Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Üretim yapımızı değiştirerek, inovasyon, tasarım ve markalaşma ile daha fazla katma değer sağlayarak milli gelirimizi artırmalıyız. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi işte bu hedeflerin merkezinde yer alıyor” dedi.

Ekonomi Bakanlığı’nda ‘2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun 4. toplantısı yapıldı. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Büyüme için yapmamız gereken; üretim yapımızı değiştirerek, inovasyon, tasarım ve markalaşmayla daha fazla katma değer oluşturmak” dedi.

YAPISAL DÖNÜŞÜM

İhracat Stratejisi’nin taşıdığı vizyonla, küresel ekonomi nasıl bir dönemden geçerse geçsin ülkeyi dış ticaretle büyütmeyi hedeflediklerini vurgulayan Elitaş, geçen yıl ihracatın düşüşünde Euro/dolar paritesindeki gerileme, emtia fiyatlarındaki düşüşler ve jeopolitik gelişmelerin etkili olduğunu kaydetti.

Elitaş, “Bulunduğumuz bu coğrafyada istikrarsızlık olabiliyor. Bundan dış ticaretimiz etkileniyor. Böyle bir atmosferde, ihracatı artırmanın yolu üretim-ihracat ve yatırım zincirinde yapısal dönüşümü tamamlamaktır” dedi.

ETKİLİ DESTEKLER

Girişimciler, ihracatçılar ve yatırımcılara destek sağlamaya devam edeceklerini belirten Elitaş, TURQUALITY Programı kapsamında 182 firmanın 194 markasını desteklediklerini kaydetti. Elitaş, Türkiye’nin 2014 genel ihracatının kilogram başına tutarı 1.45 dolarken, programa dahil olan firmaların ihraç birim fiyatlarının kilogram başına ortalama 4.2 dolar olduğunu vurguladı.

Elitaş, Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranının 2014’te ilk kez yüzde 1.01 olduğunu, bu oranı yüzde 3’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

TİCARET MERKEZİ

Elitaş, yurtdışı dağıtım kanallarında tek başına var olmakta zorlanan firmalar için ‘Türkiye Ticaret Merkezleri’ desteği kapsamında Dubai ve Tahran’da merkez kurulacağını ifade etti. Elitaş, bu kapsamda 2 ayda 150 milyon kişiye davet ulaştırdıklarını, ihracatçıların her noktada aktif, görünür olması ve yeni pazarlara erişme imkanlarını geliştirmek adına fuarlara bireysel ve milli katılımı desteklediklerini ve ticaret heyetleri düzenlediklerini anlattı.

AB’DE KARAR ALMA

Bakan Elitaş, Gümrük Birliği’ni ilgilendiren karar alma mekanizmalarına dahil olmanın ve serbest ticaret anlaşmalarının AB ile eş zamanlı yürürlüğe konulmasını sağlayacak bir mekanizma tesis etmenin temel hedefleri arasında yer aldığına dikkati çekti. Elitaş, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi Eylem Planı’na bununla ilgili bir eylem eklediklerini ve güncelleme paketinin önemli bir unsuru olarak AB ile hizmetler, kamu alımları ve tarım alanlarında da müzakereler yürüteceklerini söyledi.

30 MİLYAR DOLAR

Bakan Mustafa Elitaş, Türk Eximbank yurtiçi krediler toplamının geçen yıl 20.1 milyar dolara eriştiğini, uluslararası kredilerin 137 milyon dolara, kısa vadeli işlemlerde sigortalanan sevkıyat tutarının ise 9.4 milyar dolara çıktığını bildirdi. Elitaş, “Dolayısıyla 30 milyar dolar civarında bir finansman söz konusu. Arzumuz özellikle KOBİ’ye yönelik desteğin artırılmasıdır” dedi.