Ahşap ve mobilya yan sanayi endüstrilerinin Avrasya Bölgesi’ndeki bir numaralı ticaret platformu olan Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob Fuarları, 14-18 Ekim 2017 tarihleri arasında kapılarını sektör için açtı. REED TÜYAP tarafından AİMSAD ve MAKSDER iş birliğiyle düzenlenen fuar; son teknoloji kullanılarak geliştirilen inovasyon harikası ürünlerin yer aldığı global bir buluşma noktası olmasıyla mobilya sektörüne yaklaşık 400 milyon dolarlık bir iş hacmi sağladı.

REED TÜYAP, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) ve Mobilya Aksesuar Sanayiciler Derneği (MAKSDER) iş birliğiyle düzenlenen Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob Fuarları, 14 Ekim 2017 tarihinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. 30 yıldır istikrarlı bir biçimde büyüyen ve son iki yıldır AİMSAD işbirliğinde yapılarak daha da güçlenen Ağaç İşleme Makinesi Fuarı, 18 Ekim’e kadar sürdü. Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarlarının kapıları, gelecek yıl ise 13-17 Ekim 2018 tarihleri arasında ziyaretçilerine açık olacak.

Ahşap ve mobilya yan sanayi endüstrilerinin Avrasya’daki en büyük buluşma platformu olan Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarları, 14-18 Ekim 2017 tarihleri arasında eş zamanlı olarak TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Son teknoloji kullanarak geliştirilen inovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yapan fuarın açılışında; sektör profes- yonellerinin yanı sıra katılımcı firmalar da yer aldı. 34 ülkeden 842 firma ve firma temsilciliğini 120 bin metrekare kapalı alanda buluşturan fuarlar, sektör katılımcılarından tam not aldı. Bu yıl 14 sergi alanından oluşan fuarın net sergi alanı, 52 bin 204 metrekare oldu. Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarları, bu yıl ayrıca bir rekora daha imza atarak 101 ülkeden 74 bin 889 sektör temsilcisini aynı çatı altında buluşturma başarısı gösterdi.

Fuarda satılan yüzlerce makine sektörü canlandırdı

Son teknoloji kullanarak geliştirilen inovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yapan fuar, sektör profesyonellerinin yanı sıra yerli ve yabancı yüzlerce firmayı bir araya getirdi. Mobilya endüstrisinin tüm yeniliklerini eş zamanlı olarak bir araya getiren fuar, güvenlik ve teknolojiyle entegre edilen akıllı ürünlere de ev sahipliği yaptığı gibi, estetik ve modern görünümüyle de günümüz mobilya sektöründe yoğun olarak tercih edilen inovasyon ürünlerini takipçilerinin beğenisine sundu.

34 ülkeden 842 firma buluştu

Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarlarının toplam ziyaretçi sayısı son 5 yılda yüzde 25 artarak 74 bin 889’a ulaştı.  Yurt dışından da yoğun ilgi gören fuarlara; 34 ülkeden 842 firma katılarak, ürünlerini 5 gün boyunca ziyaretçilere tanıtma fırsatı buldu.

Bu yıl fuara 65 bin 921 adet yurtiçi ziyaretçi, 9 bin 868 adet de uluslararası ziyaretçi katılım gösterdi. Fuara katılan ziyaretçilerin faaliyet türlerine bakıldığında yüzde 66’sının üretici, yüzde 8’inin ithalatçı, yüzde 7’sinin distribütör, yüzde 6’sının ise ihracatçı olduğu belirlendi.

Fuarı en çok Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleri ziyaret etti

Uluslararası ziyaretçi sayısı son 5 fuarda ortalama yüzde 5 artışla 9 bin 868’e ulaştı. Bu yıl fuara 101 ülkeden katılan ziyaretçilerin coğrafi dağılımında yüzde 33 ile Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkeleri birinci sırada yer aldı. Fuara katılanların yüzde 16’sını Ortadoğu, yüzde 15’ini Batı ve Orta Asya yine yüzde 15’ini Afrika’dan gelen ziyaretçiler oluşturdu.

Öte yandan Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Mısır, Estonya, Finlandiya, Gürcistan, İran, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Sudan, İsveç, Tunus, Ukrayna, Yunanistan gibi 22 ülkeden 608 uluslararası; 46 ilden de 4766 sektör profesyoneli, alım heyetleri kapsamında fuarları ziyaret etti.

Promatt Özel Bölümü ikinci kez ziyaretçilerini ağırladı

Intermob Fuarı bünyesinde yer alan Promatt; Yatak İmalatı Yan Sanayi, Ekipman, Hammadde ve Makineleri Özel Bölümü, bu yıl ikinci kez kapılarını açtı. 13. salonda ziyaretçilerini ağırlayan Promatt Özel Bölümü’nde yatak üretim makine ve hatları, yaylar ve yay sistemleri, tekstil ve dolgu malzemeleri, yatak süngerleri gibi ürünlerin önde gelen üretici firmaları yer aldı.

Endüstri 4.0 paneli sektörden büyük ilgi gördü

Öte yandan Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob Fuarları kapsamında REED TÜYAP ve Orman Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen ‘Ahşap Sektöründe Gelecek Vizyonu Endüstri 4.0’ adlı panel, sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturdu. ‘Endüstri 4.0 Uygulamalarında Otonomi’, ‘Yapay Zeka’ ve ‘Orman Ürünleri Sanayinde Endüstri 4.0’ başlıklı konuların konuşulduğu panelde; ağaç işleme sektörünün de geleceği masaya yatırıldı.

“Her anlamda oldukça başarılı bir fuara ev sahipliği yaptık”

Ağaç İşleme Makinesi-Intermob Fuarları Proje Grup Başkanı Ediz Tok, Türkiye mobilya sektörünün makine ihtiyacına cevap vermekte itici güç olan ağaç işleme makineleri ve yan sanayi sektörünün tüm paydaşlarını tek çatı altından buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Fuarın kendileri için son derece başarılı geçtiğini ifade eden Tok, “Her anlamda oldukça başarılı bir fuara ev sahipliği yaptığımızı düşünüyoruz. Gerek katılımcılarımızdan gerekse ziyaretçilerimizden oldukça olumlu geri bildirimler aldık. Reed TÜYAP olarak başlattığımız dijital dönüşümün olumlu sonuçlarını bu yıl daha da net bir şekilde görebildik. E-Davetiye alan ziyaretçilerimizin sayısı yaklaşık yüzde 75 oranında artarken, bu yıl katılımcı ve ziyaretçilerimizin hizmetine sunduğumuz B2B Eşleştirme Sistemi sayesinde ziyaretçilerimiz katılımcılara dijital ortam üzerinden randevu talebi gönderebildi. Bununla birlikte, fuarlarımızın sektörün gelecek vizyonunu da çizdiğinin bilinciyle sektöre yön verecek özel paneller düzenledik. Tüm bunların sonucunda fuarlarımız, şimdiye kadar elde edilen en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Yabancı ziyaretçi sayısı geçen yıla göre yüzde 16 oranında artarken,  ulusal ziyaretçi sayısında yüzde 3, totalde ise yüzde 4 oranında büyüme yakaladık” dedi.

Ağaç işleme makineleri, ahşap, orman ürünleri ve teknolojileri ile ambalaj sektörlerini bir araya getiren sektörün en önemli buluşma noktası Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı; 14-18 Ekim tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.  Reed Tüyap Fuarcılık işbirliği ile 30. kez düzenlenen fuarda bu yıl sektör, en son teknoloji ürünlerini görücüye çıkardı.

AİMSAD Başkanı Mustafa Erol: “Fuarın sektör ihracatına katkısı yüzde 25 olacak”

Fuarın ana temasının ihracat olduğunu söyleyen Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, ağaç işleme makineleri yan sanayi sektörü olarak bu yıl ihracatta yüzde 30’luk bir artış yakaladıklarını belirterek, “Sektör olarak tamamen ihracata odaklandık. Fuara yurt dışından 10 binin üze-rinde yabancı ziyaretçi geldi. Ciddi alım heyetleri katıldı. Bu da artan ihracatımıza çok önemli katkıda bulunacak. Fuarın sektör ihracatımıza katkısının yüzde 25 olmasını bekliyoruz” dedi.

Mobilya yan sanayinin uluslararası pazarlara açılan kapısı olan fuar ile yaratılan sektörel güç birliği sayesinde yine ses getiren önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptıklarını kaydeden Mustafa Erol, fuarın çok verimli geçtiğini belirtti. Bu fuarın sektöründe ve özellikle Avrasya coğrafyasında hakim ihtisas fuarı olması için projeler ürettiklerini ifade eden Erol, imalatçı ve ithalatçı firmaların aylarca fuara yoğun bir şekil-de hazırlandığını, imalatçı firmaların özellikle endüstri, verimlilik ve 4.0’a uygun yeni makinelerini ilk kez fuarda sergilediklerini kaydetti. Almanya’dan sonra şu anda Avrupa’nın İtalya ile beraber ikinciliğe oynayan en önemli fuarı olduklarını ifade eden Erol, “Yurt dışından ihracatçı birlikleri tarafından organize edilen ciddi alım heyetleri katıldı. Bununla da ilgili TÜYAP’la beraber ortak organizasyonlarımız oldu. Hiç çalışmadığımız ülkelerden ciddi katılımlar gerçekleşti. Her kıtada çalıştık, 5 kıtadan da ziyaretçimiz geldi. Fuarımız yurtdışına dönük bir fuar olmaya doğru gidiyor. Yurt içinde ziyaretçimiz çok ama yurt dışından 10 bin kişiyi buraya getirebilmek Türkiye’de belli başlı fuarların yapabileceği bir kabiliyet. Bunda çok başarılı olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

[su_custom_gallery source=”media: 223648,223649,223650,223651,223652,223653,223654,223655,223656,223657,223658,223659,223660,223661,223662,223663,223664,223695″ limit=”17″ link=”image” target=”blank” width=”230″ height=”120″ title=”never”]Ligna[/su_custom_gallery]

“Sektör olarak ihracata odaklandık”

Ağaç işleme makineleri yan sanayi sektörü olarak bu yıl ihracatta çok ciddi bir artış kaydettiklerini açıklayan Erol, yabancı ziyaretçi ve alım heyetlerinin sektörün ihracatına çok önemli katkıda bulunacağını ve fuarın sektör ihracatına katkısının yüzde 25 olmasını beklediklerini kaydetti. Fuarın ana temasının ihracat olduğunu belirten Erol, ithalatta da düşüş yaşandığını vurgulayarak, “Yıl sonunda ihracatın ithalatı ikiye katlamasını bekliyoruz. Şu anda sektör olarak yüzde 30’luk bir ihracat artışı yaşıyoruz. Bu artış bizim sektörümüzde çok büyük bir oran. Devletimizin arzuladığı, sektörümüzün görmek istediği verilere ulaştık. Bu da demek ki Türkiye’de artık her türlü ürün üretiliyor ve hem yerli imalatçılar, hem de yabancı müşteriler makinalarımızı ve yan sanayilerimizi tercih ediyor. Sektör olarak tamamen ihracata odaklandık. İhracatımızı daha da arttırmak için her türlü çalışmayı yapacağız” şeklinde konuştu.

[su_custom_gallery source=”media: 223665,223666,223667,223668,223669,223670,223671,223672,223673,223674,223675,223676,223677,223678,223679″ limit=”17″ link=”image” target=”blank” width=”230″ height=”120″ title=”never”]Ligna[/su_custom_gallery]

Fuarda, sektörün geleceği için Endüstri 4.0 konuşuldu

Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob Fuarları kapsamında REED TÜYAP ve Orman Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen ‘Ahşap Sektöründe Gelecek Vizyonu Endüstri 4.0’ adlı panel, sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturdu.

Reed Tüyap ve Orman Mühendisleri Odası işbirliğiyle Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob Fuarları kapsamında düzenlenen ‘Ahşap Sektöründe Gelecek Vizyonu Endüstri 4.0’ adlı panelin en önemli gündem maddesini ‘Endüstri 4.0 Uygulamalarında Otonomi’, ‘Yapay Zeka’ ve ‘Orman Ürünleri Sanayinde Endüstri 4.0’ başlıklı konular oluşturdu.

Panelin açılış konuşmasını Reed Tüyap Genel Müdürü Ali Muhar- remoğlu ve Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel yaparken, oturumun moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercan Öztemel üstlendi. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gökhan İnce, Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Sabit Tunçel, Siemens’den Ali Rıza Ersoy ve SAP’den Özgür Gönen’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde, Endüstri 4.0’ın mobilya sektöründeki tüm yansımaları detaylarıyla konuşuldu.

[su_custom_gallery source=”media: 223680,223681,223682,223683,223684,223685,223686,223687,223688,223689,223690,223691,223692,223693,223694″ limit=”17″ link=”image” target=”blank” width=”230″ height=”120″ title=”never”]Ligna[/su_custom_gallery]

Öztemel: “Sektör Endüstri 4.0’ı işlediği taktirde güçlenecek”

Panelin moderatörlüğünü yapan Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercan Öztemel, dünyanın değiştiğini ve her değişimin ülkelere ve markalara yeni fırsatlar sunduğunu söyledi. Bu fırsatları es geçmeyen ve yakın takipçisi olan sektörlerin ve markaların dünya liginde söz sahibi olabileceğinin altını çizen Öztemel, “Yeni nesil anlayışı benimseyen markalar, artık dünyada söz söyleyebilecekler. Türkiye mobilya sektörü ve yan sanayisi de bu bakış açısını benimsediği takdirde yani Endüstri 4.0 kavramını tüm detaylarıyla işleyebildiği takdirde dünya pazarında daha güçlü konuşacaktır” dedi.

Tunçel: “Türkiye Endüstri 4.0 kavramına entegre oluyor”

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Sabit Tunçel ise panel kapsamında ‘Orman Ürünleri Sanayinde Endüstri 4.0 Kavramı’ adlı bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye mobilya sektörünün orta ve küçük ölçekli işletmelerde makine ve kas gücüyle üretime yöneldiğini aktaran Tunçel, “Cari açık vermeyen bir sektör olarak karşımıza çıkan Türkiye mobilya sektörü için Endüstri 4.0 kavramı; önemli bir parametre. Dolayısıyla tüm nesnelerin birbiri ile iletişim halinde olacağı ve akıllı üretim sistemlerinin gelişeceği, bu bağlamda ekonomik ve sosyal değişimin yaşanacağı bir gelecek bizi bekliyor” dedi.

TÜBİTAK’ın bin adet firmayla yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de sanayinin dijital olgunluk seviyesinin Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer aldığına dikkat çeken Sabit Tunçel, “Türkiye’de en çok Endüstri 4.0 kavramını entegre olan sektörler malzeme, bilişim, elektronik ve optik ürünler, otomotiv ve beyaz eşya yan sanayi olarak karşımıza çıkıyor. Bu bakış açısıyla Türkiye mobilya sektörü için öncü vizyon ve sağlam bir yol haritası ortaya konulmalı. Endüstri 4.0’ın sunacağı olağanüstü fırsatlar doğru değerlendirilmeli. Günü kurtaran suni çözümlerin orta-uzun vadede ciddi maddi kayıplara yol açacağı akıldan çıkarılmamalı” önerilerinde bulundu.

Gülseçen: “Endüstri 4.0 yapay zekayla var olacak”

‘Yapay Zeka’  konulu bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevinç Gülseçen de Endüstri 4.0 ve yapay zekanın birlikte hareket ettiğini söyledi. Endüstri 4.0 denildiğinde aklımıza ilk gelen imgenin akıllı makineler olduğunun altını çizen Gülseçen, “Yapay zeka ve Endüstri 4.0 için makine, bolca miktarda bilgi ve veri gerekiyor. Bilginin önemi kısmında durmak istiyorum. Her şey veriyle beslendiği için veri burada çok önemli. Yapay zeka, insan zekasından bağımsız. Yapay zeka, programlanmış bilgisayarın gelişimi gibi görünüyor. İnsanların korkusu bu yapaylık ileride bizi yok edecek mi? Endüstri 4.0 yapay zekayla var olacak. Veri enformasyona, enformasyon bilgiye ve bilgi de karar vermeye dönüşüyor” bilgisini verdi.