TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, üretimde Ar-Ge’nin payının artması gerektiğini belirterek, ihracatın inovasyonla artırılması gerektiğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yüksek teknolojili ürünlerin payını 2023’te yüzde 10’a yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu hedefe ulaşmamız için inovasyon ve Ar-Ge çıtasını daha yukarılara taşımamız gerekiyor. Bunun için de ihracatımızı inovasyonla uçurmamız şart” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (AKİB) organize ettiği ikinci Türkiye İnovasyon Haftası Adana’nın Hiltonsa Otel’de düzenlenen lansmanında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yolunda koşarak ilerlemesi için tüm gayretleriyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

2016 yılı itibariyle Türkiye’nin, Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 42. sırada yer aldığını belirten Büyükekşi, “Ocak-Ağustos dönemi ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 3,4. Biz, bu rakamı 2023’te yüzde 10’a yükseltmeyi hedefliyoruz. Tüm bu hedeflerimize ulaşmamız için inovasyon ve Ar-Ge çıtasını daha yukarılara taşımamız gerekiyor. Bunun için de ihracatımızı inovasyonla uçurmamız şart” dedi.

Dünyaca ünlü ressam Van Gogh’un “Resmimi hayal ederim ve daha sonra hayalimi resmederim” sözünü hatırlatan Büyükekşi, başarmak için önce hayal kurmanın gerektiğini ifade etti. Büyükeşi, “Büyük kaşifler hayal güçleri en yüksek insanlardır. Büyük işler, büyük hayallerle mümkün olabilir. Bizler de TİM olarak 2023 hedeflerimizi önce hayal ettik. Şimdi bu hayalleri Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarım alanındaki çalışmalarımızla resmediyoruz. İnovasyon birlikte başarmayı başarabilmektir” dedi.

‘İnovasyon kültürünü özümsemeliyiz’

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç da yaptığı konuşmada, ülkenin gelişmişlik noktasına ulaşabilmesi için Anadolu’nun farklı şehirlerinde gerçekleştirilen bu tür organizasyonların önemine değindi. Kıvanç, “Ülke olarak kalkınmak istiyorsak İnovasyon kültürünü içselleştirmeli ve özümsemeliyiz. Okul, iş, ev, sosyal hayatta yaşam ve iş yapış şekillerimizi, günümüz gerçekleriyle uyumlu hale getirmeli, hatta ülke olarak geleceği şekillendirmeye çalışmalıyız. Adana, İnovasyon Haftasının ertesinde gerçekleştireceğimiz muhtelif seminer ve eğitimlerle inovasyon ve tasarım odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Unutulmaya yüz tutmuş bölgesel değerlerimizi, sanatımızı, tasarımı ve inovasyonla harmanlayacağız” diye konuştu.