İlk kez Polonya’da gördükleri benzer bir projeyi MOSDER, MAKSDER ve MDF Yonga Levha Sanayicileri Derneği ile bir araya gelerek, İZWOOD’ta hayata geçireceklerini söyleyen Mustafa Erol, “Mobilya Üretimi Sosyal Projesi ile tüm sektör taraflarının bir araya gelerek hem ortak proje yürütme algısını geliştirme hem de küçük de olsa sektör olarak yetim çocuklarımıza bir katkımız olsun istedik” dedi.

Mobilya Üretimi Sosyal Projesi’ne yönelik üretim için fuar alanında yaklaşık bin metrekarelik bir bölüm ayrılacağını dile getiren AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, bu bölümde makine parkuru, montaj ve depolama alanlarının oluşturulacağını ve fuar boyunca 2 farklı ölçüde 100 elbise dolabının üretileceğini söyledi. Üretilen dolapların İzmir Valiliğine bağlı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesindeki çocuk yuvalarına hibe edileceğini açıklayan Erol, “Diğer fuarlarımızda da farklı projeler yapmayı düşünüyoruz. Hedefimiz ise birbirine hizmet eden sektörlerin dernekleriyle de birçok alanda proje geliştirip, devamlılığı sağlamaktır. 14-18 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 30’uncu Ağaç İşleme Makinesi Fuarı’nda da böyle bir proje yapmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Erol, sorularımıza şu yanıtları verdi:

AİMSAD’ın fikir babalığını yaptığı, MOSDER, MAKSDER ve MDF Yonga Levha Sanayicileri Derneği ile birlikte ortak bir proje olarak hayata geçirilecek olan ‘Mobilya Üretimi Sosyal Projesi’ hakkında kısaca bilgi verir misiniz, bu fikir nasıl doğdu? Proje haline getirilmesi sürecini ve hedeflerinizi anlatır mısınız?

Bu projenin bir benzerini ilk olarak Polonya’da gördük. Daha sonra ülkemiz şartlarına uyarlayarak, İzmir Fuarı’nda hayata geçirilmesine yönelik TÜYAP ile ilk görüşmemizi gerçekleştirdik. TÜYAP’tan da alınan olumlu cevaba istinaden tüm sektörün nasıl bir araya geleceği konusunu geliştirip, daha sonra bir toplantıda projemizi MOSDER, MAKSDER ve MDF Yonga Levha Sanayicileri Derneği’ne sunduk. Diğer derneklerimizin de projemizi destekleme kararı alması akabinde her derneğin üzerine düşen görevleri tespit ettik. Bu bağlamda, AİMSAD olarak bizler üretimde kullanılacak olan makinelerin sağlanması; MOSDER’in ürün tasarlanması, imalat ve montaj sürecinin yönetilmesi; MDF Yonga Levha Sanayicileri Derneği’nin işlenecek panelleri temin etmesi; MAKSDER tarafından ise ortaya çıkan elbise dolaplarının aksesuarlarının karşılanması yönünde fikir birliğine vardık. TÜYAP tarafından da üretim hattı için bin metrekarelik bir alan, teknik destek ve tanıtım hususlarında destek alacağız. Bu projeyle, tüm sektör taraflarının bir araya gelerek hem ortak proje yürütme algısını geliştirme hem de küçük de olsa bizim de sektör olarak yetim çocuklarımıza bir katkımız olsun istedik.

Üretim için fuarda bir bölüm mü ayrılacak? Bu proje kapsamında fuar boyunca hangi kurumlara yaklaşık kaç adetlik elbise dolabı üretilip hibe edilecek?

Üretim için fuar alanında yaklaşık bin metrekarelik bir bölüm ayrılacak. Bu alanda makine parkuru, montaj ve depolama alanlarını oluşturarak, fuar boyunca 2 farklı ölçüde 100 elbise dolabını üretip, İzmir Valiliğine bağlı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına himayesindeki çocuk yuvalarına hibe edeceğiz.

Diğer sektör fuarlarında da bu projeye imza atacak mısınız? Gelenekselleşen bir sosyal proje olacak mı?

Diğer fuarlarımızda da farklı projeler yapmayı hedefliyoruz. Üyelerimizin desteğiyle üç sene gibi kısa bir zamanda çok iş başardık. Şimdiki hedefimiz ise birbirine hizmet eden sektörlerin dernekleriyle de birçok alanda proje geliştirip, devamlılığı sağlamaktır. Bunun yanı sıra, 14-18 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Ağaç İşleme Makinesi Fuarımızın 30’uncusu gerçekleştirilecek. Fuarımızın 30’uncu senesi olması sebebiyle bir proje yapmak istiyoruz.

Projenin dışında İZWOOD 2017 ile ilgili de fikirlerinizi almak isteriz. Fuarın çıkış noktasını, hayata geçirilme nedenlerini, hedeflerini kısaca aktarır mısınız?

Yıllar önce İzmir’de sektör olarak bir ay süren panayırlar yapardık. Daha sonra fuarcılık anlayışı ihtisaslaşmaya yönelince tüm gücümüzü İstanbul Fuarı için harcamaya başladık. AİMSAD’ın kurulması sonrasında sektör bir araya geldi ve güç birlikteliği yaptı. Bu gücü de arkamıza alarak, Yönetim Kurulumuz ve Fuar Komitemiz ile aynı yıl içerisinde biri ilkbaharda Anadolu’da biri ise hali hazırda ekim ayında İstanbul’da gerçekleştirilen fuarla birlikte iki fuara destek vermek üzere bir karar aldık. Bunun akabinde, uzun yıllardır sektörümüze hizmet veren ve bizleri çok iyi tanıyan bir ekibe sahip olan TÜYAP ile görüşmeler gerçekleştirerek, nihayetinde fuar alanı makine sergilemeye uygun olan ve her yıl farklı şehirler olmak üzere Anadolu fuarlarının yapılması konusunda işbirliği yaptık. Bunun ilkinin İzmir olması konusundaki öneriyi neredeyse hiç düşünmeden kabul ettik. Çünkü uzun yıllardır makine fuarı yapmaya müsait bir fuar alanı yoktu İzmir’de. Yeni fuar alanı ile birlikte İzmir, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci fuar alanına kavuştu. Böylelikle, makinelerimizin sergilenmesi için teknik olarak da müsait bir fuar alanı ile İzmir ve civarındaki illerimizde faaliyet gösteren mobilyacılarımıza son teknoloji ürünlerimizi daha iyi koşullarda sunacağız.

Son olarak sektörün 2017 yılı sonu üretim, ihracat ve ithalat rakamlarına ilişkin tahmini hedefleri nelerdir? Yıl sonu sektörün büyüme oranı nedir?

Son yıllarda ihracatımız düşüşe geçmiş olsa da 2016 yılı sonunda yıl içerisinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak 70 milyon dolar olarak gerçekleşti. Buradan hareketle 2017 yılı sonunda ihracatımızın son 5 yıllık ortalamayı yakalayarak, 80 milyon dolar olacağını düşünüyorum. 2016 yılı sonunda açıklanan TÜİK’in ihracat ve ithalat verilerine göre ihracatımızın ithalatı oranı yüzde 95 oldu. Genel makine sektörünün ortalamasının yüzde 50 olduğunu düşünürsek, bizim için rekor bir durum sayılabilir. Üretimimiz ise 2016 yılı sonunda 175 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılsonunda üretimimizin 200 milyon doları rahatça yakalayacağını düşünüyorum.

İZWOOD’da farklı projeleriniz var mı?

İZWOOD Fuarı’nda sosyal sorumluluk projemiz dışında fuarın son iki gününde, Ahşap İşleme Teknolojisi ile Mobilya ve Yan Sanayi gelişim serüvenini bilimsel bir platformda paylaşmak, bu sayede de mesleki ve teknik eğitimi geleceğe güçlü bir şekilde taşımak için ortak bir bilinç oluşturmak amacı ile “AİMSAD Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli-İzmir 2017” isimli bir panel düzenlenecek. Bu panele, Türkiye gen- elindeki 48 üniversitenin Orman / Orman Endüstri Mühendisliği, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Fakülteleri ile Meslek Yüksek Okullarının Ağaç İşleri / Mobilya ve Dekorasyon Bölümü’nde görev yapan yaklaşık 100 akademisyenimiz davet edildi. Kendilerine otomasyon sistemleri, kesici takımlar, CAD/CAM yazılımları, Yüzey işlemi makineleri, mobilya aksesuarları ve nanoteknoloji konularında, sektör firmaları temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirilecek. Bu paneli gerçekleştirmemizdeki amacımız ise son teknoloji ürünleri üreten sektör temsilcilerinden, doğrudan bilgileri akademisyenlerimize aktarabilmek, dolayısıyla öğrenci arkadaşlarımızın da akademisyenlerimiz tarafından bilgilendirilmelerini sağlamak olacak.