Eğitim kurumları ile sektör arasında sürekli bir iletişim ve etkileşimin gerekli olduğuna dikkat çeken Dr. Serkan Necipoğlu, Ağaç İşleme Makineleri Paneli ile üniversite ve yüksekokullarla işbirliği yaparak sektördeki bu ihtiyacı gidermek için önemli bir adım atacaklarını açıkladı.
Mobilya Üretimi Sosyal AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitesi Başkanı Dr. Serkan Necipoğlu, 11-12 Nisan tarihlerinde İZWOOD Fuarı’nda yapılacak Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli ile sektörü eğitim çatısı altında buluşturacaklarını söyleyerek, “Sektörün en büyük sorunlarının başında, sektörde çalışmak üzere eğitim kurumlarımızda yetiştirilen personelin mezuniyet sonrası sektöre kazandırılamaması geliyor. Komite olarak yapacağımız etkinliklerle sektör ile eğitim kurumlarımız arasındaki köprüleri güçlendireceğiz” diye konuştu. Eğitim kurumları ile sektör arasında sürekli bir iletişim ve etkileşimin gerekli olduğuna dikkat çeken Necipoğlu, sektörde bu ihtiyacı gidermek için üniversite ve yüksekokullarla işbirliği yaparak bu paneli organize ettiklerini açıkladı.
Necipoğlu, panelin içeriği ve komite çalışmaları hakkındaki sorularımıza şu yanıtları verdi:
Panelin düzenlemesindeki çıkış noktanız neydi, açıklar mısınız?
Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitesi’nin ilk etkinliğini ve projesini oluşturuyor. Bu projeyi hayata geçirerek eğitimle ilgili sektöre hizmette bulunmayı ve sektörde iş yaptığımız şirket ve kurumlara destek olmayı amaçlıyoruz. Bunu da üniversite ve yüksekokullarla birlikte işbirliği yaparak hayata geçirmeye karar verdik. Eğitim kurumları sektörle ilgili bazı akademik çalışmalar yapsalar da bunu sanayiciyle paylaşacak ortamları pek bulamıyorlar. Öte yandan sektöre eğitim veren bu kurumlar sanayideki son gelişmeleri, sektörün başı çeken ihtiyaçlarının neler olduğu gibi konuları tam olarak takip edemeyebiliyor. Bu açıkları gidermek için eğitim kurumları ile sektör arasında sürekli bir iletişim ve etkileşim olmak zorunda. Biz AİMSAD ve komitemiz olarak sektördeki bu ihtiyacı gidermek için eğitim noktasında katkı sağlamayı amaçladık. Bunun için de öğretim görevlileri odaklı bir proje üretmeyi tercih ettik.
Neden öğrenciler yerine öğretmenlerle bir araya gelmek istediniz?
Çünkü bu şekilde daha çok öğrenciye ulaşmış olacağız. Biz sektördeki gelişmeleri öğretimcilere anlatacağız, onlar da gidip yüzlerce binlerce öğrenciye anlatacak. Panel için ülkenin dört bir tarafındaki üniversitenin orman fakülteleri, ağaç işleme, mobilyayla ilişkili bölümlerinden ve meslek yüksek okullarından 100’e yakın öğretim görevlisi davet ettik. Panele yüksek bir katılım bekliyoruz. Öğretmenlerin panelde konuşulan konuları ve bilgileri öğrencilere aktarması için bazı çalışmalarımız da var. Öğretmenler için panelde çekim yapacağız. Tüm panel ve oturumlar kayıt altına alınacak. Bu sunumların elektronik versiyonlarını ve video kayıtlarını öğretmenlere vereceğiz. Kendi sınıflarında bu paneli öğrencilerine izletecek ve edindiği bilgileri daha detaylı aktarabilecek. Böylece içten ve geniş çaplı bir yayılım olacak.
Komitenin somutlaşan başka bir projesi var mı?
Gelecek dönemde bu panel benzeri organizasyonları öğrencilerle de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerle bir araya gelmek istiyoruz. Ama tam olarak nasıl bir platform ve ortamda olunacağını netleştirmedik, çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca sektördeki çalışanlarımıza da eğitimler vermek istiyoruz. AİMSAD’a üye firmaların çalışanlarına ve teknik personeline de eğitim vereceğiz. Bunun için de eğitim veren özel firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Teknik personelin otomasyon, hidrolik, pnömatik gibi makine imalatına yönelik eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı düşünüyoruz. Öte yandan komitemizin bünyesinde eğitimin yanı sıra satış sonrası hizmetlere yönelik de çalışmalar var. Satış sonrasını iyileştirmek adına da faaliyetlerde bulunacağız.
Peki nedir bu çalışmalar, satış sonrasını iyileştirmek amacıyla neler yapmayı planlıyorsunuz?
Amacımız satış sonrasındaki hizmetlerin kalitesini artırmak. Bunun için de bir etiketleme sistemi getireceğiz sektöre. Derneğin firmaya vereceği bu etiket, o firmadan güvenilir ve sağlıklı satış sonrası hizmet alınabileceğinin işareti olacak. Bu sistem güven ve kaliteyi artıracak. Bazı denetim ve gözetimler yaparak bir firmanın satış sonrası hizmet vermeye yetkin olup olmadığını ölçeceğiz. Bunun da zaman içinde kontrolünü yaparak sürekli olarak bu hizmeti sağlayıp sağlamadığını ölçümlememiz mümkün olacak. Bir şekilde takip sistemi kuracağız. Takibini yaptığımız etiket sahibi firma, bu etiketi gururla taşıdığını müşterilerine beyan edebilecek. Bu etiket, o firmanın bizim yaptığımız denetimlerden başarıyla geçtiği, piyasadan olumlu dönüşler aldığı ya da olumsuz bir dönüş almadığı anlamına gelecek. Böyle bir uygulama ağaç işleme makineleri sektöründe henüz yok. Böylece sektörde daha güvenilir bir alışveriş ortamı yaratacağız.
Yapacağınız organizasyonlar ile sektördeki eğitim eksikliğini hangi açılardan gidereceksiniz?
Eğitim ilköğretimden başlıyor. Maalesef Türkiye’de bu anlamda temelden gelen bir eğitim eksikliği var. Biz dernek olarak ancak sektöre girenlere temas edebiliriz. Sektöre girmeye aday olan öğrencilere de işte bu panel gibi etkinlikleri yaparak bilgi ulaştırmaya çalışacağız. Okulların fakültelerindeki öğrencilere vereceğimiz eğitimlerle, sektörün cazibesini artırmayı amaçlıyoruz. Öğrenciyi bilgilendirmenin yanı sıra mezun olduktan sonra onun başka iş alanlarına yönelmeyip sektörde kalmasını da sağlamaya çalışıyoruz. Eğitilen insanların doğru yerde ve sektörde kullanılması ve değerlendirilmesini sağlamış olacağız. Sonuçta gençleri çeşitli alanlarda yetiştirmek için milli servetimizi harcıyoruz. Eğitim bir tohumdur. Bu tohumu ekin ve sabırla bekleyin. Göreceksiniz ki bugün düzeltmek için uğraştığınız pek çok şey kendiliğinden düzelecek
Panelde neler konuşulacak?
Paneli, İZWOOD Fuarı sırasında, fuarizmir alanında yapacağız. 8 tane oturum planladık. Bunları bir gün içinde tamamlayacağız. Her konuşmacıya 25 dakikalık konuşma süresi vereceğiz. Sektörden konuyla ilgili yetkililer konuşmacı olacak. Paneldeki sunumlarda konuyla ilgili güncel gelişmeler, bilinmesi gereken püf noktalar gibi öğretim görevlilerinin o konuyla ve sektörle ilgili bilmesi gereken pek çok bilgiye yer verilecek. Eğitim sırasında eğitimcilerin öğrencilere aktardıklarının yanı sıra sektördeki pratik bilgiler de bulunuyor. Bilgi alışverişinin yoğun olacağı bir panel düzenleyeceğiz. Sektörün eğitim ve sanayici ayağının bir araya geldiği katılımı en yüksek organizasyonlarından biri olacak.