Türkiye’de 40’ın üzerindeki ilden yüzlerce profesyonel ziyaretçi ile yurt dışından 100’den fazla iş adamının bağlantı için geldiği Çukurova Ahşap İşleme Makineleri ve Mobilya Yan Sanayi fuarına, 16’sı AİMSAD üyesi olmak üzere toplam 71 firma katıldı.

TÜYAP Anadolu Fuarcılık Grubu tarafından organize edilen Çukurova Ahşap İşleme Makineleri ve Mobilya Yan Sanayi Fuarı,  10-13 Mart 2016 tarihleri arasında Adana’da, 16’sı AİMSAD üyesi olmak üzere 71 firmanın katılımı ile gerçekleştirildi.

TÜYAP’ın davetiyle Mısır, Rusya, Bulgaristan, Gürcistan, İran ve Makedonya’dan gelen iş adamlarının yanı sıra; Adana, Ankara, Mersin, Niğde, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Konya başta olmak üzere 40’a yakın ilden gelen iş adamları katılımcı firmalarla birçok iş bağlantısında bulundu.

TÜYAP Adana Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol ile Sanayi ve Ticaret Odaları ile Borsa Başkanları da katıldı. Vali Büyük, gerçekleştirdiği konuşmasında, ilk kez açılan ihtisas fuarının gelecek açısından ümit verici olduğunu söyledi. Büyük, “Ahşap işleme makinelerine, özellikle de mobilya yan sanayi olarak bakıldığı zaman fuar bölge için çok daha değerli hale geliyor. İlk defa olmasına rağmen yoğun katılım nedeniyle zaten gelecekle ilgili olumlu beklenti de başlamış oluyor” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, fuarın sektör ve Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Sözlü, yıllardır ihracatçısı olunan makine sanayisinde artık dünya standartlarında veya o kaliteye eşdeğer makineler imal edildiğini hatırlatarak, “İnşallah bunları dış pazarlara sattıkça, ülke ekonomisindeki cari açığı kapatmak, Türk ekonomisini büyütmek noktasında önemli işlere imza atmış olacağız” şeklinde konuştu.

“Sektörün büyüklüğü 500 milyon dolara ulaştı”

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Cihat Alagöz, bu yıla kitap fuarı ile iyi bir başlangıç yaptıklarını ve geçen seneden bu yana ziyaretçi sayısını 20 bin artırıp 281 bine çıkardıklarını bildirdi. Fuara, 40’ın üzerinde ilden yüzlerce profesyonel ziyaretçi ile yurt dışından 100’den fazla iş adamının bağlantı için geleceğini sözlerine ekledi.

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol da, ağaç işleme makineleri sektörünün 500 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu söyleyerek, sektörün Türkiye’de yaklaşık 1000-1200 firma ile 10 bin kişiye istihdam sağladığına dikkat çekti.

“El imalatı mobilyanın değerini bilemedik”

Fuara ilişkin görüşlerini paylaşan Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan ise, mobilya sektörünün Türkiye’nin ihracat şansı en yüksek sektörlerinden bir tanesi olduğunu bildirdi. Sürekli olarak yetkililere, devlet erkanına bunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Ercan, şunları kaydetti: “Türkiye’nin geçmişte en yüksek potansiyelli sektörü tekstil sektörü olarak bilinirken, bugün biz mobilya sektörünün de bir o kadar güçlü olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Mobilya sektöründe bugün devasa makineler ile devam ediyoruz. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin en önemli değeri olan el imalatı olan mobilya da bu arada yok oldu. El imalatı mobilyanın değerini dünya biliyor, biz bilemedik. İnsanlar inovasyon konusunda eğer dışarıya açık değil kapalı devre çalışıyorsa büyüme şansı sıfırdır.”

Yetkiler daha sonra katılımcı firma stantlarını ziyaret edip tanıtımını yaptıkları makineleri inceleyerek fuardan ayrıldı.