Bu yıl 31 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında 14’üncüsü düzenlenen İran WOODEX Fuarı’na AİMSAD, Reed TÜYAP ile birlikte ortak stantla ile katılım sağladı.
Dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçinin geldiği fuara, Merkür Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen milli katılım organizasyonu kapsamında 30’a yakın Türk firması iştirak etti.
İran’ın mobilya yan sanayileri konusunda en önemli ve tek fuarı olma özelliği taşıyan WOODEX Fuarı, bu yıl 14. kez 31 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında İran Tahran Fuar Alanı’nda gerçekleştirildi. Ambargonun kalkması ile cazibe merkezi olan İran’da bütün orman ürünleri sektörünün görücüye çıktığı fuara AİMSAD, REED TÜYAP ile birlikte ortak stand ile katılım sağladı. Almanya, Avusturya, İtalya, Güney Kore, Malezya, Tayland, Çin gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden katılımın gerçekleştiği fuara, Merkür Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen milli katılım organizasyonu kapsamında 30’a yakın Türk firması iştirak etti.
İranlı mobilya üreticilerinin makine, aksesuar gibi alanlarda alım ve bağlantı yaptıkları bir platform olan WOODEX Fuarı, ülke sanayisinin yeni yeni gelişmeye başlaması ve bu alanda önemli atılımların yapılması açısından mobilya yan sanayicileri için önemini daha da artırıyor. İran son dönemde önemli bir dönemeçten geçiyor. İran ve altı büyük Batılı ülke, 10 yıldan uzun süredir aralıklarla devam eden müzakereleri sonuçlandırarak, Tahran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların azal-tılması konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’ın 14 Temmuz 2015’te kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun davrandığı yönündeki raporuyla ABD, AB ve BM’nin bu ülkeye ambargoyu kaldırmasıyla İran bütün yatırımcıların gözdesi oldu. İran’a ait 100 milyar dolarlık bloke paranın kullanıma girmesi ile dünyanın en büyük şirketleri İran’da çalışmalarına hız verdi.
Ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi konuldu
Öte yandan, Türkiye ile İran ekonomileri birbirlerini büyük oranda tamamlayıcı niteliğe sahip bulunuyor. Türkiye, İran’ın hem ihracatta hem de ithalatta en büyük üçüncü ortağı haline gelirken; İran, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı üçüncü ve en çok ithalat yaptığı altıncı ülke durumunda. Bu dikkate değer gelişme ve geniş potansiyel, hem Türkiye’nin İran’dan sağlayabileceği enerji ihtiyacından hem de İran’ın büyük oranda Türkiye’den karşılayabileceği mamul mal ihtiyacından kaynaklanıyor.
Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler oldukça iyi seyrediyor. 2014 yılında iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin kurulması da ilişkilere yeni bir boyut kazandırdı. İran ile Türkiye arasında 2014 yılında 14 milyar dolar düzeyinde kaydedilen ticaret hacminin önümüzdeki yıla kadar 30 milyar dolara çıkarılması hedefi konuldu. Eğitim, sağlık ve çevre konularında da bir dizi anlaşma imzalandı.
Türk-İran ticaretinde yeni dönem başlıyor
Türkiye açısından İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve İngiltere ile Almanya’dan oluşan P5 + 1 ülkeleri arasında nihai anlaşmaya varılması gerek bölgede güvenliğin artırılmasına sağlayacağı katkılar gerekse ekonomik getirileri açısından önem taşıyor. Ekonomik bakımdan nihai anlaşmaya varılması ve yaptırımların kaldırılması kısa vadede Türkiye’ye ticari ve ekonomik anlamda büyük bir potansiyel sunuyor. Güvenlik perspektifinden bakıldığında ise anlaşma, nükleer yayılmanın önlenmesine ve Ortadoğu’da güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunuyor.
Varılan anlaşma Türkiye ile İran arasında birçok siyasi ve ekonomik fırsat içeriyor. Uluslararası yaptırımlar ve ambargolar nedeniyle Türkiye ile İran arasında bugüne kadar açığa çıkamayan ticaret potansiyelinin yeni dönem ile birlikte gündeme gelmesi söz konusu. İki ülke arasında demir çelikten, kimya, turizm, bankacılık, ulaştırma, otomotiv yan sanayine kadar birçok sektörde pazarın genişlemesi mümkün. Ayrıca İran’a yönelik ambargoların kalkmasının Türkiye’nin ve İran’ın sınır illerindeki ticarete de olumlu yansıması bekleniyor.
WOODEX Fuarındaki Ürün Grupları
– Ağaç İşleme Makineleri ve Aksesuarları
– Fırın, Kurutma Teknolojileri
– Filtre Üniteleri
– Zımpara Teknolojileri
– Kereste, Kaplama, MDF, Kontraplak, Paneller
– Mobilya Endüstrisi ve Aksesuarları
– Kenar Yapıştırma Bantları, Duvar Kağıtları
– Ahşap Yapıştırıcılar, Boya, Vernik, Cila, Tamamlayıcı Kimyasallar
– Kağıt Baskı ve Ambalaj Makineleri, Aksesuarları ve Yan Sanayisi
Mutfak Ekipmanları