İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Haziran’da eşik değer olan 50,0’nin üzerinde kalarak, Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi. Endeks, mayıs ayında 52,8’e yükselerek Nisan 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2024 sonuçları açıklandı. Haziran ayında endeks, eşik değer olan 50,0’nin üzerinde kalarak Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez iyileştiğini gösterdi. Ancak, Mayıs ayında 52,8 olan endeks, Haziran’da 51,6’ya gerileyerek Mart ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Bu durum, ihracat iklimindeki güçlenmenin yavaşladığını işaret ediyor. Endeksin 50,0’nin üzerindeki değerleri ihracat ikliminde iyileşmeyi, altındaki değerler ise bozulmayı gösteriyor.

Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarında en güçlü ekonomik genişleme BAE’de kaydedildi

Haziran ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarında en güçlü ekonomik genişleme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kaydedildi. BAE’de üretim artışı, son bir buçuk yılın en düşük oranında olmasına rağmen güçlü bir şekilde devam etti. Türkiye’nin ihracatında yüzde 6’lık paya sahip olan en büyük ikinci pazar ABD’de ise ekonomik aktivite Nisan 2022’den bu yana en yüksek büyüme hızına ulaştı. Almanya, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olarak, mayıs ayında bir yıl sonra ilk kez ekonomik faaliyet artışı gösterdi, ancak Haziran’da bu artış hafif bir düşüşe dönüştü. Diğer Euro Bölgesi ülkeleri olan İtalya, İspanya ve Hollanda’da üretim artışı yavaşladı, Fransa’da ise daralma devam etti.

Rusya’da ekonomik aktivite düşüşe geçti

Euro Bölgesi dışındaki Avrupa ülkelerine bakıldığında, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite güçlü bir artış gösterdi, ancak büyüme oranı son bir yılın en düşük seviyesinde kaldı. Orta Avrupa’da ise haziran ayında zayıflık belirtileri devam etti; Polonya ve Çekya’da imalat sanayi üretimi azalmaya devam ederken, Romanya’da iki aylık büyümenin ardından ılımlı bir düşüş yaşandı. Rusya’da da ekonomik aktivite yeniden düşüşe geçti. Haziran ayında anket kapsamındaki tüm ülkeler arasında en hızlı üretim artışı Katar’da gerçekleşti. Katar’ı Suudi Arabistan ve Hindistan izledi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Haziran ayında büyümenin bir miktar yavaşlamasına rağmen Türk ihracatçılarının talep koşulları genel olarak olumlu yöndeki seyrini korudu. Özellikle ABD ve BAE pazarları genel görünümü destekledi. İyileşmenin Haziran’da gösterdiği yavaşlama, büyük ölçüde Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrek sonunda bir miktar hız kaybetmesinden kaynaklandı. Dolayısıyla bunun sadece geçici bir fren mi, yoksa daha uzun süreli bir yavaşlama döneminin başlangıcı mı olduğu sorusunun yanıt bulması açısından Temmuz ayının PMI verileri yakından takip edilecek.”