Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından geçen yıl 22 bin 867 işletmeye 164 milyon 465 bin 277 lira kaynak aktarıldığını belirterek, bu yıl ağustos ayı itibarıyla ise 27 bin 645 işletmeye toplam 202 milyon 449 bin 728 lira destek sağlandığını bildirdi.
Işık, Türkiye’de işletmelerin yüzde 99,85’ini, istihdamın yüzde 76’sını, ihracatın yüzde 59,2’sini, katma değerin yüzde 53,3’ünü ve toplam satışların yüzde 63’ünü oluşturan KOBİ’lerin ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi. KOBİ’lerin sadece Türkiye’de değil dünyada da ekonomilerin dinamoları olduğunun altını çizen Işık, bu sebeple bakanlık olarak KOBİ’lere çok önemli destekler sunduklarını anlattı.
Ekonomik ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasında küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin payını artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulan KOSGEB’in bu kapsamda KOBİ’lere sağladığı teşviklere dikkati çeken Işık, desteklerinin artarak devam ettiğini belirtti.
KOBİ’lere “markalaşma ve kurumsallaşma” çağrısı
KOSGEB tarafından geçen yıl 22 bin 867 işletmeye 164 milyon 465 bin 277 lira kaynak aktarıldığını hatırlatan Işık, bu yıl ağustos ayı itibarıyla ise 27 bin 645 işletmeye toplam 202 milyon 449 bin 728 lira destek sağlandığını bildirdi. Işık, ağustos ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine oranla destek alan işletme sayısının yüzde 21, söz konusu dönemde kullandırılan destek tutarının ise yüzde 23,10 arttığını kaydetti.
Işık, KOSGEB’in kuruluşunun 25. yılında yeni destek programları hazırladığına da değindi. KOBİ’lerin sağlıklı büyümesi, kurumsallaşması, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi ve markalaşmaları için bu yıl içinde “markalaşma ve kurumsallaşma” destek programı için 100 milyon liralık çağrıya çıkıldığını anımsatan Işık, “215 projeye toplam 45,4 milyon lira destek sağlandı. Kalan bütçenin faydalandırılması için de en kısa sürede yeniden çağrıya çıkılacak” dedi.
En hızlı büyüyen 100 şirketin 82’sinin KOSGEB veri tabanına kayıtlı olduğunu ve bunların 43’ünün KOSGEB destek programlarından yararlandığına dikkati çeken Işık, “KOBİ’ler Türkiye’nin geleceği, bu sebeple ülkenin değişmez gündemlerinden biri olmalı. Hükümet olarak KOBİ’lerin önünü açacak her çalışmaya destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. KOBİ’lerin üzerine düşen de bu destekleri sonuna kadar etkin şekilde kullanarak, ülke büyümesine katkı sağlamak” değerlendirmesinde bulundu.