AİMSAD Ankara üyeleriyle bir araya gelerek sektörün öncelikli sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Finansman, iş gücü ve ihracat gibi konuların ele alındığı toplantı, üyelerin katkısıyla verimli bir fikir alışverişine sahne oldu.
AİMSAD, Ankara’da gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısı sonrası hem üyelerin talep ve önerilerini dinlemek hem de AİMSAD’ın sürdürdüğü çalışmalarla ilgili bilgi vermek üzere Ankara üyeleri ile akşam yemeğinde bir araya geldi.
Yaklaşık 40 kişinin katılım sağladığı toplantıda AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Arif Onur Kaçak, derneğin güncel durumu ve gelecek dönem projeleri, 26-30 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan LIGNA Fuarı ve Ekim ayında 38. kez kapılarını açacak olan WoodTech Fuarı ile ilgili son gelişmeleri üyelerle paylaştı.
Küresel ağaç işleme makine sektörünün 2024 yılı karnesi hakkında üyelere bilgi veren Arif Onur Kaçak, tüm dünya piyasalarında ciddi bir kriz yaşandığına dikkat çekti. 2017 yılından bu yana ihracat fazlası vererek ülke adına önemli bir katma değer yaratan ağaç işleme makine sektörünün 2024 yılı sonunda toplam 150 milyon dolarlık ihracat ve 100 milyon dolarlık ithalat yaptığını belirten Kaçak; “2024 yılı sonunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 148 olurken, dış ticaret dengesi ise yaklaşık 50 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde ülke olarak en fazla Rusya, ABD ve Kosova’ya ihracat yaptık. ABD’de deki pazar payımızı da artırmayı başardık. Ülke olarak en çok ithalatı ise Çin, İtalya ve Almanya’dan gerçekleştirdik. Toplam ithalatımızın yüzde 87’lik bölümünü bu 3 ülkeden yaptık” dedi.
Üyelerin talep ve önerilerine büyük önem verildiğine dikkat çekilen toplantıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Sabri Erol, Mevlüt Dinç ve Gürkan Necipoğlu, üyelerden gelen sorulara cevap vererek, ortak akılla sektör adına neler yapılabileceğini paylaştılar.
Sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı
Finansmana erişim, nitelikli iş gücü eksikliği, Çin’in giderek artan pazar payı, teşvik uygulamaları ve ihracat gibi sektörün öne çıkan konuları toplantının ana gündemini oluşturdu. 2024 yılında pazarın daraldığından ve 2025 yılının daha da zorlu geçeceğine dikkat çekilerek her firmanın kendi özelinde çalışmalar yaparak, süreci doğru yönetmesi gerektiği vurgulandı. Özellikle Çin’in, sektör üzerindeki artan gücüne karşılık “rekabirlik” yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Katılımcı firmaların sahadan aktardığı bilgiler doğrultusunda çözüm önerileri ele alınırken, toplantı hem karşılaşılan sorunların doğrudan aktarılması hem de üyeler arası iş birliğinin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım oldu.