İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylül ayında 50,5 seviyesindeyken Ekim ayında 51,1’e yükseldi. Söz konusu artış, ihracat ikliminde hafif bir iyileşme sağlarken, önceki aya kıyasla daha belirgin bir toparlanmayı işaret ediyor. Bu durum, dış talep koşullarının art arda on anket döneminde güçlenme göstermeye devam ettiğini gösteriyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını değerlendirmek amacıyla hazırlanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ekim 2024 sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Eylül ayında 50,5 olarak kaydedilen endeks değeri, Ekim ayında 51,1’e yükselerek ihracat ikliminde ılımlı fakat bir önceki aya göre daha belirgin bir iyileşmeye işaret etti. Böylece dış talep koşullarında arka arkaya on anket döneminde güçlenme yaşanmış oldu.

Genel ihracat ikliminde iyileşme yaşanmasına karşın, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ekonomik aktivite Ekim ayında üst üste beşinci kez düşüş kaydetti. Benzer şekilde, Fransa da bu dönemde daralma gösterdi. Türkiye’nin imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan bu iki pazardaki zayıflamanın aksine, Avrupa’nın diğer bölgelerinde daha olumlu bir tablo gözlendi. Birleşik Krallık’ta üretim artışı devam ederken, İspanya güçlü büyüme eğilimini sürdürdü. İtalya ise Eylül’deki hafif daralmadan sonra tekrar büyümeye geçti. Türkiye’nin imalat sanayi ihracatının yüzde 6’sını gerçekleştirdiği ABD’de ekonomik faaliyet Ekim ayında da güçlü bir artış gösterdi ve ülkede büyüme eğilimi kesintisiz 21 aya ulaştı. Kanada’da ise mayıs ayından beri ilk kez üretim artışı kaydedildi.

En güçlü artış, son altı ayın en yüksek büyüme hızına ulaşılan BAE’de gerçekleşti

Ekonomik aktivitedeki en güçlü artış, son altı ayın en yüksek büyüme hızına ulaşılan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gerçekleşti ve büyüme burada güçlü seyretti. Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt’te de üretimde artış gözlenirken, Mısır ve Lübnan’da ise daralma sürdü. Özellikle Lübnan’da üretim küçülmesi, son 44 ayın en yüksek oranına ulaştı. Diğer öne çıkan ihracat pazarlarında ise Rusya’da ekonomik aktivite ılımlı artarken, Hollanda ve Romanya’da imalat sanayi üretimi geriledi. Anket kapsamındaki ülkeler içinde en sert üretim kaybı ise, daralmanın 2024 başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı Avusturya’da yaşandı.

“İhracat iklimi genel olarak iyileşmeye devam etti”

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu ifadeleri kullandı; “Türk imalat sanayi sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Almanya’nın oldukça düşük performansına rağmen, ihracat iklimi genel olarak iyileşmeye devam etti. Diğer birçok önemli pazarda ekonomik aktivitenin büyüme kaydetmesi, firmalara yurt dışı satışlarını sürdürebilmek için farklı seçenekler sağladı. Orta Doğu bölgesi büyümenin ana kaynaklarından biri olma özelliğini korurken, ABD’de ise başkanlık seçimleri öncesindeki belirsizliğe rağmen üretim güçlü bir şekilde artmaya devam etti.”