İSO Türkiye İmalat PMI, ocak ayında 48,0’e gerileyerek üst üste onuncu ay 50,0 eşik değerinin altında kaldı. Üretimde düşüş hızlanırken, yeni siparişlerde ve istihdamda zayıflama sürdü.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI anketinin Ocak 2025 sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, aralık ayında 49,1 olarak ölçülen Manşet PMI, ocak ayında 48’e gerileyerek üst üste onuncu ay 50,0 eşik değerinin altında kaldı. Faaliyet koşullarındaki bozulma hafif olsa da son üç ayın en belirgin seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi üretiminde düşüş, 2024’ün son ayında neredeyse durma noktasına gelmesinin ardından ocak ayında yeniden hızlandı. Talep üzerindeki baskı sürerken hem toplam yeni siparişler hem de yeni ihracat siparişleri önceki aya göre yavaşlama kaydetti. Ocak ayında imalatçılar aylık bazda üst üste ikinci kez istihdam azalttı. Bununla birlikte, çalışan sayısındaki düşüş oldukça sınırlı düzeyde gerçekleşti.

10 sektörün tamamında yeni siparişler ivme kaybetti

İSO Türkiye Sektörel PMI Ocak 2025 raporu, bazı sektörlerde ihracatta görülen toparlanmaya rağmen toplam yeni siparişlerde yaygın bir yavaşlama sinyali verdi ve bu durum, gıda sektörü dışında tüm sektörlerde üretimin düşmesine yol açarken, istihdam artışı yalnızca birkaç sektörde sınırlı kaldı. Özellikle kara ve deniz taşıtları sektöründe enflasyonist baskılar belirgin şekilde artarken, ocak ayında yeni siparişler, anket kapsamında izlenen 10 sektörün tamamında ivme kaybetti. Gıda ürünleri ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörleri büyümeden yavaşlamaya geçerken, en keskin daralma ise tekstil ürünlerinde gözlendi. Toplam yeni siparişlerdeki genele yayılı düşüşe rağmen, yeni ihracat siparişleri sektörlerin yarısında artış gösterdi ve ihracattaki genişleme özellikle elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe güçlü gerçekleşerek Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yeni siparişlerdeki zayıflamaya rağmen üretim nispeten daha olumlu bir seyir izlerken, ocak ayında büyüme kaydeden tek sektör gıda ürünleri oldu ve en belirgin yavaşlama tekstilde yaşandı. İstihdam artışı gıda ürünleri ile makine ve metal ürünleri sektörleriyle sınırlı kalırken, ocak ayında izlenen 10 sektörden dokuzunda girdi maliyetleri enflasyonu yükseldi ve bu eğilimin tek istisnası kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektörü oldu. En hızlı maliyet artışı kara ve deniz taşıtlarında, en ılımlı yükseliş ise ana metallerde kaydedilirken, aynı zamanda nihai ürün fiyatlarının en fazla arttığı sektör de kara ve deniz taşıtları oldu.