AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’nin Youtube kanalında Murat Gürsoy’un sorularını cevapladı. Ağaç işleme makine sektörü ve AİMSAD çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kaçak;  “AİMSAD olarak önceliğimiz ihracat. Bu bağlamda da yurt dışı fuarlarını çok önemsiyoruz çünkü canlı ve anında işlerin bitirilebildiği, sözleşmelerin yapılabildiği alanlar” diye konuştu.

Karadeniz Ekonomi Gazetesi’nin Youtube kanalında Murat Gürsoy’un sorularını cevaplayan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, ağaç işleme makine sektörünün pandemi dönemindeki süreci ile ilgili bilgi verdi. Kaçak; “2020 yılı sonunda ihracatımız yüzde 11 büyüdü ve söz konusu dönemde 110 milyon dolar ile tüm zamanların en çok ihracatını gerçekleştirdik. Üretimimiz yaklaşık yüzde 17, yurt içi satışlarımız ise yüzde 13 arttı bu dönemde. İthalatta ise yüzde beşlik bir düşüş yaşandı. Neticeye baktığımızda zaten sektörümüz son 5 yıldır dış ticaret fazlası veriyordu, fazla vermeye de devam etti, 2020 sonunda da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 237 oldu” dedi.

2021 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin bilgi paylaşan Arif Onur Kaçak; “İhracatımız geçen yılın ilk dokuz ayına göre; yüzde 35 büyüme kaydetti. Yani sektörümüz atak durumda. Tabii ki bunda mobilya sektörünün etkisi büyük. Mobilya sektörü büyüdükçe biz de büyüyoruz. Bununla beraber konut ve inşaat sektörünün de büyük bir etkisi var. Geçen sene ilk dokuz ayda 30 milyon dolar olan ithalat, bu sene 58 milyon dolarlara kadar çıkmış. İhracatımız da 66 milyon dolardan 90 milyon dolara gelmiş. Rakamlar neticesinde 2021 sonunda ihracatta yeni bir rekor kırmayı bekliyoruz. İthalatın artmasıyla ihracatın ithalatı karşılama oranında biraz düşüş olsa da sektör dış ticaret fazlası vermeye devam ediyor. Toplamda hala 30 milyon dolar kadar dış ticaret fazlamız var. 2021 yılının ilk dokuz ayında ihracat yaptığımız ilk beş ülke Irak, Rusya, Bulgaristan, Birleşik Krallık ve Cezayir olarak karşımıza çıkıyor. Ama ilginç olan şu ki; İtalya gibi Amerika gibi ülkeler de bizim en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasına girmiş durumda. Bu ülkelere ihracat yapmaya başlamak sektörümüz açısından çok önemli. Öte yandan ithalata baktığımızda Çin, Avusturya, Almanya, İtalya ve Tayvan da en çok ithalat yapılan ilk 5 ülke konumunda” diye konuştu.

“İhracat rekoru kırmamızın önemli sebeplerinden biri de WoodTech Fuarı”

WoodTech Fuarı ile ilgili bilgi veren Kaçak şöyle konuştu; “Bizim sektörümüzün 2020 yılında böyle bir ihracat rekoru kırmasının önemli sebeplerinden biri de WoodTech Fuarı. Fuarımız ile birlikte sektörümüz büyüyor, ihracat artıyor. Fuara toplamda 52 bin kadar ziyaretçi geldi. Bunun 10 bini yabancı ve 42 bini ise yurt içi ziyaretçisi. Üyelerimize her fuarın akabinde yaptığımız bir anketimiz var. Uzun yıllardır ziyaretçinin kalitesinden bu denli memnun kalındığı görmemiştim.” 2022 yılında yurt dışında yapılacak fuarlara katılım sağlayacaklarını ifade eden Kaçak; “Gerçekleştirdiğimiz son yönetim kurulu toplantısında dernek olarak 2022 yılında Almanya, İtalya, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Endonezya, Çekya, Romanya, Fransa ve Amerika’da düzenlenecek fuarlara katılma kararı aldık. Bu fuarlarda hem sektörümüzü hem derneğimizi hem de üyelerimizi temsil edeceğiz” dedi. İhracat yönelik stratejiler hakkında bilgi paylaşan Arif Onur Kaçak; “AİMSAD olarak önceliğimiz ihracat. Bu bağlamda da yurt dışı fuarlarını çok önemsiyoruz çünkü canlı ve anında işlerin bitirilebildiği, sözleşmelerin yapılabildiği alanlar. Yeni yılda da çalışmalarımız kapsamında ihracata yönelik bir konsept hazırlığı içinde olacağız. Bunun dışında pandemi ile birlikte www.turkishwoodworkingmachinery.com adında bir portal açtık. Her üyemizin bir mağazası, mağazasının içinde ürünlerinin detaylarının yazdığı, resimleri, broşürleri, videolarının olduğu bir portal” diye konuştu.