Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Türk Ticaret Merkezi’nin açılışı ve Türkiye-İran iş forumu gerçekleştirildi.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) 2017 Yılı Çalışma Programı ile ajans’ın bölge planı öncelikleri doğrultusunda bölgenin yatırıma yönelik rekabet avantajlarının tanıtımı ve ihracat kapasitesinin artırılması yoluyla sektörel gelişmeye katkı sağlanması hedeflerini gerçekleştirmek üzere İran’da düzenlenen programa katılım sağladı. DİKA adına Genel Sekreter Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra ajansın yönetim kurulu üyeleri Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy ile Batman İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Metin Yalçın ve DİKA uzmanlarından oluşan heyet katıldı. DİKA faaliyet gösterdiği TRC3 bölgesi olan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak pazar payının arttırılması amacıyla iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkanlarının oluşturulması hedefliyor. Düzenlenen programa, ajans bölgesinde faaliyet gösteren şirketlerden inşaat malzemeleri, mobilya, ev tekstil ürünleri ve makine sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünler imal edip ihraç eden firmalar da katılım sağladı.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Türk Ticaret Merkezi’nde basına yaptığı açıklamada Ekonomi Bakanlığı koordinasyonuyla gerçekleşen program ve Türk Ticaret Merkezi’nin açılışıyla tarihi İpek Yolu güzergahında iki önemli sınır komşusu olan Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkiler ve dış ticaret hacmini geliştirmeye yönelik önemli bir adım atıldığını söyledi. Ülkemiz ve özellikle İran’a yakın olan bölgemizde faaliyet gösteren ve dış ticaret yapan firmalar için İran’ın önemli bir pazar olduğunu kaydeden Altındağ, Türk Ticaret Merkezi’nin bu yönde bağlantılar kurulmasına ve ticaretin gelişmesine ön ayak olacağını belirtti. İki yıl önce yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Antlaşması ile geçen yıl Türkiye’nin İran’a yaptığı ihracat önceki yıla göre yüzde 39 artarak 725 milyon dolardan bir milyar doların üzerine çıktığını belirten Altındağ, bu yılın ilk 5 ayında İran’a yapılan ihracatın TTA kapsamındaki ürünlerde yüzde 8 artarak 391 milyon dolara çıktığını söyledi. Altındağ, TTA kapsamında İran’dan yapılan ithalatın ise 2016’da yüzde 42 artarak 32 milyon dolara çıktığını dile getirdi.
DİKA’nın, yerel yönetimler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde karşılıklı iletişim kanalları geliştirmek, iş dünyasına yönelik bölgemizdeki ve İran’daki yatırım fırsatlarını tanıtmak, iki ülke arasındaki olası iş birlikleri ile ticareti arttırmak amacıyla yaptığı çalışmaların devam edeceği belirtildi.