AİMSAD, Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporunu yayımladı. Rapora göre; sektör 2025’in ilk iki ayında 22 milyon dolarlık ihracat ve 20 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Küresel ekonomik durgunluğun etkilerinin görüldüğü bu dönemde, en fazla ihracat Rusya’ya yapılırken, ithalatta ilk sırayı Almanya aldı.

Küresel ekonomideki yavaşlama, Türk ağaç işleme makine sektöründe de kendini hissettirdi. AİMSAD, TÜİK’in dış ticaret verilerini baz alarak hazırladığı sektör raporunu paylaştı. Rapordaki veriler ekonomik durgunluğun etkilerine rağmen sektörün üretimden ihracata tüm zorluklara karşın faaliyetlerini sürdürdüğünü gösterdi.

2025 yılının ilk iki ayında ortaya çıkan verilere göre, üretim 54 milyon 711 bin dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yurt içi satışlar ise 53 milyon 150 bin dolar seviyesinde kaydedildi. İhracat verilerine bakıldığında, sektör yılın ilk iki ayında toplam 22 milyon 158 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde ithalat rakamı 20 milyon 597 bin dolar oldu. Bu çerçevede, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 108 seviyesinde hesaplanırken, dış ticaret dengesi 1 milyon 561 bin dolar olarak kaydedildi.

Rusya, en çok ihracat yapılan ülke oldu

2025 yılının ilk iki ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke Rusya oldu. Sektör, söz konusu ülkeye toplam 1 milyon 463 bin dolarlık makine satışı gerçekleştirdi. 1 milyon 263 bin dolarla Kosova ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada 1 milyon 127 bin dolarla Suudi Arabistan yer aldı. Aynı dönemde sırasıyla; İspanya, Mısır, Bulgaristan, Polonya, Irak, Gürcistan ve Kazakistan’a da makine ihracatı gerçekleştirildi.

İthalatta Almanya ilk sırada

Yılın ilk iki ayında Türkiye’nin ağaç işleme makineleri ithalatında Almanya, 9 milyon 888 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Çin 6 milyon 565 bin dolarla ikinci sırada yer alırken, İtalya 2 milyon 212 bin dolarla üçüncü sıraya yerleşti. Bu dönemde sırasıyla; İsviçre, Tayvan, İspanya, Avusturya, Danimarka, Slovenya ve Polonya’dan da ithalat yapıldı.

En fazla ihracat diğerleri grubunda yer alan makinelerde yapıldı

2025 yılının ilk 2 ayında makine gruplarında yapılan ihracat verileri incelendiğinde, en yüksek rakama yaklaşık 7 milyon dolarla diğerleri grubunda yer alan makinelerde ulaşıldı. Bu grubu, 5 milyon 281 bin dolarla testere makineleri izlerken, üçüncü sırada yaklaşık 3 milyon dolarlık ihracatla planya, freze veya keserek kalıplama makineleri yer aldı. İhracatı gerçekleştirilen diğer makine gruplarının sıralaması ise şöyle oldu; işleme merkezleri, çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler, taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri, bükme veya birleştirme makineleri, delik açma veya zıvanalama makineleri ve yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri.

İthalatta ilk sıra bükme veya birleştirme makinelerinin

Raporda yer alan ithalat rakamlarına göre 2025’in ilk iki ayında en fazla ithalat, 7 milyon 188 bin dolarla bükme veya birleştirme makineleri grubunda yapıldı. Bu grubu 3 milyon 807 bin dolarla çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler ve 3 milyon 593 bin dolarla testere makineleri takip etti. İthalat sıralamasında öne çıkan diğer makine grupları ise şöyle sıralandı; delik açma veya zıvanalama makineleri, taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri, yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri, işleme merkezleri, planya, freze veya keserek kalıplama makineleri ve diğerleri grububunda yer alan makineler.