AİMSAD’ın desteğiyle REED TÜYAP tarafından düzenlenen 33’üncü Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri Fuarı WoodTech 2020, pandemi şartlarında yurt içi ve yurt dışından yatırımcı akınına uğradı ve tüm sektörlere örnek oldu. Yeni normalin ilk fiziki fuarı, katılımcılarından da tam not aldı.
Koronavirüs pandemisi sonrasında yüz yüze düzenlenen ilk ihtisas fuarı olan WoodTech 2020, 33’üncü Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı 10-14 Ekim tarihleri arasında Tüyap’ta gerçekleşti. 6 bin 382 iş insanının ziyaret ettiği fuara yerli ve yabancı firmaların ilgisi yoğun oldu. Ziyaretçilerin büyük bölümü nitelikli yatırımcılardan oluşurken, fuara katılan firmaların yarısından fazlası, fuar sırasında sipariş aldı.
Sektör profesyonellerin yüzünü güldürdü
AİMSAD desteği ile REED TÜYAP tarafından düzenlenen WoodTech2020, koronavirüs salgını nedeniyle alınan yeni tedbirlerle gerçekleştirildi. Bu bağlamda dünya fuarcılığına başarılı bir örnek teşkil eden fuarda 8 ülkeden 79 firma ve firma temsilciliğinin ürünleri sergilendi.
Aralarında Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna’nın da bulunduğu 11 ülkeden alım heyetlerinin geldiği fuara, yatırım yapmak isteyen iş insanları büyük ilgi gösterdi. Fuara katılan her iki firmadan biri fuar sırasında sipariş alırken, fuar sektör profesyonellerinin yüzünü güldürdü.
Fuarda sipariş alma oranı yüzde 56
WoodTech 2020 ile ilgili katılımcılar arasında yapılan ankete göre katılımcıların memnuniyet oranı yüzde 73 olarak belirlendi. Ayrıca, fuar sırasında sipariş alma oranı yüzde 56 olurken, fuar sonrasında sipariş alma oranı yüzde 63 seviyelerine çıktı. Aralarında İsviçre, Kuveyt, Almanya, Belarus, ABD, Hindistan, Birleşik Krallık, Hong Kong ve İtalya’nın da yer aldığı toplam 60 ülkeden ziyaretçi ağırlayan fuara bu yıl 6 bin 382 kişi katıldı. Yerli ziyaretçi sayısı 5 bin 413 olurken, yabancı ziyaretçi sayısı 969 oldu.
‘Temassız Fuar’ dünyada ilk kez deneyimlendi
Kovid-19 küresel salgını nedeniyle iyice daralan dünya ticaretine yeniden nefes aldıracak ‘öncü’ fuarlardan biri olan WoodTech 2020, Sağlık Bakanlığı’nın yönergelerine uygun bir biçimde gerçekleştirildi. Fuar katılımcıları ve ziyaretçiler böylece ilk kez ‘temassız fuar’ deneyimini yaşadılar. 15 bin metrekare alan üzerinde düzenlenen fuarda, yeni dönemin hijyen uygulamaları, ateş ölçümü, sosyal mesafeye uygun ortak alanlar, havalandırma sistemlerindeki iyileştirmeler ve HES kodu ile katılımcı ve ziyaretçi kabulü gibi birçok tedbir alındı.
‘Nitelikli ziyaretçiler geldi’
AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, son 5 yıldır cari açık vermeyen ağaç işleme makinesi sektörünün en büyük buluşması olan WoodTech Fuarı’nın 33’üncü kez, pandemi şartlarında, beklentilerin çok üzerinde ilgiyle gerçekleştiğini belirtti. “Fuarımıza yıllardır özlemini duyduğumuz, yatırım yapmak isteyen yurt içi ve yurt dışından nitelikli ziyaretçilerin katılması bizi memnun etti” diyen Kaçak, şu değerlendirmeyi yaptı: “WoodTech 2020 bizi sektör olarak memnun ederken, Türkiye’de pandemi koşullarında nasıl fuar yapılacağına dair de güzel bir örnek oldu. Umuyorum ki, tedbiri elden bırakmadan birçok ticari fuar yeniden yapılmaya başlanacak ve ekonomiye büyük katkılar sunacak.”
‘En önemlisi bu fuarın yapılabilmiş olması’
Leitz Kesici Takımlar Genel Müdürü ve AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yesari Yerli, fuarın tahminlerinden daha iyi geçtiğini, ama en önemlisinin bu fuarın yapılabilmiş olması olduğunu söyledi. Çok uzun süreden beri herkesin içine çok kapandığını belirten Yerli, kaçınılmaz bir gerçeklik olarak pandemiyle iç içe yaşamayı artık öğrenmek gerektiğini ifade etti. “Hayat devam ediyor” diyen Yerli, “Elbette mutlaka tüm önlemlerin alınması gerekiyordu. TÜYAP birçok önlemi aldı. Gerçekten tahminimin üzerinde bir maske kullanımı ve mesafe kontrolü vardı. Sürekli uyarılar yapıldı. Sağlık Bakanlığı fuarın denetlenmesiyle ilgili 5 müfettiş görevlendirdi, onları sürekli fuarda gördük. Uygulanması gereken kuralların tam uygulandığını yerinde tespit ettiler. Bunun dışında, tanımadığımız fahri müfettişler veya birtakım kişiler de fuarı denetledi. Bu şartlar altında bir fuar ortamı oluştu. Tabii ki bu fuar, normal bir fuarın çok küçük bir alanı kadar oldu. Belki de bu yüzden gelen ziyaretçi sayısı azalsa bile, birim alana düşen ziyaretçi sayısı arttı. Bunun için sanki normal bir fuarın yarısından fazla bir ziyaretçi kalabalığı varmış gibi bir izlenim oluştu. Bunun ötesinde, böyle bir ortamda bu kadar sıkıntıya katlanıp buraya gelen insan gezmek için gelmedi. Mutlaka ihtiyacı olduğu için buraya geldi. İhtiyacı olduğu için gelen kişiler de direkt ihtiyacına odaklı olarak burada görüşmeler yaptı. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da yapılan ilk fuarlardan biri oldu. Biz burada online bağlantılarımızı da denedik. Müşterilerimizi direkt online olarak, şirketimizde hazır bekleyen mühendislerimizle buluşturduk. Yani burada aslında bir hibrid fuar dönüşümü yaşandı. Şunu da gördük ki, insanlar o beşeri ilişkiyi ve sıcaklığı da arıyorlardı. Ekrandan ekrana konuşmak o sıcaklığı yeterince sağlamıyor. Onun için daha dikkatli olmak lazım. Belki daha hologramist bir şeyler yapmak lazım. Bunların da hepsini adım adım, test ederek görürüz. Çünkü masa başında oturup fikir yürüterek bu işler yürümüyor. Kimse zorlanmadı, herkes gönüllü olarak katıldı. Hiç kimsenin kaybı olmasın denildi, katılmayanların özellikle. Onun için herkes buraya gönüllü geldi. Gönüllü olarak bir şeyler yapılmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.
Bir yıldan fazla süreden beri herhangi bir yatırım yapılmadığının altını çizen Yesari Yerli, insanların yatırım için almayı düşündükleri o makinelere veya teçhizata yakından bakmaları gerektiğini ifade etti.
‘Fuar için anket yaptık’
Fuarın gerçekleştirilmesine yönelik AİMSAD’daki hazırlık sürecinden de bahseden Yerli, 1 Eylül’de fuarlar için yasak kalkınca, REED Tüyap’ın fuarı düzenlemek üzere kendilerine danıştığını aktardı. AİMSAD olarak üyelerinin fikrine başvurduklarını belirten Yerli, yaptıkları anketlere göre firmaların yüzde 20’sinin olumlu baktığı sonucunun çıktığını açıkladı. Yüzde 80’lik kesimin katılmadıkları için hiçbir zarar görmemesini önemsediklerini kaydeden Yerli, REED Tüyap’ın da bunu kabul ettiğini aktararak şu bilgileri verdi: “İngiltere’den bu fuarın nasıl yapılabileceğine dair pek çok döküman geldi. Bunun üzerine biz de üyelerimize, katılmak isteyenlerin herhangi bir kayıp yaşamadan gönüllü olarak katılabileceklerini söyledik. Bazı üyelerimiz bu fuar hiçbir şekilde yapılmasın, dedi. Biz de bunu demokratik bulmadık. Bu yüzden, fuarın gerçekleşmesinin en mantıklı sonuç olduğunu düşünüyorum ve bunu yapmış olmaktan da açıkçası mutluyum.”
‘Hedefimiz, bayrağı göklerde tutmak’
AİMSAD Yönetim Kurulu üyesi ve As Metal Genel Müdür Yardımcısı Gürkan Necipoğlu, pandemi şartlarında yapılan WoodTech 2020’ye katılımlarının yalnızca maddi olmadığının altını çizdi. Hedeflerinin bayrağı göklerde tutmak olduğunu söyleyen Necipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii pandemi nedeniyle bir önünü görememe durumu var. Karanlık bir tüneldeyiz şu an. Bu süreçte sektörde kapanan firma olmadı. Ama elbette küçülen firmalar olmuştur, kendi niyetleriyle küçülmeyi tercih eden firmalar olmuştur. Teker ne kadar büyük olursa, döndürmek için o kadar çok enerji gerekir. Oysa böyle zamanlarda tekeri küçük tutmak, enerjiyi daha az sarf etmek ilerisi için güç depolamak açısından faydalı olabilir, bazı firmalar için. 14 salon, hınca hınç insan dolu fuarlar yapılırken bu fuarda 2 tane ana salon açıldı. Ama fuarı açtık. AİMSAD ve AİM sektörü olarak bayrağımızı göklerde dalgalandıran yegane sektörüz şu anda. Bu da bizim için ayrıca onur verici bir şey. Bu sene her zamanki fuarlardan daha farklı bir fuar yaşadık. Yönetim ve katılımcılar pandemiyle ilgili olarak tüm tedbirlerini aldılar. ‘Önce sağlık, sonra ticaret’ anlayışıyla fuar gerçekleştirildi. Kazançtan kastımız, maddiyat değil. Türk ağaç işleme makineleri imalatçıları olarak, Türk sanayisine elimizden gelen desteği vermek için fuara katıldık.”
TSE’den onay alan ilk ve tek fuar şirketi
Yeni normalde Tüyap’ın gerçekleştirdiği ilk fuar olma özelliğini de taşıyan Woodtech için konuşan Tüyap Yönetim Kurulu ve Stratejik Planlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, aylardır bu fuara hazırlandıklarını söyledi. Fuara hazırlanma süreçleri hakkında bilgi veren Öztop, “Fuarcılık sektörü için Sağlık Bakanlığı’nın bir genelgesi oldu. Onun etrafında bütün süreçlerimizi baştan oluşturduk. Öncelikle 2250 metrekarelik bir kayıt alanı hazırladık. Salonlarımızın birini sadece bir kayıt alanına çevirdik. Burada HES kodu olmayan hiç kimsenin fuar alanına girmesi söz konusu olmadı. Ziyaretçilerimiz tüm kayıt süreçlerini online da gerçekleştirebildi. HES kodlarını alıp bizim sisteme tanımlayıp burada hiç sıra beklemeden temassız bir şekilde içeriye girebildiler. Bunu yapma imkanı olmayanlar herkes için de HES sorgulama istasyonları ve kayıt istasyonları oluşturduk.
Fuar alanı içerisinde maskesiz kimse dolaşamadı. Çok yoğun dezenfektasyon istasyonlarımız vardı. Bununla birlikte, saat başı bütün ortak alanlar çok detaylı bir şekilde dezenfekte edildi. Havalandırma sistemlerinin hepsini, yaz boyu baştan gözden geçirdik. Bütün salonlarımızın dışarıdan temiz hava almasını sağlayacak şekilde kanal sistemimizi yeniden tasarladık. Böylece, temiz hava sirkülasyonu yapabiliyoruz ve gün sonunda da tüm havalandırma filtrelerimizi yeni filtrelerle değiştiriyoruz. TSE’den Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi aldık. Bu çok detaylı bir denetim süreci gerektiriyor. Yemek istasyonlarının, ortak alanların, her yerin Kovid-19’a uygun olarak tekrar düzenlenmesi gerekiyordu. Bunlar için de TSE’nin çok detaylı bir şartnamesi var. Eylül başında da bu belgeyi almaya hak kazandık. Bu belgeyi alan ilk ve tek fuar şirketi biziz” diye konuştu.
Gelemeyenler dijital ortamda buluşuyor
Woodtech’te pandemi süreciyle doğru orantılı olarak boyutta da küçülme olduğunu belirten Zeynep Ünal Öztop, şu bilgileri verdi: “Bu sene 2 ve 3’üncü salonlarda fuarımızı açtık. Zaten mobilya yan sanayi fuarı da vardı, eş zamanlı olarak. Onu bu sene açmadık. Katılan firmalarımızın fuardan mutlu ayrıldığını düşünüyorum; çünkü sayılara baktığımızda ziyaretçilerin yüzde 15’i yabancı. 60 farklı ülkeden yabancı misafir online kayıt yaptırdı. Onun dışında da Tüyap’ın birebir hazırladığı 11 ülkeden alım heyetlerimiz vardı. Alım heyetleriyle görüşmeler konusunda, firmalarımızın kendi stantlarında önlemleri söz konusu oldu. Bunun dışında biz de sosyal mesafeye uygun şekilde ikili görüşme odaları ayarladık. Bir de tabii yadsıyamayacağımız, buraya seyahat edemeyen ziyaretçilerimiz gerçeği var. Fuardan sonra, geçmiş yıllarda hep gelen ama bu yıl buraya gelemeyeceğini bildiğimiz ziyaretçilerimizle firmalarımızı dijital ortamda B2B buluşturuyoruz. Fuardan sonra onlardan hangi ürünlerle ilgilendiklerine dair talepleri topladık. Uygun firmalara dönüp ürünlerinizle ilgilenenler var, diyoruz.”
‘Kurallara uyuluyor’
Fuarı değerlendiren Reed Tüyap Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, bu yıl pandemi nedeniyle kendileri için oldukça zor bir dönem olduğunu söyledi. Fuarı alınan tedbirlerle başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerine inandıklarını kaydeden Muharremoğlu, “Öngörümüz işi yapabilecek kişilerin, makineye ihtiyacı olan alıcıların buraya geleceği yönündeydi. Çok kalabalık olmayacağını, gelenlerin de etkin ziyaretçiler olacaklarını düşünüyorduk.
Nihayetinde sonuçlar bu beklentilerimizi doğrular yönde” diye konuştu. Çok önceden fuar için dijital alt yapıyı kurduklarını, ancak insanların buna çok fazla yatkın olmadığını belirten Muharremoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu süreçle beraber herkesin dijital dünyaya çok yatkın bir hale gelmesiyle, şimdi gerek katılımcılarımızın gerekse ziyaretçilerimizin dijital olanakları çok daha iyi kullandıklarını düşünüyoruz. Gözlemlediğim kadarıyla bu yeni normalde kurallara oldukça uyuluyor. Hem hijyen anlamındaki kurallara hem fuardaki Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği kurallara uyuldu. Muhtemelen hayatımızın önemli gerçeklerinden birisi bu pandemi süreci ve belirli bir süre daha hayatımızdan çıkmayacak. Ama bizim gerekli tedbirleri alarak, bu tedbirler çerçevesinde işlerimizi devam ettiriyor olmamız lazım.”
‘Beklentilerimizin üzerinde’
Kuruluşundan beri, 33 yıldır WoodTech Fuarı’na katıldıklarını söyleyen Unimak Genel Müdürü Nizamettin Coşkun, “Fuarın düzenleneceği kesinleşince katılma kararı aldık. Aslında firmamızın prestiji açısından fuara katılmaya karar vermiştik ve bu yıl beklentilerimizi düşük tutmuştuk. Ancak fuarı tamamladığımızda beklentimizin üzerinde sonuç aldığımızı gördük.
Gelen ziyaretçi oldukça profesyoneldi. Yatırım yapma, satın alma ihtiyacı olan ziyaretçiler vardı. Ayrıca pandemiyle ilgili tüm tedbirler gayet iyi şekilde alınmıştı” diye konuştu.
‘Ziyaretçilerin yüzde 90’ı makine almaya gelmişti’
Biesse Türkiye Operasyon Direktörü Yelda Akıncı ise fuar öncesinde kafalarında soru işaretleri olduğunu, ancak fuar sonuçlarının kendilerini memnun ettiğini söyledi. Mobilya sektöründe Haziran ayından itibaren artan iç ve dış talebin fuardaki iş bağlantılarına olumlu yansıdığını vurgulayan Akıncı, “Fuar hafta sonu oldukça yoğundu. Fuar süresince gelen ziyaretçilerin neredeyse yüzde 90’ı makine yatırımı yapmaya gelen müşterilerdi. Biesse Türkiye olarak hedeflerimizin üstünde satış yaptık. Yaptığımız bağlantıların birçoğu fuar sürecinde sonuçlanan, siparişi onaylanan ve peşinatı verilen sıcak satışlar oldu” şeklinde konuştu.
‘WoodTech, önlemleriyle güven tazeledi’
Alınan tedbirlerle güven tazeleyen WoodTech Fuarı’nın öneminin sektör için büyük olduğunu ifade eden AES Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, fuarla ilgili şu açıklamada bulundu: “Tüm dünyada koronavirüsün etkileri sürerken, normal hayatımıza dönmeye çalıştığımız bugünlerde gerçekleştirdiğimiz WoodTech 2020 Fuarı hem fuarcılık sektörü hem de ülkemizdeki en büyük fuarımız olması açısından biz sanayiciler için büyük önem taşıyordu. Yeni normaller dikkate alınarak gerçekleştirilen bu fuarda, alana attığımız ilk adımdan son ana kadar tüm önlemlerin alınmış olması, katılımcılar ve ziyaretçiler açısından büyük güven sağladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da satışlar ve yeni iş bağlantıları gerçekleştirdiğimiz WoodTech Fuarı’nın önümüzdeki yıl artık pandeminin etkilerinden kurtulmuş bir şekilde huzurlu ve satış dolu geçmesini dilerim.”
‘Fuar moral kaynağı oldu’
1993’te kurulan ve şu anda her türlü boyama ve kurutma sistemlerini üreten UV Teknoloji Satış ve Pazarlama Müdürü Münevver Çiloğlu, buruk bir fuar beklediklerini ama fuarın çok hızlı başladığını, bu hareketliliğin aslında ticaretin çok da zor durumda olmadığını gösterdiği için sevinçle karşıladıklarını ifade etti.
Pandemi nedeniyle uzun süre fuar olmamasından dolayı yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirten Çiloğlu, bu durumun hem kendilerine hem de ziyaretçilere moral kaynağı olduğunu kaydetti.
“Herkes gerçekten ticaretinin peşinde” diyen Çiloğlu, “İhracatımız ciromuza oranla yüzde 50’ye kadar gelişmiş durumda ve yıllar geçtikçe de bu oran artıyor. Bu fuarla birlikte, fuara aslında umutsuz başladık ama yabancı ziyaretçilerin de gayet fazla olduğunu görerek umutlarımız yükseldi” dedi.
‘İlk gün distribütörlük anlaşması imzaladık’
1970 yılında, Durmuş Akkuş tarafından kurulan Fen-İş Makina Yönetim Kurulu Başkanı Tijen Akoğlu, “Yurt dışında, yurt içinde zımpara makineleri ve taş motorları imalatına başlamış, sektörde yavaş yavaş marka bilinirliğini artırarak çeşitli makineler üreten bir hale geldik. Şu anda 26 çeşit makine üretiyoruz. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli bayilerimiz var. Bu yıl 50’inci yılımızı kutluyoruz” diye konuştu.
Pandemi ilk çıktığı zaman Mart-Nisan aylarında çok büyük durgunluk yaşandığını dile getiren Akoğlu, “Ama biz üretime ara vermedik. Çalışan elemanlarımızın da işsiz kalmasını istemediğimiz için sürekli stoka çalıştık. Ondan sonra insanlar yavaş yavaş alışmaya başladılar. Fuar çok güzel gitti. Bu fuarda da herkesin beklentisi, iyi bir fuar olmayacağı yönündeydi. Ama ben bu fuarın geçen yıldan bile iyi olduğunu düşünüyorum. Ziyaretçi sayısı belki az olabilir, ama bizim tam istediğimiz gibi kaliteli müşteri. Yurt dışından kaliteli, ciddi bayiler vardı. Daha önce de görüştüğümüz birkaç firma ile ilk günden distribütörlük anlaşmasını imzaladık. Bizim için çok önemli bir şey” şeklinde konuştu.
‘Fuardan memnunum’
Ahşap işleme makineleri imalatı yapan Serhat Makina’nın Genel Müdürü Serhat Erpulat, genelde paletçiler ve kerestecilere hitap ettiklerini bildirdi.
Pandemi öncesinde de çok fazla ihracatları olmadığını, geçen yıl başladıklarını söyleyen Erpulat, “Amacımız ihracatı artırmaktı, ama 2020 yılında 2 tane yapabildik. Pandemiyi de aşabilirsek 2021 yılında biraz daha artırmayı düşünüyoruz.
Katılımcının az olması ziyaretçiler yönünden bir handikap. Katılımcılar için iyi gibi görünüyor. Fuardan memnunum. Yeni bir bağlantılar yaptık” dedi.
‘Etkin görüşme imkanı oldu’
Üretimlerinin yüzde 50’sini ihraç ettiklerini söyleyen Saf Teknik firma ortağı Ferda Kurt, “Bayiliklerle beraber bizim ürünlerimiz yüzde 75 oranında dünyanın her tarafına ulaşıyor. Yurt içi payımız yüzde 25. Pandemi döneminde de bu durum çok değişmedi. Biz çok zorlanmadık açıkçası bu dönemde. Durmadık, hala aynı şekilde yürüyoruz. 5. yılımızı kutlamak üzereyiz. Hedeflerimizi hep yurt dışı üzerine kurmuştuk. Çalışmalarımızı ona göre tasarlamış ve yapmıştık. Ağımız yurt dışında da çeşitlenince, yavaşlayan ve hızlanan bölgeler birbirini dengelemiş oldu bu anlamda. Mart ayına kadar çok güzel siparişler almıştık, Haziran’a kadar da ancak bunları tamamlayabildik. Haziran ayında normalleşme süreci başlayınca talepler de yine artmış oldu. Stoklarımızı erittik ve hala üretip siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu.
Fuarla ilgili konuşan Kurt, şunları söyledi: “Yoğunluk beklemiyorduk. Ama işin açıkçası etkin bir görüşme bekliyorduk. Zaten şu koşullarda fuara gelenler ihtiyaçlarını karşılamak için gelecekti. Bunu biliyorduk, böyle de oldu.”
‘İlgili ziyaretçi var’
Özellikle mobilya iskeleti, sandalye ve masa makineleri üreten ve pandemi öncesi ürünlerinin yüzde 50’sini ihraç eden Dinçmak Makina Genel Müdürü Mevlüt Dinç,
pandemi süreci ile aynı anda sorun yaşamaya başladıklarını bildirdi. Son zamanlarda ufak tefek siparişleri olduğunu ama tatmin edici düzeye ulaşmadığını ifade eden Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuar beklediğimizden iyiydi, fakat normal seyrinden kötü olduğunu söyleyebilirim. Fuarda, daha önceki fuarlarda karşılaştığımız vakit alan ziyaretçiler yoktu. Daha çok gerçekten ilgili olanlar vardı.”
‘Yoğunluğun bu kadar olacağını düşünmüyordum’
Mobilya fabrikaları için taşıma ve kaldırma sistemleri üreten Onursal Konveyör Genel Müdürü Tolga Batur, ihracatta son dönemde bir sıçrama yaşadıklarını, her yıl fuar döneminde ihracatın yoğunlaştığını ve Haziran ayından beri inanılmaz bir talep artışı olduğunu söyledi.
En çok Azerbaycan, Balkan ülkeleri, Romanya, Polonya ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da yoğun talep geldiğini belirten Batur, fuarla ilgili şunları söyledi: “Açıkçası herkes gibi biz de çok düşük beklentilerle katıldık. Sağlık açısından da tedirginlik olduğundan gelme konusunda emin de değildik. Yoğunluğun bu kadar olacağını düşünmüyordum. Ziyaretçi sayısı fena değildi. Böyle bir dönemde zaten ancak işe ihtiyacı olan ve bir şeyler yapmak isteyen insanlar katılır. Gördüklerimiz de bu yöndeydi.”
‘Satış da ciddi görüşme de yaptık’
Ahşap torna makineleri üreten Nesto Makina Satış Müdürü Burak Akıskalı, pandemi öncesindeki ihracat verilerini değerlendirerek, “Yeni bir firma olduğumuz için ve inovatif ürünleri imal ettiğimiz için yurt dışından ithalatı kıstık. Daha çok lokal markette talepleri karşıladık. Yüzde 20’lik bir ihracat oranımız vardı, pandemiden önce. Yurt içi talepten dolayı çok fazla yurt dışı odaklı çalışamıyorduk. Tam yurt dışı hakkında iyileştirmeler yapmayı ve ihracat oranımızı yüzde 50 seviyelerine çıkarmayı planlarken pandemi geldi. Düştü diyemem açıkçası. Sipariş edilen makineleri pandemi sürecinde ürettik, hazıra çalışmayı düşünürken pandeminin etkisiyle yaşanan yasaklar da kalkınca, daha yoğun bir iş temposuna girdik. Pandemi yasaklarından sonraki dönemdeki yoğunlukla o dönemi telafi ettik” dedi.
Fuarla ilgili konuşan Akıskalı, şunları söyledi: “REED TÜYAP’ın bu sene düzenlediği fuarla alakalı olarak AİMSAD ile yapılan toplantılarda bu fuarın gerekli tedbirlerin alınarak gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen ender firmalardan biriyiz. Biz, kimse gelmese bile Woodtech Fuarı’nın marka değeri için bu fuarın düzenlenmesi gerektiği görüşündeydik. Şartlar ne olursa olsun katılacaktık. Beklediğimizden daha iyi geçtiğini söyleyebilirim. Satış da yaptık, ciddi görüşmeler de.”
‘Eskiden satış yapamadıklarımıza satış yaptık’
Toz emme makineleri üreten Ünalsan Makina Teknik Müdürü Hüseyin Parsak, pandemi öncesi ihracat oranlarının yüzde 70, pandemi sonrasında ise yüzde 95’lere yükseldiğini söyledi. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine, Polonya, Almanya ve Rusya’nın yanı sıra Ortadoğu ülkelerine de ihracat yaptıklarını dile getiren Parsak, “Pandemi bize yaradı, diyebiliriz. Açıkçası ihracat olarak güzel gidiyor. İç piyasada bir durgunluk var tabii ama ihracat yönünden şanslıyız. Bizim satış yaptığımız bölgelerde güçlü bayilik ağımız var. Bayilerimiz, bulundukları piyasa hakimler. Bu süreçte onlar da krizi fırsata çevirmek için stoklama yoluyla yatırıma yöneldiler” dedi.
Fuarı değerlendiren Hüseyin Parsak, “Fuara bu sene aslında büyük beklentilerle gelmedik. Malum sebeplerden dolayı, çok gönüllü de değildik. Ama yine de burada var olmak önemli tabii. Kendi sektörümüzde lokomotif firmalardan biriyiz. Dolayısıyla her şartta burada var olmaya çalışıyoruz. Beklediğimizden iyi oldu. Dilerim bundan sonrası için de bütün firmalar için hayırlısı olur. Ciddi görüşmelerimiz oldu. Yurt dışı ağırlıklı olarak tanıdığımız ve bildiğimiz müşterilerimizin sonuç odaklı geldiklerini gördük. Daha önceki yıllarda görüşme yaptığımız, fakat satış gerçekleştiremediğimiz firmalara bu yıl satışlar yaptık” diye konuştu.
‘Gelen insanlar belli bir amaç için fuardaydı’
1957’den bu yana faaliyette olan ve mobilya ile ağaç sektörü için üretim yapan Airpak Proje Mühendisi Alper İştotan, pandemi öncesinde yüzde 25 oranında olan ihracatlarının bugün yüzde 35’leri bulduğunu aktardı. Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelere çalıştıklarını anlatan İştotan, bu süreçte müşterilerinin geleceği de düşünerek stoklu sipariş verdikleri bilgisini paylaştı. Pandemi döneminde bir durgunluk yaşamadıklarını kaydeden İştotan, pandemi döneminde mevcut siparişleri yetiştirmek için sürekli çalıştıklarını ifade etti. Alper İştotan, fuara gelen insanların az çok belirli bir amaç için geldiklerini aktardı.
WoodTech Fuarı AİMSAD Üye Katılımcı Firmaları