Ekotürk kanalında yayınlanan Son Seans Program’ına konuk olan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak Ali Çağatay’ın sorularını yanıtladı. AİM sektörü ile ilgili önemli verileri paylaşan Kaçak, 9-13 Ekim tarihleri arasında TÜYAP’ta gerçekleşecek olan WoodTech ve İntermob Fuarları ile ilgili de açıklamalar yaptı.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, Ekotürk ekranlarında yayınlanan Son Seans Programı’nda Ali Çağatay’ın konuğu oldu. Skype bağlantısı ile gerçekleştirilen programda ağaç işleme makineleri sektörünün son yıllarda imza attığı başarıları paylaşan Kaçak, sektörün buluşma noktası WoodTech Fuarı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

AİM sektörünün ihracat potansiyeline değinen Arif Onur Kaçak; “Bizim ihracat potansiyelimize bakmak ve durumu daha iyi anlatabilmek için biraz geriye gitmek lazım. 2000 yılında bizim ihracatımız sadece 10 milyon dolardı. İthalat ise o dönemlerde 35 milyon dolar seviyelerindeydi. 2020 yılının sonunda ise ihracatımız tam 11 kat büyüyerek 110 milyon dolar seviyesine yükseldi. İthalat ise 2020 yılı sonunda 42 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşti. 2020 yılına gelene kadar sektörümüz için önemli bir takım kilometre taşları var. Örneğin; 2017 yılında ilk defa dış ticaret fazlası vermeye başladık ve o yıldan bugüne dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz. Son dört-beş yıldır da bununla çok övünüyoruz. İlk defa ihracatımız 2018 yılında üç haneli rakamlara ulaştı. Ve yine pandemi yılı dediğimiz 2020 yılı sonunda da sektörümüz 110 milyon dolarla tüm zamanların en fazla ihracatını yaptı. Yani biz 2020 yılı sonunda ithal edilen 100 makineye karşılık 236 adet makine ihraç ettik” diye konuştu

“Bu yılın ilk yedi ayında 71 milyon dolarlık makine ihracatı gerçekleşti”

Üretim verileri ile ilgili de bilgi veren Kaçak sözlerine şöyle devam etti; “2020 yılı ayrıca en fazla üretim yaptığımız yıl oldu. Bir önceki yıla göre üretimimizde yüzde 17’lik bir büyüme yaşandı. Toplamda 2020 yıl sonunda 255 milyon dolarlık üretim yaparak süreci tamamladık. Bu rakamlar bizim derneğimizin çalışmaları ile elde edilen veriler çünkü üretim verilerine TÜİK’ten ulaşamıyoruz. Bu nedenle üyelerimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde birtakım tahminler gerçekleştiriyoruz. 2021 yılının ilk yedi aylık verilerinde de ilginç sonuçlar var. İlk yedi ayda ihracatımızda 71 milyon dolar olarak gerçekleşti ve yüzde 36’lık bir büyüme mevcut. Üretim rakamlarımızda da yine çok güzel gelişmeler var.  Üretimde yüzde 40’lık bir büyüme gerçekleşmiş ve 2021 yılının ilk yedi aynın sonunda üretimin 170 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini tahmin ediyoruz.”

“Birçok Türk firması dünya markası”

Türkiye’de üretilen makinelere değinen AİMSAD Genel Sekreteri Kaçak; “2020 yılının sonunda gerçekleşen ithalat rakamı, 2021 yılının ilk yedi ayında gerçekleşti. Ancak bu bizi korkutmuyor çünkü Türkiye’de standart ve standart üstü makinelerin çoğu üretiliyor. İthal edilen makineler çok yüksek teknolojiye sahip veya birden fazla makinenin kombine edildiği hatlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunların içinde hammadde üretiminde kullanılan 40-50 milyon avroluk makineler de var. MDF, sunta, kontraplak gibi hepimizin bildiği hammaddelerin üretiminde kullanılan makinelerin tamamı yurtdışından geliyor. Ancak hammadde üretimi anlamında hepimizin yakından bildiği ülkemizdeki üreticiler zaten dünya markası. Avrupa’da en çok MDF ya da sunta üreten ülke durumundayız. Dünyanın hemen hemen tüm ihtiyacını Türkiye karşılıyor.

Ali Çağatay’dan gelen bir soruya cevap olarak ise, MDF, Yonga Levha vb. ürünlerin üretiminde kullanılan makinelerin Türkiye’de üretilmediğini belirten Kaçak, ölçek sorunu dışında, üreticilerinin en büyük sorunlarından biri de makine üzerinde kullanılan otomasyon ve elektronik gibi birçok sistemin ithal olması. Söz konusu bu parçaların Türkiye’de üretilmemesi bunun başındaki en büyük problem. Dolayısıyla benim şahsi görüşüm bu makinelerin Türkiye’de üretilmesi daha uzun yıllar alacaktır” açıklamasında bulundu.

***KUTU***

“Sektörümüzde yaşanan gelişmelerin en büyük pay sahibi WoodTech”

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Sektörümüzde yaşanan ihracat ve üretimdeki gelişmelerin en büyük pay sahibi aslında WoodTech Fuarı. Bu yıl 34’üncüsünü gerçekleştireceğimiz WoodTech Fuarı 9-13 Ekim tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenecek. Bu fuar belki de TÜYAP’ın Tepebaşı’nda başlayan hikayesinin ilk fuarlarından bir tanesi. WoodTech Fuarı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da INTERMOB Uluslararası Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarı ile eş zamanlı düzenlenecek. Bir mobilya üreticisi fuarın kapısından içeriği girdiği zaman hammaddeden, onun yüzeyini işleyecek makinelerden tutun, bu hammaddeyi kesip, şekil verecek, keserken çıkan talaşı depolayacak, bunun üzerinde kullanılan günlük hayatta gördüğümüz menteşe, kulp, bağlantı elemanları gibi tüm parçaları ve en sonunda bitmiş mobilyayı paketleyecek makinelerin tamamını tek bir fuarda görme şansı elde edecek. Yani entegre bir fuar, entegre bir iş yapılıyor burada. Pandemi yılı olarak adlandırdığımız 2020 yılında da biz fuarımızı yaptık. Butik bir fuar oldu ama sektörden gelen talebe hem organizatör firmamız Reed Tüyap hem de derneğimiz kayıtsız kalmadı. Tabi 2020 yılının rakamlarından ziyade 2019 yılındaki rakamlardan bahsetmek gerekir. 2019 yılında toplamda 77 bin ziyaretçimiz oldu ve bunun 10 bini yabancı ziyaretçilerden oluşuyordu. Tabi bu yıl bu rakamları beklemek biraz güç ama yine de 50 binin üzerinde bir ziyaretçi beklediğimizi söyleyebilirim. Reed Tüyap’tan aldığımız bilgiler çerçevesinde Rusya, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan birçok talep olduğunu ve alım heyetlerinin geleceğini biliyoruz. Her iki fuarımızda toplam 500 yerli, 300 yabancı marka temsili olmak üzere toplamda 800 marka ve firmayı bu yıl bir arada görme şansına sahip olacağız” diye konuştu.