Son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma ve ekonomiyi alt üst eden koronavirüsün de etkisiyle, Türkiye’deki imalatçılar yerel firma arayışına girdi. İSO desteği ile İTÜ ARI teknokent bünyesinde kurulan www.yerliara.com son 2 ayda 1 milyon kez ziyaret edildi.

Türkiye’deki imalatçılar, tedarik zincirleri için yerel firma arayışına girdi. www.yerliara.com iş dünyasının önde gelen bileşenleri tarafından yakın zaman önce İstanbul Sanayi Odası (İSO) desteğiyle İTÜ ARI Teknokent bünyesinde hayata geçirildi. www.yerliara.com verilerine göre, yerli ürün ve tedarikçi arama sayısında (1 ocak – 18 şubat) yüzde 43 oranında bir artış yaşandı. Aynı zamanda iş dünyasının ilk arama motoru ve sosyal medyası olan sitede son 2 ayda 1 milyon arama gerçekleşti. Kullanıcılar en fazla yazılım ve makine sektörlerine üzerine arama yaptı. Bunu sırasıyla İnşaat sanayisi, otomotiv, ağır sanayi ve veri merkezi aramaları izledi. Yerliara.com harita uygulamasında da 27 bine yakın kullanıcı yakınındaki üretim tesislerini inceledi. Türk şirketlerini Yerliara.com’da profil oluşturmaya davet eden platformun çözüm ortakları, global ve yerel ekonomideki son gelişmeleri ise şu sözlerle değerlendirdi:

‘Makine en çok arama yapılan kategori’

AİMSAD Başkanı Mustafa Sabri Erol:

Ağaç işleme makinesi sektörü olarak son 5 yıldır cari açık vermeden ilerlemenin haklı gururunu yaşıyoruz. 2018’de aştığımız 100 milyon dolar barajını 2019 yılında da yakaladık ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 203 olarak gerçekleşti. 15 yıl önce ihracatın sadece 9-10 milyon dolar olduğu sektörümüz, yeniliği ve teknoloji devrimlerini benimseyerek Avrupalı rakipleri ile uluslararası arenada rekabet edebilir duruma geldi. Dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğu bu dönemde, ağaç işleme makinesi sektörü olarak teknolojinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, dijital ortamda üyelerimize erişimi kolaylaştırmak ve katkıda bulunmak için yerliara.com ile işbirliği yaptık. Gelinen noktada, makine sektörünün en çok arama yapılan kategorilerden biri olması ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor.

‘İhracatta yapay zekâ dönemine geçtik’

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle:

2019 yılı genelinde, ihracat ailemiz 90 bin 617 firmaya ulaşmış durumda, ithalat yapan firma sayısı ile neredeyse 10 bin firmalık bir farkı yakalamış durumdayız. Türkiye ekonomisinin dengelenme ve değişim süreci, ihracatın gelişimi anlamında uygun bir zemin sağlıyor. Global ticarette yaşanan sapmalar, Türkiye’nin üretimden gelen gücünün daha iyi anlaşılmasına olanak tanıyor. KOBİ’lerimizin dijitalleşmesi ve 2020’de güçlü bir çıkış yapması için her tür enstrümanı hayata geçirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda, Proje ve Dijital Dönüşüm Ofisi’ni açan TİM, sayıları 90 bini aşan ihracatçılara TİMMobil ve AloTİM uygulamaları ile 7/24 sorun çözecek, ihracat hacminin artması için destek verecek ve yeni pazarlara giriş için radar olacak. www.yerliara.com ile de ülke içindeki tedarik zincirlerinin dijitale taşınması sağlanacak.

‘Ticarette yerli milli ama evrensel dönem başladı’

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan:

Kamu alımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesi birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacak, ülkemizin uluslararası rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacaktır. Başkalarının ürettiği teknolojiyi tüketen olmaktan hızla çıkıp, kendi yüksek milli teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yaşanan son gelişmelerin ‘yerli, milli ama evrensel’ bir anlayışla milli teknoloji hamlesine katkı yapacağına inanıyoruz.

‘Yenilikçi projeleri destekliyoruz’

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin:

Türkiye’de toplam işletmelerin yüzde 99,9’unu oluşturan KOBİ’lerin, hemen her işleyişin sil baştan yazıldığı geleceğe hazırlıklı olmak için acil adımlar atması gerekiyor. Vodafone Business olarak İTÜ Vodafone Future Lab’de neredeyse tamamı yerli iş ortaklarımızla ürettiğimiz çözümlerle ile rekabete hazırlanmak isteyen, işini büyütmeyi hedefleyen her işletmeye destek oluyoruz. Dijitalleşme yolunda yerli ve milli ürün ekosisteminin büyümesi de en önemli önceliklerimizden biri. www.yerliara.com’un da bu ekosistemin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

‘İmalatçılar için yeni bir platform’

TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü:

Son dönemde birçok sektörde yerli ürüne doğru kayış var. Özellikle makine sektöründe bunu yakından hissettik. Örneğin BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarında bu değişimi yakından hissettik. Fuara katılan firmaların yüzde 80’i imalatçı. Yerliara.com bu noktada imalatçılar için çok önemli bir platform oldu.

Türkiye sanayisi 2020’de ne aradı?

Yazılım: 45.356

Makine Parça Ve İmalatı: 35.157

İnşaat Sanayisi Ürünleri: 25.255

Yakınımdaki Üreticiler: 27.505

Otomotiv: 18.014

Ağır Sanayi: 15.852

Veri Merkezi: 14.147

Parakende – Satış Sektörü: 12.541

Siber Güvenlik: 1150

Teknoloji Firmaları: 8500

Bulut: 8253

Robotik: 8001

Tarım: 7585

Veri Depolama: 7010

Elektronik Ödeme: 6900

Alt Yapı Ve Kurulum: 6550

Kalıp İmalatı: 6502

Kumaş: 6100

Robot: 4250

Elektrik: 4000

Plastik Üretim: 3802

Radar – Güvenlik Sistemler: 3554