1988 yılında Tepebaşı’nda 1.400 metrekare ile ilk kez kapılarını açan WoodTech Fuarı, yıllar içinde geçirdiği büyük değişimlerle ağaç işleme makine sektörünün Türkiye’deki en önemli buluşma noktası haline geldi. Covid-19 pandemisi sonrası, yeni normaller çerçevesinde Tüyap çatısı altında gerçekleştirilen ilk ihtisas fuarı olan WoodTech, başarısını bir kez daha kanıtladı. 2015 yılı itibariyle AİMSAD iş birliği ile düzenlenmeye başlayan WoodTech Fuarı için 2023 yılı ise ayrı bir önem taşıyor. 1997 yılından, 2022 yılına kadar Intermob Fuarı ile eş zamanlı organize edilen WoodTech Fuarı, global bir fuar olma yolundaki en önemli adımlardan birini atarak bu yıl ilk kez tek başına, kendi tarihlerinde düzenlenecek. Ağaç işleme makine sektörünün gelişmesinde kritik bir öneme sahip olan WoodTech Fuarı’nı geçmişten günümüze kadar inceleyerek, kat ettiği yolu sizler için yazdık.

Tepebaşı’nda başlayan 100 firmanın katılımıyla başlayan ve bugün Türkiye’nin en önemli fuarlarından biri olan WoodTech Fuarı, hedeflerini bir adım öteye taşıyabilmek adına bu yıl 19-23 Ekim 2023 tarihleri arasında tek başına organize edilecek. Düzenlemeye başladığı ilk yıldan itibaren önemli başarılara imza atan fuar bölgesel anlamda kazandığı başarıyı, globale de yayma hedefiyle hızlı ama kendinden emin bir şekilde ilerlemesine devam ediyor.

28 Haziran 1979 tarihinde, İstanbul’da kurulan Tüyap, ilk fuarlarını İstanbul Spor ve Sergi Sarayı ve İstanbul Taksim’de bulunan Etap Marmara Oteli’nde düzenledi. Ana faaliyet konusu yurt içinde ve yurt dışında fuar düzenlemek olan kuruluş, hızla çoğalan projeler ve sanayi fuarlarına yöneliş nedeniyle geniş bir fuar alanı ihtiyacı duymaya başladı. Büyüme süreci kapsamında, 30 Mart 1987’de Tepebaşı’nda bulunan Tüyap İstanbul Sergi Sarayı faaliyete geçirildi. Tüyap, çağdaş fuar merkezi ihtiyacının uzun vadede karşılanmasını ise, 1996 yılında uluslararası standartlarda modern bir alt yapıya sahip Tüyap İstanbul Fuar ve Kongre Merkezini hizmete açarak sağladı. Türkiye’de fuarcılık sektörü Tüyap ile birlikte düzenli bir ticari faaliyet olarak ülkenin gündemine girdi. 120 bin metrekare kapalı ve 25 bin metrekare açık olmak üzere toplam 145 bin metrekare fuar alanına sahip olan Tüyap, uluslararası nitelikte imkanlar sunma doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul’daki gelişim ve büyümesine paralel olarak, Anadolu’ya da birçok yatırım yapan Tüyap, Bursa, Konya, Adana ve Samsun fuar alanlarını hizmete sundu. Tüyap Fuarcılık Grubu; İstanbul, Bursa, Konya, Adana, Samsun, Ankara, İzmir, Gaziantep, Eskişehir, Antalya, Kocaeli ve Kayseri’de bulunan 12 şehirdeki satış ağının yanı sıra; yurt dışında da Moskova, Tahran, Ljubljana, Belgrad, Tiflis ve Üsküp ofisleri ve 27 ülkedeki temsilcilik ağıyla, dünyada ve Türkiye’de fuarcılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından birisi haline geldi. Avrasya bölgesinde bir güç olan Tüyap ile dünyada küresel bir güç haline gelmiş Reed Exhibitions, şimdiki adıyla RX Global ile (RX) yolları 1 Haziran 2012 tarihinde kesişti ve 2 büyük güç arasında Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş. adı altında bir şirket kuruldu. Tüyap Fuarcılık Grubu bugüne kadar yurt içinde 1.901 ve yurt dışında 40 ülkede 211 olmak üzere toplam 2 bin 112 fuar düzenledi. 128 ülkeden 356 bin 256 katılımcı kuruluşa ve 219 ülkeden 71 milyon 257 bin 915 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

1988 YILINDA TEPEBAŞI’NDA BAŞLAYAN BİR SERÜVEN

WoodTech Fuarı o zamanki adıyla Ağaç İşleme Makinesi Fuarı ilk olarak 1988 yılında Tepebaşı’nda bulunan Tüyap İstanbul Sergi Sarayı’nda, 1.400 metrekare alanda 100’e yakın katılımcı firmayı ve yaklaşık 5 bin ziyaretçiyi ağırladı. Tüyap katılımcı ve ziyaretçilerin fuar deneyimlerini geliştirmek, fuara ayırdıkları zaman ve kaynaklardan en fazla verimi almalarını sağlamak için, ziyaretçi ve katılımcı segmentasyonlarından kalitesine, yerleşimden ziyaretçi sirkülasyonuna, fuarda gerçekleşen ticaretten oluşan potansiyellere kadar çok sayıda parametreyi detaylı bir biçimde değerlendirip, müşteri memnuniyetini yükseltmek için uzun yıllar boyunca paydaşlarıyla beraber itinalı ve özverili çalışmalar gerçekleştirdi. Sektöre yeni pazarlar sunmak için pazarlama ağını genişleten fuar; sektör ile ilgili STK’lar, kamu kuruluşları, ilgili medya ve eğitim kurumlarından oluşan tüm sektörel ağı kapsayacak şekilde hazırlanan fuar tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle 90’lı yıllarda da stant alanı, katılımcı ve ziyaretçi sayısını artırarak Türk orman ve ağaç sektörüne hizmet etmeye devam etti.

 

1996 YILI İTİBARİYLE FUAR YENİ ADRESİNE TAŞINDI

90’lı yılların ortasına kadar Tüyap Tepebaşı’nda büyük başarıyla devam eden WoodTech Fuarı 1996 yılı itibarıyla Türkiye’nin sektöründe en büyük özel girişimi olan Tüyap’ın Beylikdüzü’nde modern standartlarda inşa edilen 2 salondan oluşan yeni fuar alanında düzenlenmeye başlandı. 1990 yılında Tepebaşı İstanbul Sergi Sarayı’nda 1.630 metrekarede 100 katılımcısıyla düzenlen fuar, 90’lı yılların sonuna gelindiğinde Beylikdüzü’nde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde, 2 salonda 7 bin metrekarede düzenlendi ve 12 bin 55 yerli-yabancı ziyaretçiyi ağırladı.

WOODTECH VE INTERMOB FUARLARI BİRLİKTE DÜZENLENMEYE BAŞLANDI

Değişen dünya düzeni içerisinde gerileyen batı pazarlarına karşı Avrasya coğrafyasında, Türk orman ve ahşap sektörünün yanında, mobilya aksesuar ve yan sanayi sektörlerinde ortaya çıkan yeni pazarlardan daha fazla pay alabilmesine katkı sağlamak amacıyla, 1997 yılında birbirini tamamlayan WoodTech Fuarı ile Intermob Fuarı eşzamanlı olarak da düzenlenmeye başlandı. Tasarım ve estetiğin öne çıkmaya başladığı 2000’li yıllara gelindiğinde WoodTech ve Intermob Fuarları yeni eklenen salonlarla eşzamanlı olarak 25 bin metrekare alanda 500’ün üstünde katılımcısıyla 30 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmaya başladı. Tüyap Fuarcılık Grubu’nun yurt içi ve yurt dışında ofisler açmasıyla beraber, katılımcı firmalara markalaşma ve yurt dışına açılma yolunda önemli katkılar sağlandı.

2010 YILINDA 3 YENİ SALON DAHA EKLENDİ

Bu gelişmeler ışığında Tüyap Fuarcılık Grubu, 2010 yılında yaptığı yeni yatırımlar ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ne 3 yeni salon daha ekleyerek 98 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesine ulaştı. İstanbul’daki gelişim ve büyümesine paralel olarak, Anadolu’ya da birçok yatırım yapan Tüyap, Bursa, Konya, Adana, Samsun ve son olarak da Eskişehir fuar alanını hizmete sundu. Bir marka haline gelen WoodTech ve Intermob Fuarları, 2014 yılında 120 bin metrekarede, 861 firma ve firma temsilciğinin katılımıyla düzenlendi ve 102 farklı ülkeden 60 bin 064 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

TÜYAP PALAS HİZMETE AÇILDI

2015 yılına gelindiğinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi birbirine doğrudan bağlı salonları, uluslararası standartlarda teknik altyapısı, çok amaçlı kullanılabilen toplantı salonları ve Türkiye’de bir ilk olan fuar oteli Tüyap Palas ile Türkiye’nin en büyük ve modern fuar alanlarından biri haline geldi. Toplam 14 salon ve 120 bin metrekare kapalı alana sahip olan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi dünyada da büyük fuar merkezleri kategorisinde yer alıyor.

AİMSAD VE TÜYAP GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ

Tüyap’ın fuarcılık sektöründe dünya lideri RX Global ile 2012 yılında başlattığı ortaklık ikinci evresine girdi ve 2015 yılından itibaren WoodTech ve Intermob Fuarları da Reed Tüyap Fuarcılık bünyesine dahil oldu. Bu birleşmenin fuara uluslararası olma yolunda çok önemli katkıları oldu. Bu ortaklıkla birlikte, fuarların yabancı ziyaretçi sayısı her sene düzenli olarak artarak, yaklaşık 2 katına ulaştı. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) ile imzalanan anlaşma da WoodTech Fuarı’nın gücüne güç kattı ve ağaç işleme makine sektörünün ihtiyaçlarının fuara daha doğru yansıtılmasına vesile oldu.

PANDEMİ SONRASI TÜYAP ÇATISI ALTINDA YÜZ YÜZE DÜZENLENEN İLK İHTİSAS FUARI WOODTECH OLDU

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve bazı sanayi dallarını neredeyse durma noktasına getiren Covid-19 pandemisi sonrasında Tüyap çatısı altında yüz yüze düzenlenen ilk ihtisas fuarı WoodTech oldu. AİMSAD’ın iş birliği ile 10-14 Ekim 2020 tarihleri arasında organize edilen fuara yerli ve yabancı firmaların ilgisi yoğun oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle alınan yeni tedbirlerle gerçekleştirilen WoodTech 2020’de; 8 ülkeden 79 firma ve firma temsilciliğinin ürünleri sergilendi. Ağaç işleme sektöründe faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle yerli ve yabancı profesyonelleri buluşturan fuara 60 ülkeden 6 bin 382 ziyaretçi katıldı. Katılımcıların bine yakını yabancı ziyaretçiydi. Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna’nın da dahil olduğu 11 ülkeden alım heyetlerinin geldiği fuara, yatırım yapmak isteyen iş insanları büyük ilgi gösterdi. WoodTech 2020 Fuarı ile ilgili yapılan ankete göre tamamı gelecek sene fuara yeniden katılacaklarını belirttiler. Fuara katılan her iki firmadan biri fuar sırasında sipariş alırken, fuar sonrasında sipariş alanlarının oranı ise yüzde 60’ın üzerinde. Fuarda 5 milyon dolar civarında iş bağlantısının kurulması sektör temsilcilerinin takdirini topladı.

2023 DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN YILI OLDU

WoodTech ve Intermob Fuarları’nda tüm fuar alanının kullanılması nedeniyle gelen büyüme ve yeni katılım taleplerine olumlu cevap verilememesi sebebiyle 1997 yılından bu yana eş zamanlı düzenlenen fuarların 2023 yılı itibariyle ayrı tarihlerde düzenlenmesine karar verildi. Son yıllarda fuar ziyaretçileri ve katılımcıları ile yapılan yoğun araştırmalar neticesinde ziyaretçilerin ve katılımcıların her iki fuarda da daha fazla firma ve ürün görmek istediği tespit edildi. Ancak mevcut koşullarda bu çeşitliliği sağlamak mümkün olmuyordu. Yapılan yoğun ziyaretçi araştırmalarında da mobilya yan sanayi ve orman ürünlerini ziyaret eden ziyaretçilerin makine görmek isteyen ziyaretçilerin profilinden farklı olduğunu tespit edildi. Hem fuarların gelişimini sağlamak hem ziyaretçi ve katılımcıların taleplerini karşılamak için WoodTech ve Intermob Fuarlarını ayırıp çok daha güçlenmesinin önünü açacak bu büyük değişimi yapma kararı tüm paydaşlarla beraber verildi. Böylece sektörün yeni oyuncularına yer sunabildiği mevcut katılımcılardan stant alanını genişletmek isteyenlerin taleplerine cevap verebildiği; ziyaretçilerin özelinde de ürün gruplarını daha spesifik bir halde bulabilecekleri ve katılımcıların sunduğu ürün ile hizmetleri daha çeşitli bir şekilde gözlemleyebilecekleri bir sürece girildi. Dünyadaki örneklerine de benzer bir yapılanmanın uygulandığı fuarda, söz konusu değişimler tüm sektörlerin iş bağlantılarına çok daha olumlu katkılar sunacak.