ST Endüstri Radyo’da Çetin Ünsalan’ın, programına konuk olarak, soruları yanıtlayan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, aralık ayında Rusya’da gerçekleştirilen WOODEX 2021 Fuarı ve Rusya pazarı ile ilgili bilgi verdi.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, duayen gazeteci Çetin Ünsalan’ın ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar adlı programa konuk oldu. Aralık ayında Rusya’da organize edilen ve AİMSAD’ın 11 üyesi ile birlikte katıldığı WOODEX 2021 Fuarı’nı değerlendiren Kaçak, Rusya pazarının Türkiye açısından önemine dikkat çekti.

WOODEX Fuar’ında Expo Center tarafından organize edilen ve 12-15 Eylül 2022 tarihleri arasında Rusya Moskova’da gerçekleşecek olan LESDREVMASH Fuarı’nın Türkiye temsilciliğinin AİMSAD tarafından yapılmasına yönelik bir anlaşma yapıldığını ifade eden Arif Onur Kaçak; “Ağaç işleme makine sektörü (AİM) olarak bu bölgedeki payımızı artırmaya çalışıyoruz. Rusya, Türkiye açısından hedef pazarlar arasında. Eylül ayında sektör olarak Rusya’da daha büyük bir çıkarma yapmayı umuyoruz” dedi.

2019 yılında düzenlenen fuara göre, WOODEX Fuarı’nın bu yıl bir miktar küçüldüğüne dikkat çeken Kaçak; “Rusya zor bir pazar. Gümrükle ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Fuara getirdiğiniz makineyi daha önce ihracat yapmadıysanız orada satamıyorsunuz. Ürünü, orada satsanız bile önce ülkeye geri getirip tekrar göndermeniz gerekiyor. Avrupa’daki gibi geçici bir belgeyle fuarda sergileme yapamıyorsunuz. Ancak tüm bu zorluklara rağmen Rusya’da birçok firmamızın bir bayisi olduğunu gözlemledim. 11 firmamız direkt sözleşme yapmış olsa dahi, bayilerinin personelleriyle birlikte hareket ettiler. Bayileri aracılığıyla satışlarını gerçekleştirdiler” diye konuştu.

“İKİLİ İLİŞKİLER AÇISINDAN ÇOK İYİ KONUMDAYIZ”

AİMSAD üyesi firmaların stantlarına yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Arif Onur Kaçak şöyle konuştu; “AİMSAD olarak fuarda stant açmayan ancak ziyaretçi olarak katılan üye firmalarımızı distribütör ve ithalatçı firmalarla bir araya getirerek görüşmelerine vesile olduk. Çünkü derneğimiz hazırladığımız kataloglarla, hayata geçirdiği projelerle birçok ülke açısından önemli bir rehber konumunda. Dolayısıyla oradaki ithalatçı firmalar bizi çok çok iyi tanıyorlar. Herhangi bir şey olduğunda doğrudan sosyal medyalarımızdan ya da iletişim kanallarımız yoluyla bizlere ulaşıp, danıştıkları konular oluyor. Bununla beraber konsolosluğumuz ve büyükelçiliğimiz de hiçbir fuarda bizi yalnız bırakmıyorlar. Onların da büyük desteklerini alıyoruz. 2015 yılında yaşanan uçak krizinden sonra açıkçası bu kadar kısa sürede ilişkilerin toparlanabileceğini düşünmüyordum. Ama ikili ilişkiler açısından çok çok iyi bir konumdayız.”

“MOBİLYA SEKTÖRÜNDE TRENDLER DEĞİŞİYOR”

Fuara özellikle Türki Cumhuriyetlerden çok fazla katılım olduğunu belirten Kaçak; “Fuarda Kazakistan’dan, Özbekistan’dan, Tacikistan’dan gelen çok fazla insan vardı. Ben bu ülkelere paralel ayrı çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle mobilya konusunda Özbekistan önemli bir ülke. Mobilyada da trend değişimleri söz konusu. Tüm dünyada obezitenin artması sebebiyle ileriki dönemlerde mobilya tasarımlarının büyüyeceği konuşuluyor. Burada AİMSAD olarak bize düşen, bir bu pazarları doğru tespit etmek, iki bu eğilimleri yakından takip ederek sektörü ve üyelerimizi bilgilendirmek” dedi.

“HEDEF PAZARLARIMIZDAN DAHA FAZLA PAY ALMAMIZ GEREKİYOR”

Fuarda Türk makinelerine büyük bir rağbet olduğunun altını çizen AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Bildiğiniz üzere komünizmden sonra Rusya’da üretim kalmadı. Hatta ağaç işleme makine sektöründe Rusya en çok ithalat yapan üçüncü ülke konumunda. İlk sırada Amerika, ikinci sırada Almanya ve üçüncü sırada Rusya geliyor. Elimizde bulunan verilere göre; Rusya 2020 yılı sonunda toplam 323 milyon dolarlık ağaç işleme makine ithalatı yapmış. Bizim Rusya’ya ihracatımız ise 10 milyon dolar seviyelerinde. Bizim amacımız bu pastadan alacağımız dilimi büyütmeye çalışmak. Biz ihracatçı bir sektörüz ancak rakamlarımız hala çok düşük. Dış ticaret fazlası veriyoruz doğru ama ben tekrar söylüyorum rakamlarımız çok düşük. Çünkü İtalya’nın bir milyar dolar civarı ihracat yaptığını düşünürseniz onda biri durumundayız daha. Bizim bu rakamları çok daha fazla artırmamız lazım. O yüzden birinci argümanımız hep yurt dışı fuarlar oluyor. Bu nedenle 2022 yılında AİMSAD olarak minimum sekiz yurt dışı fuarına katılmayı ve böylece ihracat rakamlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Amerika, Almanya ve Rusya bizim en büyük hedef pazarlarımız. Bu pazarladan çok daha fazla pay almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.