AİMSAD, TÜİK tarafından yayımlanan dış ticaret verilerine göre derlenen Ağaç İşleme Makineleri (AİM) Sektör Raporu’nu yayımladı. Buna göre geçen yılın aynı dönemine göre 2022 Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 32 artarak yaklaşık 24 milyon dolar olarak gerçekleşti.

AİMSAD tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporu’na göre; 2022 yılı ilk iki ayında ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak yaklaşık 24 milyon dolar seviyesinde olarak gerçekleşti.

AİMSAD üyelerinden alınan bilgiler doğrultusunda derlenen üretim verilerine bakıldığında ise ocak-şubat döneminde üretimin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 29 oranında artığı görüldü. Toplam üretimin 55 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Raporda yer alan verilere göre; 2022 yılı ilk iki ayında yurtiçi satış, bir önceki yıla göre yüzde 23 arttı ve 40 milyon dolar oldu. Rapora konu olan dönemde ithalat ise bir önceki yıla göre yüzde 13 artarak 8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İHRACATTA İLK SIRADA RUSYA YER ALDI

Türkiye 2022 yılı ocak-şubat döneminde en fazla ihracatı Rusya’ya yaptı. Söz konusu dönemde AİM sektörünün Rusya’ya yaptığı ihracat miktarı 1,6 milyon dolar oldu. Rusya’yı sırasıyla, 1,4 milyon dolar ile Irak, yine 1,4 milyon dolar ile Paraguay takip etti. İhracat yapılan diğer ülkeler ise İtalya, Bulgaristan, Polonya, Mısır, Kosova, İspanya ve Tunus oldu.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 286

İhracatı yapılan ürün grupları incelediğinde, 2022 yılının ilk iki ayında yüzde 29 pay ile en fazla diğerleri kategorisinde bulunan makinelerin ihracatı yapıldığı görüldü. Bunu yüzde 26 pay ile testere makineleri, yüzde 13 ile çeşitli bükme ve birleştirme makineleri takip etti. Aynı dönemde en az ihracat ise yarma dilme veya soyarak yaprak halinde açma makinelerinde yapıldı. 2022 yılı ilk iki ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 286 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İTHALAT ÇİN’DEN YAPILDI

Türk ağaç işleme makine sektörü yılın ilk iki ayında en fazla ithalatı 4,8 milyon dolar ile Çin’den yaptı. Çin’i 1,7 milyon dolar ile İtalya ve 1 milyon dolar ile Almanya takip etti. Türkiye bu dönemde en fazla testere makineleri kategorisinde yer alan makinelerin ithalatını gerçekleştirdi.

Yıl sonuna ilişkin tahminler incelendiğinde, üretimde yüzde 10 ve ihracatta yüzde 13 oranında artış beklenirken, ithalatta ise yüzde 35 düşüş olması bekleniyor.