TÜİK dış ticaret verilerinden derlenerek hazırlanan AİMSAD Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporu yayımlandı. Buna göre; sektördeki ihracat odaklı büyüme sürerken, ithalat oranlarındaki düşüş trendi de devam etti. Piyasaya ilişkin rakamlar incelendiğinde; ağaç işleme makine sektörünün yılın ilk 5 ayında 61 milyon 389 bin dolarlık ihracata ve 36 milyon 550 bin dolarlık ithalata imza attığı görüldü.

2024 yılı sonu için 180 milyon dolarlık ihracat hedefi belirleyen ağaç işleme makine sektörü, istikrarlı büyümesine devam ediyor. TÜİK dış ticaret verilerinden derlenerek hazırlanan Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporu’nda yer alan verilere göre; ocak-mayıs döneminde sektör 61 milyon 389 bin dolarlık ihracat ve 36 milyon 550 bin dolarlık ithalat yaptı. Aynı dönemde üretim 151 milyon 578 bin dolara yükselirken, yurt içi satışlar ise 126 milyon 739 bin dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 168 olarak kayıtlara geçtiği dönemde, dış ticaret fazlası 24 milyon 838 bin dolar oldu.

İlk 5 ayda makine ihracatında en önemli ortak Rusya oldu

Her geçen yıl ihracat pazarlarını genişleten ağaç işleme makine sektörü 2024 yılı ocak-mayıs döneminde 5 milyon 161 bin dolar ile en fazla Rusya’ya makine satışı gerçekleştirdi. 2 milyon 837 bin dolar ile sektörün en önemli ikinci ihracat pazarı ise Bulgaristan oldu. Üçüncü sıranın sahibi olan Kosova’yı, mobilya ithalatının yasak olduğu Cezayir takip etti. Rapora konu olan dönemde ağaç işleme makine ihracatının yapıldığı diğer ülkeler ise sırasıyla şöyle oldu; ABD, Irak, Birleşik Krallık, Gürcistan, Suudi Arabistan ve İspanya.

İthalat pazarlarında Çin, İtalya ve Almanya başı çekti

TÜİK tarafından yayımlanan verilere bakıldığında; ağaç işleme makine sektöründeki ithalat rakamlarında yaşanan düşüşün devam ettiği görüldü. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, ithalat oranları yüzde 7,55 oranında düştü. Yılın ilk 5 ayında Türkiye’nin en çok makine ithalatı gerçekleştirdiği ülkeler, sektörün önemli oyuncuları Çin, İtalya ve Almanya oldu. Türkiye, ocak-mayıs döneminde Çin’den 13 milyon 803 bin dolarlık, İtalya’dan 11 milyon 537 bin dolarlık ve Almanya’dan 6 milyon 694 bin dolarlık makine ithalatı gerçekleştirdi. Bu 3 ülkeden yapılan makine ithalatı, toplam makine ithalatının yüzde 52’sini oluşturdu.

İhracatı yapılan makine grupları

İhracatı yapılan makine grupları incelendiğinde ise ilk sıranın sahibi 16 milyon 864 bin dolar ile diğerleri grubunda yer alan makineler olduğu görüldü. Bunu 15 milyon 255 bin dolar ile testere makineleri ve 8 milyon 580 bin dolar ile planya, freze veya keserek kalıplama makineleri takip etti.

İthalatta ilk sıra testere makinelerinin

Rapora konu olan dönemde, Türkiye 8 milyon 651 bin dolar ile en fazla testere makineleri ithalatı yaptı. İkinci sırada 7 milyon 695 bin dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler yer alırken, 5 milyon 570 bin dolar ile diğerleri grubunda yer alan makineler üçüncü sırada yer aldı.