Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı değer olarak artış gösterse de düşük fiyat rekabeti nedeniyle karlılıkta ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Türk mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 artışla 690,9 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Aynı dönemde Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise yüzde 2,8’lik bir düşüş yaşayarak ihracatını 79,4 milyon dolara geriletti. AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, düşük fiyatlarla yapılan rekabetin firmaların karlılığını olumsuz etkileyerek sektörde sürdürülebilir büyümeye ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Birçok firmanın maliyetlerinin altında satış yapmak zorunda kaldığını dile getiren Kılıçer, mevcut koşullarda rekabet gücünün korunması için desteklere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çevre ülkelere ihracat artıyor

Ekim ayında Türkiye genelinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün en güçlü ihracat pazarları arasında ilk beş sırayı Irak, Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve İran aldı. Bu dönemde ilk 10 pazar içinde Irak, Birleşik Krallık, ABD, Gürcistan ve Romanya’ya yapılan ihracatta çift haneli artışlar kaydedildi. AKAMİB’in ekim ayı ihracatında ise Irak en büyük pazar olurken, onu Almanya, Suriye, Romanya ve Fransa izledi. İlk 10 ülke arasında ABD, KKTC ve Gürcistan’a yapılan ihracatlarda da çift haneli büyüme oranları dikkat çekti.

“Firmalarımız, düşük fiyat verme zorunluluğu altında rekabet gücünü büyük ölçüde yitirdi”

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, ekim ayı ihracat verilerini değerlendirerek, Türkiye genelinde sektör ihracatının arttığını ancak AKAMİB’in yüzde 2,8’lik bir düşüş yaşadığını ifade etti. Kılıçer, ihracat rakamlarının değer bazında olumlu görünmesine rağmen, karlılıktaki düşüşün sektör için alarm verici bir seviyeye ulaştığını belirtti ve şunları ekledi; “Firmalarımız, düşük fiyat verme zorunluluğu altında rekabet gücünü büyük ölçüde yitirdi ve çoğu zaman zararına satış yapar hale geldi. Bu koşullar altında sürdürülebilir büyüme imkansız hale geliyor. İhracatçılarımız, böylesine zorlayıcı bir rekabet ortamında dahi büyük bir azimle mücadele ediyor, ancak mevcut koşullarda bu çabanın sürdürülebilir olması için ekonomi yönetiminden acil destekleyici adımlar bekliyoruz. Bu destekler sağlandığı takdirde hem rekabetçiliğimizi yeniden kazanacak hem de ihracatımızı sürdürülebilir bir şekilde artırabileceğiz.”