İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ocak ayında 51,2’ye yükselerek dış talep koşullarında art arda 13. ay iyileşme yaşandığını gösterdi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ocak ayında 51,2’ye yükselerek dış talep koşullarında kesintisiz 13. ay süren iyileşmeyi ortaya koydu. Bu artış, ılımlı seviyede olsa da Ağustos 2024’ten bu yana en belirgin yükseliş olarak kaydedildi. Endekste 50,0’nin üzerindeki değerler ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki seviyeler ise bozulmaya işaret ediyor.
Türkiye’nin imalat sanayi ihracatında yüzde 8’lik payla en büyük dış pazarı olan Almanya’da, üretim yedi ay süren düşüşün ardından ocak ayında durağan bir seyir izledi. Birleşik Krallık ve ABD’de ise ekonomik aktivite, 2024’ün son ayına kıyasla hız kaybetmesine rağmen ocak ayında genişleme eğilimini sürdürdü.
Ocak ayında Türkiye’nin en büyük 10 ihracat pazarı arasında üretimin en güçlü artış gösterdiği ülkelerden ikisi İspanya ve Rusya oldu. Ancak özellikle Avrupa’daki bazı önemli pazarlar başta olmak üzere bazı ülkelerde görülen zayıflık sinyalleri genel tabloyu olumsuz etkiledi. İtalya, Fransa, Hollanda ve Romanya’da üretim yeni yıla daralma ile başlarken, Romanya’daki düşüş 19 aylık anket geçmişinin en keskin seviyesine ulaştı.
En yüksek büyüme oranları yine Orta Doğu’da
Orta Doğu, en yüksek büyüme oranlarının kaydedildiği bölge olma özelliğini korurken, Suudi Arabistan’da ekonomik genişleme son bir buçuk yılın en hızlı seviyesine ulaştı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) petrol dışı ekonomik faaliyet güçlü büyüme eğilimini sürdürürken, Hindistan ve Kuveyt’te de üretim kayda değer bir artış gösterdi.
Öte yandan, anket kapsamında izlenen ülkeler arasında ekonomik aktivitenin en belirgin zayıfladığı ülke Güney Afrika oldu. Bu düşüş, aynı zamanda son üç buçuk yılın en hızlı daralması olarak kaydedildi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi; “2024 yılının sonlarında Türkiye’nin önemli ihracat pazarları arasında görülen belirgin performans farklılıkları, 2025’in başında da devam etti. Küresel ticaret eğilimlerinin gösterdiği değişkenlik, geleceğe yönelik olarak önemli bir belirsizlik yaratıyor. Ancak genel tabloya bakıldığında, talep koşullarının şimdilik iyileştiği ve bunun Türk ihracatçılarına iş hacimlerini artırma konusunda destek sağladığı görülüyor.”