İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat Pazarları İklim Endeksi, haziran ayında artışını ikinci aya taşıyarak 50,4 seviyesine çıktı. Bununla birlikte endeksin mevcut düzeyi, Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki iyileşmenin sınırlı kaldığını gösterdi. Son verilerle ihracat pazarlarındaki genel talep koşullarında yaşanan güçlenme eğilimi iki buçuk yıla ulaştı.
Türkiye imalat sektörünün başlıca ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat Pazarları İklim Endeksi’nin Haziran 2026 sonuçları yayımlandı. Endekste 50,0 eşik değerinin üzerindeki rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, bu seviyenin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
Mayıs ayında 50,3 seviyesinde bulunan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat Pazarları İklim Endeksi, haziranda üst üste ikinci kez artarak 50,4’e çıktı. Buna karşın mevcut seviye, Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki koşullarda yaşanan iyileşmenin oldukça sınırlı kaldığını gösterdi. Böylece ihracat pazarlarındaki genel talep koşullarının güçlenme eğilimi iki buçuk yıla ulaştı.
En büyük beş pazarın üçünde üretim geriledi
İhracat pazarları ikliminde genel olarak iyileşme görülmesine rağmen, Türk imalat sanayi ürünleri açısından önemli bazı pazarlarda talebin zayıf seyrettiğine yönelik işaretler ortaya çıktı. En büyük beş ihracat pazarından Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’da üretim azaldı. Almanya ve Fransa’daki üretim düşüşü hız kaybederken, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite Nisan 2025’ten bu yana en yüksek oranda geriledi. Olumlu tarafta ise ABD ve İtalya gibi diğer önemli ihracat pazarlarında büyüme kaydedildi. Ancak her iki ülkedeki büyüme oranları da ılımlı seviyelerde kaldı. İspanya ve Hollanda’da üretim artışı daha güçlü gerçekleşirken, İspanya’daki ekonomik aktivite 2026 yılının başından bu yana en yüksek hızına ulaştı. AOrta ve Doğu Avrupa’da bazı ekonomilerde talep durağan bir görünüm sergiledi. Rusya, Romanya ve Polonya’da üretim daralırken, Çekya ve Kazakistan’da kaydedilen büyüme ayın olumlu gelişmeleri arasında yer aldı.
BAE’de petrol dışı aktivite artışı sürdü, en belirgin daralma Mısır’da görüldü
Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı ekonomik aktivite haziran ayında artmaya devam etti. Ancak söz konusu artış son beş yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Diğer Orta Doğu ekonomilerinde Suudi Arabistan, Katar ve Lübnan’da üretim artarken, Mısır ve Kuveyt’te daralma yaşandı. Anket kapsamında takip edilen ekonomiler arasında ekonomik faaliyetteki en belirgin gerileme Mısır’da kaydedildi.
“Bazı önemli ihracat pazarlarında üretimin haziranda azaldığı görüldü”
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat Pazarları İklim Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Jeopolitik belirsizliklerin devam etmesine bağlı olarak haziran ayında küresel talep koşulları zayıf seyrini korudu. Bu durum, Türk imalat sanayi ihracatçılarının yıl ortasında yeni sipariş alma imkanlarını sınırladı. Hatta bazı önemli ihracat pazarlarında üretimin haziranda azaldığı görüldü. İmalatçılar, yılın ikinci yarısında daha istikrarlı bir uluslararası ortamın oluşmasını ve bunun daha fazla ihracat fırsatı yaratmasını umut ediyor.”

