Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi ile Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş., sanayi ve mühendislik alanında öncü niteliğinde olan bir iş birliğine imza atarak, Makina Hangar Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Sanayi ve mühendislik alanında fark yaratacak projelerin teşvik edilmesi amaçlanan Makina Hangar’da; yenilikçi, yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve rekabetçi sanayi projelerinin üretilmesi hedefleniyor.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi’nin öncülüğünde, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş.’nin de çözüm ortağı olduğu Makina Hangar Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Türkiye’de sanayi endüstrisini geleceğe taşıyacak Makina Hangar’da yenilikçi, katma değerli, sürdürülebilir ve rekabetçi projeler üretilmesi hedefleniyor. Kartal’da açılan Makina Hangar’ın proje çözüm ortağı olan Hannover Fairs Turkey, mühendislik ve teknoloji merkezinde faaliyet gösterecek start-up’lara ve inovatif projelere ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtım ve pazarlama fırsatları sunacak. Makina Hangar girişimi; sektörel firmaları, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve mühendisleri aynı çatı altında toplayarak Türkiye’deki sanayi sektörünü daha ileriye taşıyacak ve yeni fikirlerin geliştirileceği, fark yaratacak projelerin üretileceği bir platform olacak.

“Yapmamız gereken ilk şey hedefimizi belirlemek”

MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, hedefleri doğru çizilmiş bir yolda başarı sağlanabileceğini vurgulayarak; “Bir mühendis olarak yapmamız gereken ilk şey hedefimizi belirlemek. Eğer bir hedef bütünlüğünüz ya da doğru belirlenmiş bir hedefiniz ve bütün paydaşların aynı hedefe odaklandığı bir kuvvetler bütünlüğü yoksa, bütün bu çalışmaların etkileri sınırlı çalışmalar olarak kalıyor. Doğru anlatılan ve doğru yönetilen her şeye ciddi destekler verilebiliyor. Makina Hangar da buna en iyi örneklerden biri olmuş” diye konuştu.

“2023 yılında sektör olarak 28,2 milyar dolarlık bir ihracatımız oldu”

Makina Hangar’ın gerçekten de müthiş bir fikir ve hedefe odaklanma, verimlilik tablosu olduğuna dikkat çeken MAİB Denetim Kurulu Üyesi Sefa Targıt makine sektörünün ulaştığı noktaya değinerek şunları söyledi; “Türkiye’de makinecilik yüz yıllardır milletimizin hayali. Rakamlara bakacak olursak; 2023 yılında sektör olarak 28,2 milyar dolarlık bir ihracatımız oldu. Bu rakam sektörümüzün tırnakları ile kazıyarak geldiği bir nokta. Bu gerçeği yabana atamayız. Ancak sektör olarak ithalatımıza baktığımızda bu rakam 45 milyar dolar civarında. Sırf Çin’den geçen yıl yapılan ithalat 12 milyar dolar. Sektörümüzü zorlayan en önemli nokta bu.”

“Makina Hangar dinamik bir teknoloji üssü olacak”

Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Annika Klar, şirket olarak girişime sunacakları destekler hakkında açıklamada bulundu. Klar; “Hannover Fairs Turkey olarak Türkiye’de sanayi sektörünü daha ileriye taşıyacak; sektörel firmaları, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve elbette farklı disiplinlerden mühendisleri tek bir çatı altında toplayacak yeni nesil bir girişim olan Makina Hangar’ın çözüm ortağı olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Burada hem bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanacak hem de makine imalat sektörünün geleceğine yön verecek projeler hayata geçirilecek. Bu önemli projenin paydaşı olurken Hannover Fairs Turkey olarak Makina Hangar’da geliştirilecek yeni fikirleri, endüstri ile buluşturarak hayata geçirilmesine olanak sağlamayı hedefliyoruz. Endüstriyi bir araya getireceğimiz Makina Hangar’da, yıl boyu özel etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinlikler ile amacımız, endüstriye ve sektöre katkı sağlamak ve sektördeki yeniliklere ışık tutmak olacak. Makina Hangar’da ekosisteme katkı sağlayan lider markalar ile farklı sektörlere yönelik konferanslar, sempozyumlar, workshoplar ve lansmanlara ev sahipliği yapmayı planlıyoruz” dedi.

Makina Hangar: İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Merkezi

Makina Hangar’da; teknolojik gelişmeler odağında dijital dönüşüm sistemlerinin kullanım ve uygulama alanlarının inceleneceği Sanayide Dijital Dönüşüm Atölyesi, uzmanların gözetiminde geleceğin mühendislerine ilk deneyimlerini yaşatacak Çocuk Bilim ve Deney Atölyeleri, bilimsel ve teknik araştırmaları son teknoloji cihazlara sahip uygun bir ortamda yaparak mesleki bilginin güçlendirilebileceği laboratuvarlar ile üyelere, öğrencilere ve firmalara yeni fikir ve ürün geliştirme olanaklarının sağlanacağı Ar-Ge ve Tasarım Atölyesi bulunuyor. Makina Hangar’da ayrıca sektörel buluşmaların gerçekleştirileceği firmaların ve bireylerin kullanımına açık fuaye alanı, üniversite öğrenci takımlarının da kullanımına sunulacak. Yarışma ve geliştirmeler için altyapı ve alan ihtiyaçlarının karşılanacağı Makina Hangar’da, mühendis ve teknik elemanların teorik ve pratik bilgilerinin uygulamalı eğitimlerle destekleneceği eğitim alanları da yer alıyor. Makina Hangar projesi, ayrıca iklimlendirme endüstrisinin de gelişiminin görülebileceği eşsiz bir sektörel merkez olma özelliğini taşıyor. Bu alanda doğal baca sistemleri, ısı pompaları, güneş enerjisi santralleri, evaporatif soğutma sistemleri, yoğuşmalı kazanlar, sulu radyant ısıtıcılar görülebilir.  Daha az enerji tüketmenin bir parçası olarak gün ışığından faydalanabilmek adına akıllı lensler ve yansıtıcı tüpler kullanılıyor.