Kovid-19 ile hayatımızda çok köklü değişimler yaşadığımız bir süreçteyiz. Bu değişimlerin başında evden çalışma modeli geliyor. Bu modeli daha verimli hale getirmek için çok sayıda teknolojik uygulama bulunuyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 küresel salgınıyla birlikte evden çalışma modeli hızlı bir şekilde hayata geçirildi. Deloitte Türkiye’nin Nisan 2020’de gerçekleştirdiği ankete göre, şu anda Türkiye’de şirketlerin yüzde 48,7’sinde tüm ekip evden çalışıyor. Zorunlu bir durum olmadıkça sahada çalışmaya devam eden şirketlerin oranı ise sadece yüzde 8,1. İstanbul evden çalışmanın en yaygın olduğu şehir olma özelliğini taşırken medya, reklam, hizmet, teknoloji ve e-ticaret, uzaktan çalışmanın yüzde 70’in üzerinde tercih edildiği sektörler.
Evden çalışırken öncelikle iyi bir internet alt yapısı, çalışabilmenin temel önceliği. İnternetiniz yeterli olsa bile, bazı evlerde her odada aynı şekilde verimli olamayabiliyor. Bunun için de geliştirilen teknolojiler mevcut ve şu anda popüler.
Gelelim evden çalışmayı kolaylaştıran uygulamalara…
Slack
İş amaçlı mesajlaşma programlarının en sık tercih edilenlerinden biri Slack. Tek bir platformda, farklı çalışma grupları için farklı kanallar açarak konu ve çalışmaları her bir ekiple ayrı ayrı yürütebilirsiniz. İyi bir arşiv sistemi var. Gerçek zamanlı otomasyona da imkân tanıyor. Örneğin belirli kanallara haber alarmları kurup son dakika gelişmelerini tüm ekibin öğrenmesini sağlayabilir veya Google Analytics verilerinizi, yine istediğiniz kişilerle otomatik olarak paylaşabilirsiniz.
Zoom ve Facebook Oda
Uzaktan çalışırken sesli ve görüntülü video konferans için tercih edebileceğiniz uygulamaların başında eskiden Skype geliyordu. Bugünse en çok tercih edilen uygulama Zoom. Zoom’a alternatif olarak Facebook da yakın zamanda 50 kişiye kadar aynı anda görüntülü görüşme yapılabilen Oda uygulamasını hayata geçirdi.
Super Productivity
Bu ürünün üretkenlik uygulamalarının sayısı ve çeşitliliği, mesajlaşma uygulamalarından fazla. Açık kaynaklı olduğu için daha güvenli bir ortam sunuyor. Pomodoro sayacıyla iş ve dinlenme zamanını dengelemenizi sağlarken sağlıklı çalışma alışkanlıkları oluşturmanıza da yardımcı oluyor. Planlayıcısı, takvimi ve yapılacaklar listesi gibi özellikleri güzel çalışıyor. Üstelik kurumsal zaman yönetim araçları ve Jira gibi proje yönetim uygulamalarıyla da entegre olabiliyor.
Trello
İçerik yönetimi için de kullanılabilecek dünyanın en yaygın proje yönetim uygulamalarından biri olan trello panolar ve kartlar oluşturarak, sürükle-bırak mantığıyla çalışıyorsunuz. İsterseniz yapılacaklar dâhil çeşitli listelerinizi yönetmek için kullanabilir, isterseniz ayrıntılı iş akışları kurgulayabilir ve davet edeceğiniz takım üyeleriyle birlikte çalışabilirsiniz. Trello da neredeyse tüm platformlar üstünde çok sayıda uygulama ile entegre çalışabiliyor.
Bulut
Evden çalışırken iş bilgisayarınızdaki dosyalara erişmeniz gerekebilir. Tüm dosyalarınızı bulutta depolayıp istediğiniz zaman, istediğiniz yerden erişebilirsiniz. Google Drive, Dropbox, OneDrive ve Box gibi her bütçeye göre çok sayıda bulut depolama ve dosya paylaşma hizmeti mevcut. Farklı türlerde belgeler oluşturup üzerinde ortaklaşa çalışmak için de Open Office’den Google Sheets’e yine birçok alternatif var.