AİMSAD, 19-22 Eylül 2022 tarihleri arasında Cezayir’de organize edilen Algeria Woodtech Fuarı’nda stant açarak Türk ağaç işleme makine sanayisinin tanıtımını gerçekleştirdi. AİMSAD üyesi firmaların da yer aldığı fuarda katılımcılar, Türk makinelerine yoğun ilgi gösterdi.

Türk ağaç işleme makine sektörünün tanıtımına büyük önem veren AİMSAD yurt dışında organize edilen fuarlara ara vermeden katılım sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda 19-22 Eylül 2022 tarihlerinde Cezayir’de organize edilen Algeria Woodtech Fuarı’na yedi üye firması ile katılım sağlayan AİMSAD, açtığı stantta ziyaretçilere sektör ile ilgili bilgi verdi

Oldukça başarılı bir fuar geçirdiklerini ifade eden AİMSAD Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sıla Acar; “Cezayir bizim sektörümüz için hedef ülkeler arasında yer alıyor. Günümüzde her ne kadar çalışılması zor bir ülke olsa da ileriki dönemlerde var olan bürokratik sorunların çözülmesiyle pazardaki varlığımızın artacağını düşünüyoruz. Fuara katılım sağladığımız yedi üye firmamızla yapığımız görüşmelerde, fuardan memnun kaldıklarını öğrendik. Bu bizim için oldukça önemli. Önümüzdeki dönemde de yurt dışında organize edilen fuarlarda yerimizi almaya hem sektörümüzü hem e üyelerimizi en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“CEZAYİR PAZARINDA ALANIMIZDA PAZAR LİDERİ OLMAYI PLANLIYORUZ”

Baromak Genel Müdürü Onur Özbek

Bu yıl ikincisi düzenlenen Cezayir Woodtech Fuarına Baromak Makine olarak ilk kez katılım sağladık. 2019 yılında gerçekleşen ilk fuara katılan firmalarla görüştüğümüzde fuardan çok memnun kaldıklarını ve yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını belirtmişlerdi. Bu sebeple bu seneki fuarda biz de Baromak olarak 1300 BS-S PRO Fırça Zımpara Makinemizle yer alma kararı aldık. Fuar süresi boyunca birçok firmayla görüştüğümüz için Cezayir ağaç işleme sektörü ve makine tercihleri konularında pazarı analiz etme fırsatı yakaladık. Gördük ki Cezayir pazarındaki mobilya firmaları ağırlıklı olarak MDFlam ve MDF high gloss gibi zımpara, astar ve boyama gerektirmeyen hazır malzemeler kullanıyorlar. Aslına bakarsanız bizim üretimini yapıyor olduğumuz fırça zımpara makinelerinin satışı açısından bu handikap gibi duruyor gözükse de biz bu durumu firmamız açısından fırsata çevirip oldukça olumlu değerlendirdik. Cezayir’de ham MDF üzerine CNC işlemeli modeller pazara yeni yeni girmeye başlıyor, girdikçe de insanların beğenisini topluyor ve nihai kullanıcılar tarafından talep edilmeye başlanıyor. İşçiliğin ve el becerisinin yüksek olduğu bu boyalı ürün grubunda da mobilya firmaları bizim makinelerimizin arayışı içerisine giriyorlar. İşte tam da böyle bir zamanda Cezayir pazarına makinemizi tanıtma fırsatı bulduğumuz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Fuar süresi boyunca birçok firmaya makinemizi tanıttık, canlı uygulamalar yaptık ve herkesin beğenisini kazandık. İnsanlar bu tarz işler yapıp işçiliği minimuma indiren makinelerin ayaklarına kadar gelmesinden dolayı çok mutlu oldular. Doğru bir zamanda doğru bir pazara girdiğimizi düşünüyoruz, bu fuar sayesinde ve bundan sonraki fuarlara da katılmaya devam ederek kısa bir süre içerisinde Cezayir pazarında alanımızda pazar lideri olmayı planlıyoruz.

“BU BÖLGEDE DÜZENLENECEK FUARLARA KATILMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Maymak Makine Genel Müdürü Selman Türkdönmez

Maymak Makine olarak Cezayir Woodtech Fuar’ında yer almaktan gayet memnunuz. Maymak Makine olarak bu fuara ilk kez katılım sağlayarak makinelerimizin tanıtımını gerçekleştirdik. Bu fuara üç makine getirdik. Tek holden oluşan ve ağırlıklı olarak Türk firmalarının yer aldığı bir fuar. Ziyaretçiler makinelerimizle ciddi anlamda ilgilendiler. Ancak ülkenin genelinde bir alım gücü sorunu var, alım güçleri oldukça düşük. Ama fuar sonrası satışa dönecek görüşmelerimiz de oldu. Özellikle fuarın ilk gününün bizim için oldukça yoğun geçtiğini söyleyebilirim. Katılımcı profilini ağırlıklı olarak bu coğrafyanın insanı oluşturuyordu, farklı ülkelerden çok fazla ziyaretçi geldiğini söyleyemem. Önümüzdeki yıllarda da bu bölgelerde düzenlenecek olan fuarlara katılmaya devam edeceğiz. Maymak Makine olarak, Cezayir’i hedef pazarlarımızın arasına eklemeyi planlıyoruz.

“SON SEKİZ SENEDİR CEZAYİR BİZİM İÇİN BİR HEDEF PAZAR OLDU”

Turanlar İhracat Müdürü Sercan Sonlu

Fuar gayet efektifti, beklentimizden çok daha güzel geçti. Cezayir zaten son üç yıldır pandemi nedeniyle kapandığı için pandemi bitiminde bütün o boşluğu doldurmak adına arayışta olduğu belli. Özellikle mobilya sektörü anlamında gelişmekte olan bir ülke olduğu için ciddi bir açık var. Bu nedenle Cezayir Woodtech Fuarı çok keyifli geçti açıkçası. Katılımcılar ilgili, neye ihtiyacını bilen kişilerden oluşuyordu. Biz zaten fuara gelmeden önce yaklaşık 2 bin kontağımıza bildirimde bulunduk. İlk iki gün içinde 60’tan fazla kontağımız ziyaretimize geldi. Bunların bir kısmıyla anlaşma da yapıldı. Son sekiz senedir Cezayir bizim için bir hedef pazar oldu. Bu sekiz sene içinde Cezayir’de katıldığımız bu üçüncü fuarımız araya pandemi girince bazı aksaklıklar yaşandı elbette. Ancak bundan sonra devamlılığı sağlayacağız. Bununla beraber Cezayir’de üst düzey üretim firmalarında makinelerimiz kullanılmakta. Ülkenin önde gelen firmalarında 15-16 adet makinemiz bulunuyor. Turanlar olarak Cezayir bizim uzak olduğumuz, ticaret kültürünü bilmediğimiz bir ülke değil.

“BU BÖLGEYE ŞİMDİDEN YATIRIM YAPMAKTA YARAR VAR”

Ünalsan Şirket Ortağı Halit Sezgin

Cezayir Woodtech Fuarı’nda olmaktan dolayı mutluyuz ancak dönüş nasıl olur, ziyaretler satışa dönüşür mü bunu bize zaman gösterecek. İhracatla ilgili nakit transferleri kolaylaşırsa bu ülkeyle olan ticaretimiz çok daha iyi olabilir. Bir de devletin resmi döviz bozma kuru ile, piyasadaki döviz bozma kuru arasında ciddi bir makas var. Eğer biz bu fuara bir konteyner mal getirseydik, bu makinelerin hepsini satıp dönebilirdik. Söz konusu bu sorunların çözümü ile ilgili bir şeyler yapılabilirse hem kendi adımıza hem de katılımcıların adına artı olabilir. Çünkü insanlar ihracat yapmaktan korkuyorlar bu bölgeye. Cezayir bizim yeni yeni öğrendiğimiz bir pazar ama Cezayir’in biraz daha bizim alanımızla, toz emmeyle ilgili bilgisinin artması gerekiyor. Teknolojik makineleri kullanmıyorlar. Panel ebatlama, bantlama, CNC gibi ürün gruplarının kullanımı ülke genelinde artarsa, o zaman toz emmeye olan ihtiyaçta artacak. O nedenle biraz daha zamanı var ama şimdiden yatırım yapmakta da yarar var. Ziyaretçi kitlesinin yüzde 50’lilik kısmı ürün ve makineleri bilen kişilerden oluşuyor ancak makineleri bilmeyen, ne işe yaradığını soran yüzde 50’lilik de bir kısım söz konusu. Dediğim gibi fuarın başarısını, sonrasında hayata geçireceğimiz satışlar üzerinden değerlendirebiliriz ancak burada bir bayilik ya da işleri takip edecek, güvenilir bir aracı kuruma ihtiyaç olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda da bu bölgedeki fuarlara katılmayı düşünüyoruz. Cezayir’de fabrikadan ziyade imalathane ağırlıkta. Talep var, para var ama parayı nasıl yönlendireceklerini bilmiyorlar. Onun için bir şeylerin dönüşmesi gerekiyor, bu sorunları birlikte aşmakta fayda var.

“GEREK ÖDEME ŞARTLARI, GEREK VERGİ ORANLARI TİCARETİ BİRAZ ZORLAŞTIRIYOR”

Unimak Bölge Satış Müdürü Salih Taşçı

Umduğumuzdan çok daha fazla ziyaretçinin geldiği bir fuar oldu. Biz daha önce başta Cezayir’deki müşterilerimiz olmak üzere, bu bölgedeki müşterilerimize fuarı anlatıp davet ettiğimizde, çoğu bu fuarı duymamıştı. Bu nedenle ilk başlarda biraz daha temkinliydik, ziyaretçi sayısının çok olacağını düşünmemiştik. Ama gayet memnunuz gelen ziyaretçilerden. Fuar boyunca standımıza gelen ziyaretçilerin yüzde 40-50’si gerçek makine alıcıları oldu. Tabi bu süreç içinde netlik kazanacak. Fuarda alıcı gibi görünen kişilerin, fuar sonrasında oranı bir miktar düşüyor. Ancak makine alıp bu işi yapmak isteyen kişi sayısı oldukça yüksek. Bu ülke üretime artık başlamak istiyor fakat ülkede uygulanan yasalardan dolayı zorluk çekiyorlar. Gerek ödeme şartları gerek vergi oranları ticareti biraz zorlaştırıyor. Biz Unimak olarak bir dilimleme bir de kaplama makinesi ile katıldık. Cezayir ve çevresindeki ülkeler bizim firmamız için hedef Pazar konumunda. Biz şu anda dünyadaki hemen hemen ülkeye makine satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Son dönemlerde üretim Afrika ve Kuzey Afrika’ya yönelmiş durumda dolayısıyla bu bölgenin önemi her geçen biraz daha artıyor. Önümüzdeki yıllarda da firmamıza ve ürün gruplarımıza uygun fuarlara katılmaya devam etmeyi düşünüyoruz. Evet, bu fuar iyi bir fuar ama diğer katıldığımız fuarlara göre oldukça küçük bir fuar sadece bir hol var. Makinemizi çalıştırmak için kompresör aldık, bu bizim çok alışık olmadığımız bir durum.

“CEZAYİR BİZE, ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZE İNANIYOR”

Özbaşkent Dış Ticaret Müdür Fatih Karslı

Cezayir pazarının gerçek yapısını düşündüğümüz zaman çok yoğun bir kitle olmasa da, daha çok ilgi duyanların ziyaret ettiği bir fuar oldu. Kalıcı olmanın gerektiği, süreklilik isteyen bir fuar. İnsanlarla sürekli sıcak temaslar gerektiren bir fuar. Teknolojiden uzak bir ülke olduğu için ürünlerin iyi anlatılması, iyi tanıtılması gerekiyor. Tek yönlü ürünlerin burada başarılı olma şansı yok, tamamlayıcı ürünlerle beraber fuara gelinmesi, ziyaretçilerin zihninde daha belirgin kapılar açacaktır. Umarım ilerleyen senelerde çok daha iyi bir fuar olacaktır. Ziyaretçilerin büyük bir bölümünü bu coğrafyanın insanı oluşturuyor. Buradaki insanlar Türk makinelerine gerçekten güveniyorlar. Daha önceki yapmış olduğumuz görüşmelerde de Avrupa ürünlerinin çok pahalı olduğundan, Çin ürünlerinin de ömürlerinin kısa olduğundan söz etmişlerdi. Ancak buna karşılık, Türk ürünlerinin dayanıklı ve çok iyi olduğunu düşünüyorlar. Bize, ürün ve hizmetlerimize inanıyorlar. Makinelerimize karşı yoğun bir ilgi var. İnsanımızı ve ürünlerimizi seviyorlar. En büyük engel ülkelerindeki bürokratik engel. Bizim kendimizi daha iyi tanıtabilmemiz için, daha kalabalık, daha kitlesel olarak buraya gelmemiz gerekiyor. Çünkü buradaki fuarda bizim sektörümüzün kapasitesinin en fazla yüzde 10’u temsil ediliyor. Cezayir bizim sektörümüz için çok ciddi bir pazar ve buraya geldikçe pazarın kendi içindeki dinamikler değişeceği için alternatif ürün talepleri de artacaktır.

“CEZAYİR BİZİM SEKTÖRÜMÜZ İÇİN KRİTİK BİR ÜLKE HALİNE GELECEK”

Mızrak Ege Bölge Müdürü Onur Okur

Cezayir Woodtech Fuarı bizim firmamız için oldukça yoğun ve başarılı geçti. Fuarın açıldığı günden itibaren standımızda gerçekten makineden anlayan, ne aradığını bilen kişilerle bir araya geldik. Ziyaretçi profilinin büyük bir oranını Cezayirli kişiler oluşturuyordu, çok fazla farklı ülke insanları ile bir araya gelmedik. Cezayir ticaret yapılması kolay bir ülke değil ancak bizim sektörümüz için değerlendirilmesi gereken, emek harcanması gereken bir ülke. Teknolojik gelişmelerin çok başındılar, bazı ürün gruplarını ve onlara sağladığı avantajları yeni yeni keşfediyorlar, bu nedenle de önemli bir hedef pazar olduğunu düşünüyorum. Fuar sonrasında, önemli satış oranlarına ulaşacağımıza inanıyoruz. Ülkede uygulanan ağır vergiler, döviz kurlarındaki bilinmezlik burada ticaret yapmayı bir hayli zorlaştırıyor, bu sorunların kısa süre içinde sonuca bağlanması hem bizler için hem de buradaki alıcılar için büyük avantajlar sağlayacaktır. Önümüzdeki yıllarda, Cezayir bizim sektörümüz için kritik bir ülke haline gelecek, bu nedenle burada organize edilen fuarlara daha yoğun katılım sağlanması gerekiyor.