Brexit süreciyle birlikte 31 Aralık 2020 itibariyle Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek anlaşma tüm sanayi ve tarım ürünlerini kapsıyor.

İngiltere’nin Brexit sürecinde Avrupa Birliği’nden ayrılması ile birlikte 1 Ocak 2021 itibariyle yeni bir dönem başlıyor. Almanya’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı olan İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gümrük Birliği’nden sonra en büyük anlaşmamız” dediği serbest ticaret anlaşması, İngiltere’nin ‘Brexit’ sonrası imzaladığı ilk ticaret anlaşması özelliğini taşıyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, anlaşma ile iki ülke arasındaki ilişkileri daha da derinleştirecek bir adım attıklarını söyledi.  Bu anlaşma olmasaydı Birleşik Krallık’a yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 75’inin vergi yüküyle karşı karşıya kalacağını ve yaklaşık 2.4 milyar dolar civarında bir zarar olacağını ifade eden Pekcan, “Risk an itibarıyla ortadan kalkmıştır. İngiltere ile ticaret yapan iş insanlarımız gönül rahatlığıyla bizim için her açıdan kritik bir pazar olan ülke ile ticaretlerini sürdürebilirler” diye konuştu.

Türk ihracatçıların menşei koşullarından etkilenmeyeceğinin altını çizen Pekcan, “AB ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasında hizmetler ve yatırımlar sektörleri dahil değildi ama prensip olarak İngiltere ile bu yönde anlaştık. Hizmetler ve yatırımları kapsama dahil edeceğiz. Hatta bazı ürünleri karşılıklı olarak tanıma ve tarım ürünlerinde de karşılıklı iyileştirmeler yapacağız” dedi.

Yapılan anlaşma ile İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla oluşabilecek tüm belirsizlikler ortadan kalkmış oldu. İngiltere 2019 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ikinci, en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer aldı. 2019 yılında 2 ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 16 milyar doları aştı. 

2019 yılında Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatı yüzde 2, ithalatı ise yüzde 27 azalmasına rağmen, Birleşik Krallık yüzde 4,4’lük pay ile Türkiye’nin altıncı büyük ticaret ortağı olmayı sürdürdü. 2019 yılında İngiltere’nin Türkiye’den ithalatı 12 milyar dolar olurken, Türkiye’ye ihracatı 6,4 milyar dolar oldu.

Ağaç işleme makineleri sektörünün 2019 yılında İngiltere’ye ihracatı ise 2 milyon 750 bin dolayında oldu.

İmzalanan serbest ticaret anlaşması İngiltere’nin bugüne kadar Japonya, Kanada, İsviçre ve Norveç ile yaptığı anlaşmalarından ardından beşinci büyük ticaret anlaşması olma özelliği taşıyor.

Türkiye’nin bu anlaşma dışında serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkeler şöyle: EFTA – Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinden AB’ye girmeyen İsveç, Norveç ve İsviçre, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Filistin, Tunus, Fas, Suriye, Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan, Şili, Ürdün, Morityus, Güney Kore, Malezya ve Moldova.