünün, firmaların ve WoodTech Fuarı’nın tanıtımını gerçekleştirdi.
AİMSAD, 6-9 Ağustos 2024 tarihlerinde Amerika’nın Atlanta eyaletinde gerçekleştirilen IWF Fuarı’na katılım sağlayarak Türk ağaç işleme makine sektörünün gücünü uluslararası arenada bir kez daha gösterdi. Yaklaşık 20 AİMSAD üyesi firmanın katıldığı bu prestijli fuarda Türk stantlarında sergilenen yüksek kaliteli makineler yoğun ilgiyle karşılandı.
Firmaların, stratejik bayilik anlaşmalarına imza attığı fuar, Türkiye’nin sektördeki yükselen konumunu bir kez daha perçinledi. Fuara katılan firmalarla yapılan görüşmeler neticesinde, fuarın oldukça başarılı geçtiği ve ülke olarak sektörel ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında yurt dışı fuarların kritik önem taşıdığı ifade edildi.
IWF Fuarı ile ilgili görüşlerini paylaşan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, “Amerika, ağaç işleme makine sektörü için çok kritik bir pazar. Ticaret hacminin bu denli büyük olduğu bu pazarda Türk makinecileri her geçen yıl kendilerine daha da kalıcı bir yer ediniyor. Uzun yıllardır bu pazara hizmet eden, bu bölgede fabrika ve bayilikleri bulunan firmalarımız olduğu gibi, yeni yeni bu bölgeye girmeye çalışan firmalarımız da söz konusu. Ancak yıllardır gerek derneğimizin gerekse firmalarımızın sürdürdüğü özverili çalışmaların karşılığını almaya başladığımızı bu fuarda çok net bir şekilde gördük. Fuar alanında birçok Türk makine firmasının standı bulunuyor. Her firmamız bu fuara çok iyi hazırlanmış, geniş metrekarelerde ürün ve hizmetlerinin tanıtımını gerçekleştirdiler. Bölge insanı ülkemizi, sanayimizi ve iş yapış kabiliyetlerimizi öğrenmiş durumda” diye konuştu.
“IWF Fuarı, Türkiye’nin ağaç işleme makineleri sektöründeki gücünü ve yenilikçi çözümlerini sergilemek adına önemli bir platform”
Fuar boyunca önemli görüşmeler yaptıklarını ifade eden AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Fuar boyunca hem dernek standımız hem de üyelerimizin stantları ziyaretçiler ve potansiyel iş ortakları tarafından büyük ilgi gördü. Üyelerimiz, fuar boyunca hem mevcut müşterileriyle ilişkilerini güçlendirdi hem de yeni iş fırsatları elde etti. Özellikle Türkiye’nin ağaç işleme makineleri sektöründeki gücünü ve yenilikçi çözümlerini sergilemek adına önemli bir platform sunan IWF, AİMSAD üyeleri için oldukça verimli geçti. Katılımcılarımız, sadece ürünlerini sergilemekle kalmadı, aynı zamanda sektördeki diğer profesyonellerle bilgi alışverişinde bulunarak yeni teknolojik gelişmeleri de yakından takip etti. Bu sayede, Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünün artırılması adına stratejik adımlar atıldı. Türkiye’nin ağaç işleme makineleri sektöründe uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olabilmesi için bu tür etkinliklere katılımın ne kadar önemli olduğunu IWF Fuarı’nda bir kez daha görmüş olduk” dedi.
MAİB – Fatih Kar
“Türk makinecilerinin Amerika pazarında belirli bir başarıya ulaşacağı çok belli”
Biz MAİB olarak, yılda yaklaşık 20 fuara katılarak Türk makinelerini temsil ediyoruz. Ağaç işleme makineleri fuarına ilk kez geldim. Türk firmalarını tek tek ziyaret ettik ve her biriyle görüştük. Aldığımız geri dönüşler oldukça olumlu. Fuara gelmeden önce; daha küçük bir etkinlik olacağını düşünmüştüm ancak ziyaret ettikten sonra bunun dünyanın en büyük fuarlarından biri olduğunu gördüm. Türk makinelerinin buradaki durumu da oldukça iyi. Birçok firma var ve stantlarının boyutları gayet başarılı. Ürünlerini diğer yabancı stantlarla karşılaştırmak her ne kadar detaylı bir değerlendirme gerektirse de genel görünümde oldukça başarılı olduklarını söyleyebilirim. Türkiye ağaç işleme makinelerinin 160 milyon dolar gibi bir ihracatı olduğunu biliyoruz, bu rakamın kısa sürede artacağını düşünüyorum. Dünya genelinde pazarlar daralmaya başlamış durumda; Türkiye ve Avrupa pazarı oldukça daralmışken, Amerika pazarı görece daha iyi durumda. Türk makinelerinin Amerika’ya açılması çok önemli ve ağaç işlemecilerin bu konuda hiç de fena olmadığını gördüm. Burada yapılanmasını tamamlamış firmalar olduğu gibi, yeni yeni Amerika’ya odaklanmaya başlayan firmalar da var. Ancak hepsinin belirli bir başarıya ulaşacağı çok belli. Türk makinelerinin çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.
Nesto – Burak Akıskali / Mehmet Ersan
“Amerika pazarına geç kalmamak ve hızlı adapte olmak gerekiyor”
Nesto olarak IWF Fuarı’na ilk defa katılıyoruz. Piyasanın talepleriyle kendi yaptığımız araştırmaların ne kadar örtüştüğünü değerlendirme fırsatı bulduk ve piyasanın neler istediğini ve taleplerini öğrenmeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda, ürünlerimizde veya pazarlama stratejimizde yapılması gereken değişiklikler varsa, bunları gözden geçireceğiz. Bu pazar önemli ve bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Amerika’da Türk makinelerine karşı nötr bir tutum var. Bu, bizim için en iyisi. Tabiri caizse, Türk ürünleri hakkında olumsuz bir algının olmaması bizim için iyi. Ne kadar iyi hizmet verirsek ne kadar iyi ürün sunarsak buradaki şansımız diğer üreticilere göre daha fazla olacak. Fuar boyunca bir araya geldiğimiz ziyaretçilerden aldığımız geri bildirimler; bu pazara ciddi emek verilmesi gerektiğini gösteriyor. Siz ne kadar yenilik yapsanız da kendi alıştıkları yöntemi arıyorlar. Avrupa’da pazarlıklara alışkınız; bir fiyat söylersiniz veya ürünü anlatırsınız. Ama burada tamamen ürününüzün işlerine nasıl yarayacağına odaklanıyorlar. Ne zaman ki; “Sizin için özelleştirebiliriz ve işinizi bu şekilde yapabilirsiniz” diye yönlendirme yaparsanız, o zaman süreç biraz daha ticari bir hale geliyor. Amerika pazarına geç kalmamak ve hızlı adapte olmak gerekiyor çünkü burası çok büyük ve karlı bir pazar.
Uvtek Group – Gökhan Kalaylı
“Amerika pazarına alternatif bir seçenek sunmak bizim için önemli bir adım oldu”
Uvtek Group olarak Amerika pazarına ilk kez kendi makinemizi sunduk. Potansiyel yatırımcıların tepkilerini test ettik ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Amerika’da genellikle Avrupalı rakiplerin hakim olduğu bir pazarda, alternatif bir seçenek sunmak bizim için önemli bir adım oldu. Müşteriler, Türkiye’den bir firmanın böyle bir makine üretebilmesine şaşırdı ve bu da bizim için olumlu bir durum. Amerika pazarı, Çinli ürünlere karşı olumsuz bir tavır sergiliyor ve yüksek gümrük vergileri nedeniyle rekabet avantajı Türk firmalarına geçiyor. AES Group’un lokal olarak burada olması müşteriye çok ciddi bir güven verdi. Amerika’da 2005’ten beri var olduğumuzu vurgulayarak, müşterilere sürdürülebilir bir iş modeli sunduğumuzu ve satış sonrası servis ile garanti konularında güvence verdiğimizi belirttik. Müşterilere, her zaman destek sunabilecek yetkin personelimizin olduğunu ifade ettik. AES Group, bizler ve potansiyel distribütörler için önemli bir fırsat. Ekonomik olarak baktığımızda Amerika çok büyük bir pazar ve burada olmak için doğru partnerlere ihtiyaç var. Şu anda işin başındayız ancak bir yıl sonra çok daha ileride olacağımızı düşünüyorum.
Canmaksan – Ozan Can
“Türk makinecilerinin Amerika’daki ihracat payının her geçen yıl artacağını düşünüyorum”
Fuar beklediğimizden iyi geçti. Geçtiğimiz yıllara göre ürün çeşitliliğimizi artırmamız sayesinde, ziyaretçi sayımız da arttı. Daha önceki yıllarda, Amerika’da bir depo, bayi ya da bir adresimizin olmaması nedeniyle sorun yaşıyorduk. Ancak şimdi Amerika’da depolarımızın olduğunu ya da bir adresimizin olduğunu söylediğimizde herkes rahatlıyor. Türk makinesi olduğunu ve Türkiye’den geldiğimizi duyduklarında şaşırıyorlar ancak hiçbir şekilde Türk makinelerine karşı olumsuz bir görüş almadım. Buradaki Türk makinecilerinin sayısının her geçen yıl artması, bir birlik ve güç oluşturuyor. Ziyaretçiler bir Türk firmasının standın çıkıp, diğerine gidiyorlar ve sektörümüzü yakından tanıma fırsatı elde ediyorlar. Amerika büyük bir pazar ve ekonomik sıkıntıları yok. Bizim ürünlerimiz ve fiyatlarımız da gayet uygun. Türk makinecilerinin buradaki ihracat payının her geçen yıl artacağını düşünüyorum.
Hasmak – Aytun Haskök
“Ziyaretçiler, standımızda bir atölyede olması gereken tüm makineleri bir arada bulabildiler”
Hasmak olarak Amerika’da AES Group ile bir iş birliği yaptık. Açıkçası herkesin her şeyi yapmaya çalışmasındansa, belli bir lokasyonda bir araya gelerek, güçleri birleştirmenin çok daha etkili olacağına inanıyorum. AES Group’un Amerika’da yaptığı ciddi çalışmalara, Hasmak firması olarak bizim de dahil olmamızı istemeleri gerçekten güzel bir durum ve bu iş birliğinin iyi olacağına inanıyorum. Sonuç itibariyle, burada bayilik sistemi oluşturabilmek için ürün çeşitliliği çok önemli. Bu iş birliği ile bu ürün çeşitliliğini tamamlamış oluyoruz ve fuarda bunu gerçekten gösteriyoruz. Standa gelen ziyaretçiler, bir atölyede olması gereken tüm makineleri bir arada bulabiliyorlar. Farklı birçok seçeneğe erişim sağlayabiliyorlar. Farklı segmentlerde yüksek markalı üretim hedefleyen firmalar olduğu gibi, küçük dekorasyon tarzında çalışan firmalar da var. AES Group standında bu güç birliği sayesinde, buraya gelen ziyaretçiler ihtiyaç duydukları her şeyi görüp, seçebiliyorlar. Bu, çok büyük bir avantaj.
Baromak – Onur Özbek
“Amerika pazarına daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz”
Biz Amerika’da AES Group çatısı altında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ve Amerika’daki yaklaşık altıncı ayımız. İlk olarak, AES’nin düzenlediği openhouse etkinliğinde makinelerimizi sergiledik. Bu etkinlikte AES Group, yaklaşık 12-13 bayisini davet etti ve bu firmalara makinelerimizi tanıtma fırsatı bulduk. Openhouse’a gelen bayiler, Atlanta IWF Fuarı’na kendi müşterilerini davet ettiler ve ilk günden beri AES Group bayileri müşterilerini buraya getiriyor. Beklentilerimin üzerinde bir ilgi gördük. Fuarda uygulamalar yaparak, ziyaretçilerimize hem fırça zımpara makinemizi hem de boya makinemizi tanıttık. Bizim için gayet başarılı bir fuar oldu. Bundan sonraki süreçte, Amerika pazarının büyüklüğünü göz önünde bulundurarak buraya daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz. Açıkçası, odağımızı biraz daha buraya kaydıracağız. Amerikan vatandaşları, Türk ağaç işleme makinesi sektörünün gücünü öğrenecekler. Şu an tam olarak biliyorlar diyemeyiz ama düzenlediğimiz openhouse etkinliği bu konuda önemli bir adımdı. Bu fuarda sergilediğimiz makineler de büyük bir etken oldu. Fuara katılan Türk firma sayısının fazla olması da çok önemli. Böylelikle Türk makinelerinin gücünü burada göstermiş olduk. Amerikalı misafirlere Türkiye’de üretiyoruz, Türk firmasıyız dediğimizde çok olumlu ve güzel tepkiler alıyoruz. Türkiye’ye karşı hiçbir önyargı yok, bizi Avrupa makineleri gibi değerlendiriyorlar; bir İtalyan veya Alman makinesi gibi bakıyorlar.
Dinçmak-Umut Dinç
“Amerika pazarında ürünlerimizi ve markamızı tanıtmaya devam edeceğiz”
IWF 2024 beklentilerimizi karşılayan bir fuar oldu. Yoğun ve temposu yüksek bir fuar sürecini başarıyla tamamladığımızı düşünüyoruz. Amerika pazarı genel yapısı itibari ile tamamen farklı bir pazar. Müşteri kitlesi, beklentiler, üretim anlayışı ve bununla birlikte diğer kıtalara göre değişen teknik standartlar gibi birçok fark yaratan konu olduğunu uzun süredir gözlemliyoruz. Bu konular üzerinde kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu fuar sayesinde ürünlerimizin müşterilerimize daha iyi nüfus ettiğini söyleyebiliriz. Amerika pazarında yetkili partnerimiz AES Group ile birlikte bu sene iki openhouse etkinliğini başarılı bir şekilde tamamladık. Bu etkinliklerin bizlere pozitif yansımalarını bu fuarda daha iyi gözlemledik. Amerika pazarındaki mevcut müşterilerimizin ürünlerimizden ve teknik destek kısmında bizlerden memnun olması bu fuarda bizlere yeni müşteri kazanmamızda büyük avantaj sağladı. Amerika pazarında fiziki olarak bulunmamız müşterilerimize pozitif yönde yansırken, bayilerimiz için ise büyük bir güven kaynağı oldu. IWF uzun yıllardır düzenlenen büyük bir organizasyon. Uzun yıllar katılım sağlayarak bu pazarda ürünlerimizi ve markamızı tanıtmaya devam etmek istiyor, bu bağlamda yatırımlarımıza devam ediyoruz.
SAF – Abdurrahim Aktaş
“IWF Fuarı ABD pazarındaki varlığımızı güçlendirmemize yardımcı oldu”
IWF Fuarı, SAF için, toz toplama sistemlerimizi sergilediğimiz başarılı bir etkinlikti. Ayrıca Türk ağaç işleme makine üreticilerinin iyi bir performans sergilediğini, kaliteleri ve inovasyonlarıyla dikkat çektiklerini fark ettik. Standımız, özellikle enerji açısından verimli çözümler arayan ABD’li profesyonellerden ilgi gördü. Fuar, ABD pazarındaki varlığımızı güçlendirmemize yardımcı oldu ve otomasyon ve sürdürülebilirlik gibi sektör trendlerine ilişkin faydalı bilgiler sağladı. Genel olarak, bizim ve Türk ağaç işleme sektörü için üretken bir deneyimdi.
Schnitzer – Bahar Ayhan
“Amerika Türk firmalarının kaliteli makineler ürettiğinin farkında”
Schnitzer olarak 33 ülkede makinelerimiz çalışıyor. Gerek ülkemizde gerekse Avrupa’da önemli bir ilerleme kaydettik. Şimdi bu pazarda büyümek ve gelişmek istiyoruz. IWF Fuarı’na ilk kez katıldık, buna rağmen çok iyi talepler aldık ve ciddi alıcılarla bir araya gelme şansı yakaladık. Görüştüğümüz çoğu kişi Türkiye’de ağaç işleme makine sanayisinin bu kadar gelişmiş olduğunu biliyor. Daha önceki yıllarda fuara katılan firmalardan da bazılarını tanıyorlar. Türk firmalarının kaliteli makineler ürettiğinin farkındalar ve fiyatlarımızı diğer firmalara göre rekabetçi buluyorlar. Bizim için de bu, buradaki firmalarla rekabet edebilmek açısından çok önemli bir avantaj. Bu fuara kesinlikle herkesin katılmasını öneriyorum. Amerika pazarı için iyi bir fırsat. Bundan sonraki fuarlarda da yer alacağız.
Fen-iş Makine – Can Akkuş
“Ziyaretçilerin Türk makinelerinden etkilendiklerini gözlemledik”
Fen-iş olarak IWF Fuarı’na, AES Group ile ortak stantta yer alarak katılım sağladık. Standımıza gelen ziyaretçiler üretimde A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarına cevap olabilecek makineleri görebildiler. Ziyaretçilerin, Türk makinecilerinin hayata geçirdiği projelerden ve makinelerden etkilendiklerini gözlemledik. Amerika çok büyük ve önemli bir pazar. Pazarın taleplerini yerinde gözlemlemek bizim adımıza çok iyi oldu. Birçok önemli görüşme gerçekleştirdiğimiz bu fuarda önümüzdeki senelerde çok daha önemli iş birliklerine imza atacağımızdan eminiz.
Modprocess – Özlem Durular
“Amacımız, Amerika’da hızlı ancak sağlam bir şekilde büyümek”
Atlanta’daki ilk fuarımız, beklediğimizden çok daha fazla ilgi gördük. Makinelerimiz, özellikle bu konuya hiç aşina olmayan potansiyel müşteriler tarafından çok beğenildi ve oldukça iyi geri dönüşler aldık. Ayrıca demolar yaparak tüm müşterilerimizin istediği kutuları birebir üreterek somut bir sunum yapma fırsatı bulduk. Buradaki pazarın ciddi bir potansiyele sahip olduğu açıkça görülüyor. Hızlı geri dönüşlerle belirli bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Amerika piyasasına bilinçli ve planlı bir şekilde geldik. Amacımız, diğer firmalar gibi burada hızlı ancak sağlam bir şekilde büyümek. Acelemiz yok ancak sağlam adımlarla genişleyerek büyümeyi hedefliyoruz.
Bala – Ahmet Tuğrul Varışlısoy
“Yeni bayilik ağları oluşturduğumuz, verimli bir fuar dönemi geçirdik”
Bala olarak Amerika’daki ilk fuarımız. Amerika pazarında uzun yıllardır varız ancak bayilik noktasında kendimizi daha da geliştirmek için bu fuara katıldık. Yeni bayilik ağları oluşturduğumuz verimli bir fuar dönemi geçirdik. Avrupa fuarlarıyla kıyasladığımızda burada olumsuz bir tepki almıyoruz. Avrupa’da firmalar biraz daha tutucu olabiliyor ancak Amerika’da daha olumlu tepkiler alıyoruz. Buradaki kitle, Amerika’da yerleşik olup olmadığımıza, bayilik ağımız ve teknik servis ağımızın olup olmadığına bakıyor. Biz de bu bilincin farkında olarak buraya geldik. Ön hazırlıklarımızı yapmıştık ve fuar bir bayi buluşması gibi oldu.
KRC CNC – Korcan Aloğlu
“Firma olarak, Amerika pazarında büyümeyi hedefliyoruz”
KRC CNC olarak IWF Fuarı’na Amerika bayimiz ile birlikte katılım sağladık ve büyük bir ilgiyle karşılandık. Fuar boyunca makinelerimiz ziyaretçiler tarafından sık sık ziyaret edildi. Yaptığımız demolarla, makinelerimizi kendilerine ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bu coğrafyada bayilik ağımızın olması elbette ticarette elimizi güçlendirdi. Çünkü bu ülkenin insanları burada sabit bir adresinizin olmasına, ihtiyaç duyduklarında hızlıca size ulaşabilmeye büyük önem veriyorlar. Biz de bunun farkında olduğumuz için Amerika’daki çalışmalarımızı hassasiyetle yürütüyoruz çünkü burası birçok sektörde olduğu gibi ağaç işleme makine sektöründe de çok güçlü ve büyük bir pazar. Biz de firma olarak bu pazarda büyümeyi hedefliyoruz.
EDDA – Yavuz Bayram
“Amerika pazarında Türk makinesinin kalitesini göstermek, bizim için büyük bir şans”
IWF Fuarı, firma olarak düzenli olarak katıldığımız ve standımızı da her seferinde büyüttüğümüz bir fuar. Fuara ilk olarak 20 metrekare ile başladık, şu an ise 125 metrekareye kadar çıktık. Genel olarak memnun kaldığımız, beklentilerimizi karşılan bir fuar oldu. Yeni ürünlerimizin hepsini tanıttık ve olumlu tepkiler aldık. Bu da satışlarımızı artırmamıza yardımcı oluyor. Buradakilerin Türk piyasasını ve kalitesini bildiğini söyleyebilirim. Fuarda yaklaşık 30 Türk katılımcı olduk. Bu geniş katılım, kalitemizin farkında olunduğunun bir göstergesi. Amerika piyasası bizim için her zaman iyi gidiyor ve yıl yıl yüzde 10-20 oranında büyüme sağlıyoruz. Şu an seçim dönemi nedeniyle ne olacağını tam kestiremiyoruz ama seçimden sonra piyasanın yeniden hızlanacağını düşünüyoruz. Büyük firmalarla bir arada olmak, hemen yanlarında yer almak, ürünlerimizi ve Türk makinesinin kalitesini göstermek bizim için büyük bir şans.
AES Group – İsmet Toktaş
“Türk makine sektörünün geldiği noktayı net bir şekilde gösterdik”
AES Group olarak 2016 yılından beri faaliyet gösterdiğimiz Amerika pazarında geçtiğimiz yıl itibari ile yapılanmamızı bir sonraki seviyeye taşıyarak Kuzey Karolina bölgesinde ikinci şubemizi aktif hale getirdik. AES America yapılanmamız diğer ülkelerdekinden farklı olarak Türkiye’de sektörümüzün önde gelen markaları ile iş birliktelikleri de içeriyor. Bir üreticinin A’dan Z’ye ihtiyacı olabilecek tüm ekipmanları AES America çatısı altında çözebileceği bir yapı kurmayı hedefledik. Bu nedenle IWF Fuarı’na 1.100 metre karelik alanda partner firmalarımızla birlikte katılım sağladık. Dört gün süren fuarda yeni iş birlikleri kurarak yapılanmamızı ABD pazarındaki ziyaretçilerimize anlattık. IWF; hem hitap ettiği pazarın büyüklüğü açısından hem de nitelikli ziyaretçileri açısından çok değerli bir fuar bizim için. Bu fuarda iş birliği sağladığımız firmalarımızla, Türk makine sektörünün geldiği noktayı net bir şekilde gösterdiğimizi düşünüyoruz.
Katay – Eray Öngü
“Ziyaretçiler, Türk makinecilerini gördüklerinde gayet olumlu tepkiler veriyorlar”
IWF Fuarı ile ilgili beklentimiz açıkçası yüksekti ve daha fazlasını da bulduğumuzu söyleyebiliriz. Gerçekten büyük bir fuar, etkili ve başarılı bir organizasyon. Buradaki ilk fuarımız, ilk defa katıldık ve gerçekten ilgiden çok memnun kaldık. Ziyaretçiler, Türk makinecilerini gördüklerinde gayet olumlu tepkiler veriyorlar. Bizden önce bu pazara giren büyük firmalar da bence bu anlamda çok başarılı işler yapmışlar ki oldukça pozitif bir algı var.
Hizmet-him – Erhan Çiftçi
“Edindiğim bilgileri kullanarak, katılımcıların isteklerine daha uygun çözümler sunacağım”
IWF Fuarı’nı Hizmethim adına orta halli bir fuar olarak değerlendirebilirim. Kendi ürünüm açısından baktığımda, pervaz makinesinin fuarda çok fazla kullanılmadığı kanaatindeyim. Özellikle MDF’nin çok fazla tercih edilmediğini düşünüyorum. Yine de katılmış olmaktan mutluyum çünkü burası önemli bir pazar. Burada edindiğim bilgileri kullanarak, katılımcıların isteklerine daha uygun çözümler sunmayı planlıyorum. Önümüzdeki yıllarda daha iyi hazırlanarak katılacağız. Bu fuar, kesinlikle katılınması gereken bir etkinlik.
Akkuşlar – Yasin Şimşek
“Türklerin bu alandaki potansiyelinin ve yaptıkları işlerin kalitesinin farkındalar”
IWF Fuarı’nın büyük bir potansiyel olduğunu gördük. Ziyaretçiler oldukça ilgiliydi. İki yıl önce de geldiğimizde aynı ilgi mevcuttu ve bu ilgi azalmadan devam etmiş hatta daha da yükselmiş. Türklerin bu alandaki potansiyelinin ve yaptıkları işlerin kalitesinin farkındalar. Örneğin, bir önceki fuarda nereden geldiğimizi soranlarla çok karşılaşıyorduk, bu sefer bu soru daha az soruldu. Bu durumdan gayet memnunuz. Türkiye’ye karşı büyük bir sempati besliyorlar ve bizi profesyonel görüyorlar. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, genel olarak Amerika kıtasında büyük bir potansiyel mevcut.
Form Makine – Yusuf Dilek
“Tüm üyelerimizin bu pazarlara gelmesini ısrarla tavsiye ediyorum”
Üyelerin bu tarz fuarlara gelirken doğru bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor. Özellikle yeni pazarlara çıkarken o ülkelerin şartları, karşılaşacakları sorunlar, lojistik ve oradaki kurallar konusunda eksiklikler var. Derneğimiz AİMSAD bu konuda yetersiz kalıyor. Bu eksikliklerin giderilmesi için AİMSAD’ın daha fazla çalışmasını özellikle rica ediyorum. Türkiye’deki tüm üyelerin bu pazarlara gelmesini ise ısrarla tavsiye ediyorum. Örneğin, Nesto Makine, Schnitzer Makine ve Akkuşlar buraya benim teşvikimle geldiler. Ben de Unimak Makine sayesinde buradayım. Burası yeşil bölge ve ahşap kullanımının yoğun olduğu bir alan. Dolayısıyla, buradaki müşteri portföyü, Türkiye’deki pazarlarımızla benzerlik gösteriyor. İki sene önceki fuara nazaran, bu fuar daha kalabalık ve çok daha verimli geçiyor. Bu sebeple, dernekteki tüm üyelerin bilgilendirilip bu fuarlara teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü devlet de bu konuda destek sağlıyor. Bu fuarda makine sektöründe Avrupa’ya çok yakın bir konumda olduğumuzu, hatta onlarla neredeyse denk konuma geldiğimizi lanse etmeye çalıştık ancak fuardaki bazı katılımcılar Türkiye’de bu işlerin üretildiğini bilmediklerini ve Türkiye’yi bu şekilde tanımadıklarını söylediler. Bu nedenle, ne kadar kalabalık bu fuarlara katılırsak o kadar tanınacağız. Örneğin, 10 yıl önceki fuarlarda hiçbir Çinli katılımcı göremezdiniz. Artık her fuarda Çinli var. Önümüzde büyük bir tehlike olarak Çin meselesi bulunuyor. Amerika, Çin’den gelen tüm mallara yüzde 60 vergi koymuş durumda ancak buna rağmen Çinliler pazarda varlık gösteriyor ve bizden de ucuzlar. Çin’den malzeme ve materyal ithal etmemiz gerekiyor çünkü Çinli üreticilerin kendi ülkelerinde 4-5 dolara aldıkları malzemeyi ben 40 dolara alıyorum. Ergonomik ve kaliteli tasarımlar yapmamız, kullanıcının hoşuna gidecek ürünler üretmemiz gerekiyor. Bu konuda, rakip firmalar olsa dahi derneğimizi ve üyeleri bilgilendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.