Ağaç İşleme Makine ve Yani Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD), 5’inci yılını Boğaz’da gerçekleşen bir tekne gezisi ile kutladı.

Etkinlikte konuşan AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, genç ama hızlı ilerleyen bir dernek olduklarını söyleyerek, “Birçok makine derneğinde olmayan bir açıklıktayız. Yapmış olduğumuz tüm yönetim kurulu toplantıları kararlarını internetten yayınlıyoruz” dedi.

Ağaç işleme makineleri sektörü için düzenlediği etkinlikler ve girişimlerle kısa sürede önemli bir sivil toplum örgütü haline gelen AİMSAD, üyelerinin de katıldığı bir etkinlikle 5. yılını kutladı.

Teknede gerçekleşen etkinlikte yemeğin ardından konuşan AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, AİMSAD’ın kurulduğu günden bu yana hayata geçirdiği çalışmaları ve hedeflerini anlattı. İlerlemenin bir günde olmadığını söyleyen Erol, “20-30 yıllık dernekler var, makine sektöründe. Onların geldiği yere biz hızlı bir şekilde, koşarak gelmekteyiz. Bu nedenle çok büyük bir mutluluk duyuyorum. İki dönem başkanlık yapacağım, bu benim 5. yılım başkanlıkta. Gelecek yıl inşallah yeni bir arkadaşımıza, hevesli bir arkadaşımıza yönetim kurulu başkanlığını devredeceğim. Onun da çok iyi işler yapacağını, benden daha iyi işler yapacağını umuyorum, özellikle de sosyal faaliyetlerde” diye konuştu.

AİMSAD kadrosundan bahseden Erol, kadronun cansiperane çalıştığını ve yönetim kuruluna iş yükü bırakmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bir STK gerçekten çok zor kuruluyor, ama esasında kurmak değil, devamını sağlamak çok daha zor. Böyle bir ekip bir araya gelince, bir sinerji yaratınca insanlar faaliyetlere, komitelere, yönetime katılmayı çok istiyor. Elimizden geldiği kadar hem ithalatçı, hem imalatçı tüm sektörü bir arada tutup dertlerine çözüm bulmaya çalışıyoruz. Burası bizim değil, sizin derneğiniz. Sizden aldığımız verilerle hareket ediyoruz. Bence hiçbir makine derneğinde olmayan bir açıklıktayız. Belki farkındasınızdır, yapmış olduğumuz tüm yönetim kurulu toplantı kararlarını internetten yayınlıyoruz. Başka derneklerde bu yok. Her şeyi elimizden geldiği kadar sizlere açıyoruz ki siz de bilin. Dernekçilik nasıl oluyor, bunu görün diye. Çünkü genç ama hızlı ilerleyen bir derneğiz.”

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak da yönetim kurulunun bir vizyon ortaya koyduğunu, ancak her türlü konuda da yine yönetim kurulunun büyük emekleri olduğunu belirtti.

AİMSAD tüzüğüne göre yönetim kurulunun 5 yıl içinde 60 toplantı yapması gerekirken, 83 toplantı gerçekleştirdiğine değinen Kaçak, “Biz sadece onların koyduğu vizyonda üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyoruz. Hata yapma şansımız yok. En az bizler kadar derneğin işlerini takip ediyorlar” dedi.

5 yılda 30 etkinlik, 20 fuar, 25 dergi

5 yıl içinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatan Arif Onur Kaçak, şu bilgileri verdi: “Üye sayımız hali hazırda 60. Denetim kurulumuz 5 yıllık dönemde toplam 9 toplantı yapmış ve bunun 7’si denetim olarak gerçekleşmiş. Etik kurulumuz 4 toplantı yapmış. Bir de komitelerimiz var. Bunlardan Basın, Yayın ve Tanıtım Komitemiz 5 yıllık süreç içerisinde 39 toplantı, İmalatçılar Komitemiz 9 toplantı, İthalatçılar Komitemiz 10 toplantı, Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitemiz 10 toplantı, Fuar komitemiz ise 33 toplantı gerçekleştirmiş. Bir de kadınlar kurulumuz var ki bizim en çok sevdiğimiz kurul. Senede 1 kere toplanıyorlar, fakat bomba gibi bir proje üretiyorlar ve bütün yıl onları konuşuyoruz. Geçen yıl Ekim ayında yaptıkları toplantı neticesinde, kadınlar gününe özel bir video hazırlanması kararı çıktı. Güzel bir iş oldu.”

Web sitesini 8 ayda 13 bin kişi ziyaret etti

AİMSAD faaliyetleri hakkında bilgiler veren Kaçak, “Üyelerimize toplamda 432 adet duyuru göndermişiz. Web sitelerimiz sürekli iyileştiriliyor. Dernek sitemize 9.100 adet yabancı üretici datası koyduk. Yönetim kurulu kararlarını ekliyoruz, sektörel deyimler sözlüğümüz var. Üye röportajları, analizler, fuar takvimi yer alıyor, İngilizceleriyle birlikte. Şöyle bir bilgi de vereyim; geçtiğimiz 8 ayda dernek web sitesine 13 bin tekil ziyaret almış. 43 bin sayfa görüntüleme, 43 binin 5 bini de üyeler sayfası ziyareti. Dergimizin web sitesini haber portalı olarak kurguladık. Haber ajanslarına üye olduk. 3,5 yılda 2 bin 400 haber girişi yapmışız siteye. Dergimizde de 8 aylık web sitesi verilerine baktığımızda 20 bin tekil ziyaret, 53 bin sayfa görüntüleme söz konusu. 30 etkinlik gerçekleştirmişiz, 5 yılda. 20 farklı fuara katıldık. Yeni fuarlara katılma girişimlerimiz de devam ediyor. Dergimiz 2 aylık periyotlarla yayınlanıyor, 25 sayı çıkardık, bugüne kadar” şeklinde konuştu.

AİMSAD’ın üyelerini çeşitli kurumlarda temsil ettiğini söyleyen Arif Onur Kaçak, “Avrupa Ağaç İşleme Makinası Üreticileri Federasyonu (EUMABOIS), Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED), TOBB Makina ve Teçhizat İmalatı Sektör Meclisi ile Sanayi Bakanlığı tarafından kurulmuş olan Orman Kâğıt Mobilya Teknik Komitesi (ORKAMOTEK) ve Makina Teknik Komitesi (MAKTEK) üyeliklerimiz var. Birde TSE nezdinde kurulmuş Ayna Komitemiz var, ağaç işleme makinaları alanında. Başkanlığını ve üyeliğini yürütüyoruz. Makina Sanayi Sektör Platformu, Kalkınma Planı Makine Sektörü Çalışma Grubu üyesiyiz. Ayrıca, TOBB Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi’ne bağlı mevzuat komitesi üyeliğimiz de mevcut. Tüm çalışmalarımız web sitemizde yer alıyor” diye konuştu.

Gündemdeki projelerinden bahseden AİMSAD Genel Sekreteri Kaçak, sürekli eğitim merkezi projelerinin sürdüğünü, 1 ay içinde atölyenin kurulmuş olacağını dile getirdi. 9.100 adet datanın güncellenmesinin yanı sıra, bu yıl ilk kez bir uzmana sektör raporu hazırlatarak fuara yetiştireceklerini kaydeden Kaçak, son olarak uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi konusunda Ur-Ge projesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

‘Geleceği ihracatla nasıl şekillendirebileceğimi düşünmeliyiz’

Ur-Ge konusunda üyelere bilgi vermek üzere etkinliğe katılan Tabu Solutions Genel Müdürü Ekin Taşkın da, 7 ülkede 35 meslek örgütünü kuran bir ekibin lideri olduğunu söyledi.  AİMSAD’ın yaptığı çalışmalar, bu çalışmaların etkileri, sonuçları ve üyelerin birlikteliğinin etkileyici olduğunu ifade eden Taşkın, “Önümüzdeki dönemde bir Ur-Ge projesi yapılması değerlendiriliyor ama önce bir kök nedene inmek gerekiyor. Bu yıl, hatta geçen yılın önemli bir kısmı çok kolay geçmedi. Yurt içindeki daralma, döviz kurundaki dalgalanma hepimizi çok etkiledi. Biz dâhil olmak üzere hepimiz, yurt dışında yeni pazarlar aramaya başladık. Bu hiç kolay olmadı. Yepyeni bir ekip, yepyeni bilgiye erişimimizin olması gerekiyor, altyapıyı değiştirmek gerekiyor ve bunlar birden olabilecek şeyler değil. O nedenle AİMSAD bizimle görüşmek istediğinde bu kök neden üzerinde ilerledik ve dedik ki siz fuar çalışmaları yapıyorsunuz, üyelerinizle iletişiminiz, etkileşiminiz çok kuvvetli. Ama önümüzdeki dönem geleceği kurgulamaya yönelik adımlar atmak gerekiyor. Üyelerin ihtiyaçlarını, beklentilerini, mevcut üretim altyapılarını göz önünde bulundurarak geleceği ihracatla nasıl şekillendirebileceğimizi düşünmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından üyelere plaket takdimi gerçekleşti. Geziye katılan tüm üyelere 5.yıl hatıra plaketi verildi. Plaket töreninde söz alan AİMSAD Başkan Yardımcısı Yesari Yerli, REED TÜYAP ile gerçekleştirilen işbirliğinden bahsederek, Genel Müdür Ali Muharremoğlu’na teşekkür etti ve plaket takdim etti. Plaket töreninin ardından AİMSAD üyeleri, canlı müzik eşliğinde Boğaz gezisine devam etti.

İhracata Ur-Ge desteği

Ur-Ge programı, Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye ihracatının artırılmasına yönelik olarak uyguladığı bir destek. Bu program ile en az 10 sermaye şirketinin bir araya gelmesiyle oluşturulan proje grubu, başvuru sahibi bir işbirliği kuruluşu aracılığıyla destekleniyor. Desteğin temel amacı, proje grubundaki firmaların ihracat yapmasını sağlamak ve döviz getirici faaliyetleri desteklemek olarak görülüyor. Ur-Ge programı 3 yıl sürüyor ve program kapsamında ihtiyaç analizi, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, istihdam, yurtdışı ve yurtiçi pazarlama faaliyetleri yüzde 75 oranında destekleniyor. İşbirliği kuruluşu tarafından, Ticaret Bakanlığı’na sunulan projenin onaylanması ile birlikte 6 ay içerisinde proje grubuna yönelik bir ihtiyaç analizinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. İhtiyaç analizi çalışması ile belirlenen yol haritasında yer alan eğitim, danışmanlık ve yurt dışı tanıtım çalışmaları program kapsamında destekleniyor. Eğitim ve danışmanlık kapsamında, firmaların organizasyon yapıları ve kurumsallaşmaları sağlanabileceği gibi, kalite altyapılarının geliştirilmesine yönelik sertifikasyon süreçleri, insan kaynağı gelişimini sağlayacak etkinlikler gerçekleştirilebiliyor. Yurt dışı tanıtım çalışmalarında ise fuar katılımlarından, ikili iş görüşmelerine birçok farklı organizasyonunun düzenlenmesi mümkün. Yurt dışı tanıtım çalışmaları kapsamında düzenlenecek olan etkinlikler, ihtiyaç analizi çalışması ile belirlenecek hedef ülkelerde veya o ülkelerden Türkiye’ye davet edilecek iş adamlarının katılımı ile Türkiye’de gerçekleştirilebilir. Bu süreçte, etkinlik katılımcılarına ait birçok gider, yüzde 75 oranında ve faaliyet başına en fazla 150 bin dolar olarak destekleniyor.