BDDK’nın, şubesiz faaliyet gösterecek dijital bankalara yönelik yeni düzenlemesine yönelik Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yeni yılla birlikte yürürlüğe girdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun dijital bankacılık ile ilgili yeni yönetmeliği 1 Ocak 2022 tarihi ile yürürlüğe girdi.  Bankacılık sektöründe finansal inovasyonu teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak üzere hayata geçirilen yönetmeliğe göre; dijital bankaların müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ’lerden oluşacak.

Dijital bankalar ana merkez ile ana merkezin bağlı hizmet birimleri dışında teşkilatlanmaya gidemeyecek ve fiziksel şube açamayacak. Müşteri şikayetlerini ele almak amacıyla birimler oluşturulabilecek ancak bu birimler de şube olarak hizmet veremeyecekler. Dijital bankaların, finansal tüketici niteliğindeki belirli bir müşterisine kullandırabileceği teminatsız nakdi kredilerin toplamı ilgili müşterinin aylık ortalama net gelirinin dört katını ve müşterinin aylık ortalama net gelirinin tespit edilememesi halinde bu tür müşteriler için kullandırılabilecek teminatsız nakdi kredilerin toplamı 10 TL’yi aşamayacak.

Yönetmeliğe göre; dijital bankaların, müşteri şikayetlerini ele almak üzere en az bir fiziksel ofis kurması zorunlu tutuldu. Yeni sistemde dijital bankalar dilerlerse kendi kuracakları ATM ağları ya da diğer mevcut ATM ağları üzerinden müşterilerine hizmet sunabilecek. Dijital bankalar, ihraç edecekleri ödeme araçlarını kabul etmek üzere kendileriyle anlaşma yapan işyerleri vasıtasıyla, müşterilerine nakit çekim ya da hesaba para yatırma hizmeti verebilecek.

Söz konusu bankaların faaliyet izni alabilmesi için asgari bir milyar TL ödenmiş sermayeye sahip olması gerekecek. Bu tutar, Kurul tarafından artırılabilecek. Gerekli asgari ödenmiş sermaye tutarını 2 milyar 500 milyon TL’ye çıkaran dijital bankaların yapacakları başvuru üzerine Kurul, yeni durumda risklerini yönetebileceğine kanaat getirdiği dijital bankalar için faaliyet kısıtlamalarının tamamen ya da uygun göreceği bir geçiş planı çerçevesinde kademeli olarak kaldırabilecek. Başvurunun Kurulca uygun görülerek faaliyet kısıtlarının tamamen kaldırılması sonrası dijital bankalar, diğer kredi kuruluşlarının yapabileceği tüm bankacılık faaliyetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirebilecek.