Kupa Mobilya Dış Ticaret Müdürü Hasan Dolma, Türk mobilya sektörünü ve genç odası mobilyaları piyasasının güncel durumunu değerlendirdi. Sektörün 2024’te yüzde 5-7 büyüme beklentisi içinde olduğunu belirten Hasan Dolma; “Ülkemizde mobilya sektörü, yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2023 yılında Türk mobilya pazarının büyüklüğü 15 milyar dolar civarındaydı. Dünya mobilya ihracatında Türkiye olarak pazar payımız yüzde 1,8 oranında gerçekleşti ve tarihindeki en yüksek seviyesine ulaştı” dedi.
Mobilya sektörü, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Kupa Mobilya Dış Ticaret Müdürü Hasan Dolma, 250 bin kişiye istihdam sağlayan ve 15 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan sektörün, küresel pazarda da payını artırdığını vurguladı. Hasan Dolma ayrıca pandemi sonrası dönemde yaşanan zorlukların ve değişen tüketici taleplerinin, sektörü yeni stratejiler geliştirmeye zorladığının altını çizdi.
- Türk mobilya sektörünün 2024 yılındaki güncel durumu ile ilgili rakamsal verileri bizimle paylaşır mısınız?
Ülkemizde mobilya sektörü, yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2023 yılında Türk mobilya pazarının büyüklüğü 15 milyar dolar civarındaydı. 2024 yılı için yüzde 5-7 oranında bir büyüme bekleniyor. İç pazardaki büyüme beklentisi yüzde 10 civarında. TÜİK verilerine göre; 2023 yılında mobilya ihracatımız yüzde 2,1 gerilemiş olmasına rağmen dünya mobilya ihracatında Türkiye olarak pazar payımız yüzde 1,8 oranında gerçekleşti ve tarihindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yılın ilk altı ayındaki ihracatımız ise 2 milyar 183 milyon dolar olarak gerçekleşti.
“Pandemi sonrası iç piyasadaki kur baskısı ve uluslararası ticaret politikaları, performansımızı olumsuz etkiledi”
- Türk mobilya sektörünün en önemli ihracat pazarları hangileri? Türkiye’nin bu pazarlardaki performansı hakkında bilgi verebilir misiniz?
2023 yılında ilk beş ihracat pazarımız; Irak, Almanya, ABD, Fransa ve Romanya oldu. Irak, 502 milyon dolar ile en çok ihracat yapılan ülke. Türk mobilya sektörü, bu pazarlarda genellikle kaliteli ve estetik ürünleri ile ön plana çıkarıyor. Sektör, sürekli olarak yenilikçi tasarımlar ve sürdürülebilir üretim yöntemleri ile rekabet avantajı sağlıyor. Ancak pandemi sonrası iç piyasada uygulanan kur baskısı ve uluslararası ticaret politikaları gibi faktörler, performansımızı olumsuz etkiledi.
“Genç odası, mobilya sektöründe yüzde 15’lik bir paya sahip”
- Genç odası mobilyalarının Türkiye ve uluslararası alanda güncel durumu nedir? Son yıllardaki büyüme oranları ve piyasa hacmi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Eskiden çocuk ve genç odası kültürü pek yaygın değildi. Bu nedenle çocuklar yemek masalarında ders çalışıp koltuklarda uyumak zorunda kalıyordu. Ancak günümüzde ebeveynler, çocuklarına konfor alanı sunma ve onların özgün birey olmaları konusunda istekliler. İnşaat sektörü de bu talebin farkında olduğu için yeni binaları bir ya da iki çocuk odalı olacak şekilde inşa ediyor. Bu durum genç odasına olan talebi otomatik olarak artırıyor. Yapılan araştırmaya göre genç odası, mobilya sektöründe yüzde 15’lik bir paya sahip ve bu oran giderek yükseliyor. Mobilya sektöründeki yatırımcıların da genç odasına olan eğilimi arttı ve kazançlı bir yatırım aracı olarak görülmeye başlandı.
“Türk mobilya sektörünün en önemli rakipleri: Çin ve Polonya”
- Türk mobilya sektörünün en önemli rakipleri hangi ülkeler?
Türk mobilya sektörünün en önemli rakipleri arasında hiç kuşkusuz Çin ve Polonya öne çıkıyor. Bu iki ülke büyük ölçekli mobilya üretimi ve rekabetçi fiyatlarıyla güçlü bir konumda. Bunun dışında yüksek kaliteli ve şık tasarımlarıyla tanınan İtalya, İspanya ve Almanya da önemli rakipler arasında yer alıyor.
- Uluslararası mobilya pazarlarında genç odası özelinde gözlemlediğiniz son trendler nelerdir?
Gençlerin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamak için modüler ve çok işlevli mobilyalar öne çıkıyor. Gençler için enerjik ve kişiliklerini yansıtan canlı renkler ve grafik desenlerde son yıllarda popüler hale geldi.
“Analiz raporlarını Ar-Ge ve Ür-Ge ekiplerimiz ile paylaşıp tüketici taleplerindeki değişikliklere hızlı şekilde cevap vermeye çalışıyoruz”
- Tüketici taleplerindeki değişikliklere uyum sağlamak için tasarım ve üretim süreçlerinizi nasıl adapte ediyorsunuz?
Yaşadığımız çağda tüketici talepleri çok dinamik ve sürekli değişkenlik gösteriyor. Bu kapsamda hazırladığımız pazar analiz raporlarını Ar-Ge ve Ür-Ge ekiplerimiz ile paylaşıp tüketici taleplerindeki değişikliklere hızlı şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. Üretim süreçlerimizi esnek hale getirerek, hızlı bir şekilde farklı koleksiyonlar ve tasarımlar geliştirebiliyoruz. Ayrıca müşterilerden gelen geri bildirimleri değerlendirerek, ürünlerimizi sürekli olarak güncelliyor ve iyileştiriyoruz. Bu stratejilerle, tüketici taleplerine hızlı ve etkili bir şekilde yanıt vererek rekabetçi kalmayı hedefliyoruz.
“Güncel sorunların başında lojistik geliyor”
- İhracat süreçlerinde karşılaştığınız ticaret engelleri nelerdir? Bu sorunlarla ilgili çözüm önerileriniz nedir?
Türk mobilya sektörünün güncel sorunlarının başında lojistik geliyor. Örneğin son aylarda Kızıldeniz’de yaşanan güvenlik problemleri nedeniyle sevkiyatlar çok daha uzun ve maliyetli bir hal alıyor. Ayrıca yüksek gümrük vergileri, maliyetleri artırarak rekabeti zorlaştırıyor. Bu sorunun çözümü ise ikili ticaret anlaşmaları ve serbest ticaret bölgeleri oluşturuyor. Bununla birlikte yüksek maliyetler ve düşük nakit akışı, ihracat yapmayı zorlaştırabiliyor. İç piyasada uygulanan kur baskısı ihracatçılarımızın rekabetçi olmasını engelliyor. Bu sorunlar için sektör paydaşları arasında iş birliği ve iletişimi artırmak, stratejik çözümler geliştirmek adına önemli.
“Kupa mobilya olarak üretimimizin önemli bir kısmını yerli makinelerle gerçekleştiriyoruz”
- Türk ağaç işleme makinelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Üretiminizin ne kadarlık bir bölümünü yerli makinelerle sağlıyorsunuz?
Türk ağaç işleme makineleri, son yıllarda teknoloji ve kalite açısından önemli gelişmeler kaydetti. Yerli üretim makineler, genellikle rekabetçi fiyatlarla yüksek performans sunarak sektörde önemli bir yer edindi. Kupa mobilya olarak üretimimizin önemli bir kısmını yerli makinelerle gerçekleştiriyoruz. Bu hem yerli sanayinin desteklenmesi hem de uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılması açısından kritik bir öneme sahip.
“Son yıllarda yükselen pazar olarak Türki Cumhuriyetler ve Afrika Kıtası dikkat çekiyor”
- Genç odası mobilyalarında, hangi yeni ve yükselen pazarlar dikkat çekiyor? Bu pazarlarda rekabet avantajını sürdürmek için ne tür çalışmalara imza atıyorsunuz?
Son yıllarda yükselen pazar olarak Türki Cumhuriyetler ve Afrika Kıtası dikkat çekiyor. Özellikle Afrika, 1,4 milyar nüfusu ve yıllık 1 trilyon dolar ithalatı ile öne çıkıyor. Ayrıca kıtada üretim oldukça kısıtlı ve bu nedenle tüm sektörlerde dışa bağımlılar. Bu durum bizim gibi üretim gücü yüksek bir ülke için büyük bir fırsat. Diğer pazarlarda olduğu gibi bu tür yeni pazarlarda da göze çarpan en önemli husus taleplere hızlı yanıt verebilmek. Günümüz dünyası tüketim toplumuna dönüşmüş vaziyette. Hayat çok yüksek tempoda yaşandığı için insanlar taleplerinin hızlı bir şekilde karşılanmasına önem veriyor. Kupa Mobilya olarak firmamızın en büyük avantajlarından birisi üretim gücü sayesinde hazır stok çalışmamız ve termin süremizin en fazla iki hafta olması. Bir diğer avantajımız ise konsept mağaza projelerimiz; bu projelerimiz ile yatırımcılarımızın iş birliğimizden maksimum kazanç elde etmelerini ve bu sayede ortaklığımızın uzun yıllar devam etmesini sağlıyoruz.
“Karyolalar, çalışma masaları ve depolama alanları bir arada kullanılıyor”
- Türk mobilya sektöründe genç odasının, uluslararası arenada hangi tasarım ve stil özellikleriyle öne çıktığını düşünüyorsunuz?
Türk mobilya sektöründe genç odası tasarımları, gençlerin değişen ihtiyaçlarına yönelik esnek ve modüler çözümler sunuyor. Örneğin; karyolalar, çalışma masaları ve depolama alanları bir arada kullanılıyor. Canlı renkler ve modern grafik desenler, genç odalarını daha çekici hale getiriyor. Bu, gençlerin kişisel tarzlarını yansıtmalarına olanak tanıyor. Akıllı aydınlatma ve entegre USB portları gibi modern özellikler de gençlerin teknolojiye olan ilgisini karşılıyor. Tüm bunlar, Türk mobilyasında genç odası tasarımlarının uluslararası pazarda dikkat çekmesini sağlıyor.